Το ΕΚ Αθηνά συμμετέχει στο Athens Science Festival 2023

06-10-2023
ΕΚ "Αθηνά"

To Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά περιμένει μικρούς και μεγάλους από την Τρίτη 10 έως και την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στη μεγαλύτερη γιορτή για την Επιστήμη στην πόλη, το Athens Science Festival 2023.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ερευνητές του Αθηνά και να ανακαλύψει μερικά από τα εντυπωσιακά τους επιτεύγματα και τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών, της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, με τίτλο «Διαμόρφωσε το Μέλλον σου» / “Shape your Future” εμπνέεται από το STEM και αναδεικνύει τις επαγγελματικές επιλογές που κρύβονται στους τέσσερις πυλώνες του: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, το Αθηνά πραγματοποιεί ειδικά διαμορφωμένα workshops όπως το εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς για την εξοικείωσή τους με εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην εκπαίδευση, εργαστήριο παρουσίασης χρήσιμων εργαλείων για την ανάπτυξη μίας επιχειρηματικής ιδέας, σεμινάριο παρουσίασης των βασικών αρχών της Ανοιχτής Επιστήμης κ.ά.
 

Αναλυτικά τα εργαστήρια του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά:

Ένας τεράστιος πλούτος μύθων της Μακεδονίας και της Θράκης, συνδυασμένος με σύγχρονες πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές έρχεται στα χέρια των εκπαιδευτικών με τη μορφή ανοιχτών σεναρίων, παιχνιδιών, δράσεων ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης, και νέων μορφών ενίσχυσης της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης παιδιών και εφήβων
Τρίτη 10 Οκτ 2023 @ 09:00 - 09:45 INNOVATHENS
Βούλα Γιούλη,  Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΙΕΛ/Αθηνά
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η Ανοιχτή Επιστήμη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ερευνητικού οικοσυστήματος στην Ευρώπη, καθώς αναγνωρίζεται ως βέλτιστη πρακτική για την πρόοδο της επιστήμης και της κοινωνίας μας, όπως εκφράζονται στον ψηφιακό και φυσικό κόσμο που δραστηριοποιούμαστε. Περιλαμβάνει προσεγγίσεις και πρακτικές που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την επιστημονική γνώση, τις μεθόδους, τα δεδομένα και τις αποδείξεις ελεύθερα διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους, να ενδυναμώσουν την επιστημονική συνεργασία και το διαμοιρασμό της πληροφορίας μόλις είναι διαθέσιμη, ανοίγοντας τη διαδικασία δημιουργίας και διάχυσης της γνώσης στην κοινωνία. Στο workshop, θα γνωρίσουμε τις βασικές αρχές της Ανοιχτής Επιστήμης και θα τις εφαρμόσουμε στην πράξη αξιοποιώντας κάποιες ενδεικτικές δεξιότητες και υπηρεσίες που χρειάζονται σήμερα οι επιστήμονες για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους.
Τετάρτη 11 Οκτ 2023 - 17:00 - 17:50
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Έλλη Παπαδοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα– OpenAire
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το workshop απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, με στόχο να τους εξοικειώσει με εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην εκπαίδευση για την υποστήριξη διδακτικών και μαθησιακών στόχων. Οι εκπαιδευτικοί θα εισαχθούν στις τεχνολογίες ΤΝ και, στη συνέχεια, θα αλληλεπιδράσουν με έναν διαλογικό βοηθό ΤΝ σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα διδακτικά τους καθήκοντα, ζητώντας του να εκτελέσει διάφορες εργασίες, όπως παροχή πληροφοριών για ένα θέμα, προετοιμασία σχεδίου μαθήματος, δημιουργία ασκήσεων εμπέδωσης, κ.λπ. Το workshop, βασισμένο στα αποτελέσματα του έργου AI4Edu (ERASMUS-LS), στοχεύει να συμβάλει στην αποδοχή των συστημάτων ΤΝ ως συντρόφων διδασκαλίας και μάθησης, καθώς και στην επίγνωση του ανθρώπινου ρόλου στην ανάπτυξη, τη χρήση και τη βελτίωση εφαρμογών ΤΝ.
Τετάρτη 11 Οκτ 2023 @ 17:00 - 18:50 INNOVATHENS
Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής Ερευνών, ΙΕΛ/Αθηνά
Νάσος Κατσαμάνης, Κύριος Ερευνητής, ΙΕΛ/Αθηνά
Πέπη Σταμούλη, Επιστημονική Συνεργάτιδα,Γλωσσολόγος, ΙΕΛ/Αθηνά
Γιώργος Παρασκευόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΙΕΛ/Αθηνά
 
Γίνε τώρα επιχειρηματίας του αύριο. Στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας STARTAB θα έχεις δωρεάν την ευκαιρία εκμάθησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής σου ιδέας και τη δυνατότητα εξατομικευμένης συμβουλευτικής καθοδήγησης από τους πιο έμπειρους. Το Πρόγραμμα υλοποιεί η Μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά σε συνεργασία με το Prince’s Trust International.
Τετάρτη 11 Οκτ 2023 @ 20:00 - 20:50
ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Μυρτώ Γαρμπή, Project Associate, Corallia/Αθηνά  σε συνεργασία με το Prince’s Trust International
 
Ποιος φοβάται την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου όλων των τάξεων. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και τις εφαρμογές τους στην εκπαίδευση, με σύντομες παρουσιάσεις, παραδείγματα, συζήτηση και επιδείξεις εφαρμογών, όπως το ChatGPT. Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι μια διαλογική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης σε δραστηριότητες που σχετίζονται με διάφορα μαθήματα του σχολείου. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να υποστηρίξουν τους μαθησιακούς τους στόχους και να κατανοήσουν τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή και αποτελεσματική τους χρήση.
12.10 @ 9:00 - 9:45 INNOVATHENS
Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής Ερευνών, ΙΕΛ/Αθηνά
Νάσος Κατσαμάνης, Κύριος Ερευνητής, ΙΕΛ/Αθηνά
Πέπη Σταμούλη, Επιστημονική Συνεργάτιδα,Γλωσσολόγος, ΙΕΛ/Αθηνά
Γιώργος Παρασκευόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΙΕΛ/Αθηνά
 
Κάνε τον βίο σου βιώσιμο!
Στόχος του εργαστηρίου είναι η διαδραστική παρουσίαση και συνδιαμόρφωση της εφαρμογής PS-Lifestyle, η οποία, αφού τροφοδοτηθεί με τις ατομικές πληροφορίες για τον τρόπο στέγασης, διατροφής, μετακίνησης και αγορών των συμμετεχόντων, υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα του κάθε συμμετέχοντα/ουσας, προτείνοντας λύσεις για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί την εφαρμογή που θα γεφυρώσει την απόσταση από την απλή ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή ως την βιώσιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής μας.
Καθημερινά 9:00-14:00
Ελένη Πετρα: Επιστημονική Συνεργάτιδα, Αθηνά

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30