Μονάδα "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ"

Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους

Το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Χρηματοδοτείται για τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λειτουργεί ως Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Μέσω του «Αρχιμήδη» η Ελλάδα θα βρεθεί στην αιχμή του δόρατος της επιστήμης, σε ένα πεδίο γνώσης με αύξουσα σημασία και με πολλαπλές εφαρμογές στην οικονομία, την κοινωνία, τη βιομηχανία, κ.λπ. Ο «Αρχιμήδης» θα υπηρετήσει τόσο τη βασική, όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Κύρια αποστολή του είναι η χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών (ακαδημαϊκά μέλη και ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό), καθώς και υποψηφίων διδακτόρων, στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων.

Ο «Αρχιμήδης» θα εκπαιδεύσει μια νέα γενιά Ελλήνων Επιστημόνων. Θα οργανώσει συστηματική εκπαίδευση και εκπαιδευτικά προγράμματα, θα γεφυρώσει τη συστηματική επικοινωνία με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού και θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε υψηλής ποιότητας έρευνας σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες, επιταχύνοντας ραγδαία την επιστημονική τους ανάπτυξη και προσφέροντάς τους μια υποσχόμενη επαγγελματική πορεία.

Νέα

Διάκριση σε Διεθνή Διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης

02-10-2023
Ομάδα φοιτητών και ερευνητών του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε φέτος την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης«...
περισσότερα

O Τίμος Σελλής και ο Χρίστος Παπαδημητρίου στο Mega Stories για την Τεχνητή Νοημοσύνη

15-06-2023

Ο Διευθυντής της Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Τίμος Σελλής και ο Κύριος Επιστήμονας της Μονάδας Χρίστος Παπαδημητρίου συμμετείχαν στην εκπομπή του ΜEGA, Mega Stories, η...

περισσότερα

Συνδεθείτε μαζί μας για να μένετε ενημερωμένοι για τις δράσεις μας, προσκλήσεις, κ.λπ.

Το έργο " Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ: Έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους με κωδικό ΟΠΣ 5154714 υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.