Το Online Competence Center for 3D (3D-4CH) είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο διατήρησης, ψηφιοποίησης και διαμοιρασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς για εκπαιδευτικούς σκοπούς και προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό το πρωτοποριακό έργο ενώνει την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας με τεχνολογίες αιχμής, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για την καινοτομία στην ψηφιακή κληρονομιά.

Αυτό το Κέντρο στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο της τρισδιάστατης ψηφιοποίησης και των προηγμένων τεχνολογιών στην πολιτιστική διατήρηση. Προετοιμάζει επίσης μελλοντικές συνεργασίες όπως με το XRculture και το 3DBigDataSpace, διασφαλίζοντας ένα διαρκώς εξελισσόμενο οικοσύστημα εργαλείων, υπηρεσιών και τεχνογνωσίας.

Το Online Competence Center for 3D είναι κάτι περισσότερο από ένα αποθετήριο. Στοχεύει να είναι ένας ζωντανός κόμβος καινοτομίας, συνεργασίας και μάθησης. Σχεδιασμένο ως μια πλήρως διαδικτυακή πλατφόρμα, θα συγκεντρώσει κορυφαία ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, ερευνητές και επαγγελματίες, για να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητες των τεχνολογιών 3D.

Το Κέντρο Ικανοτήτων για το 3D θα παρέχει:

  • Καθοδήγηση από ειδικούς και επικύρωση: Μια Συμβουλευτική Επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων και μια ομάδα εκπροσώπων ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς θα εξασφαλίσουν επιστημονική αυστηρότητα και συνάφεια.
  • Βιωσιμότητα και προσβασιμότητα: Μια ολοκληρωμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική δεδομένων που βασίζεται σε πρότυπα ανοιχτής πρόσβασης, διαλειτουργικότητας και αδειοδότησης θα εγγυηθεί ότι όλοι οι πόροι παραμένουν διαθέσιμοι για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το έργο.
  • Παγκόσμια Έμπνευση: Ένα μοντέλο διεθνούς συνεργασίας και τεχνολογικής αριστείας που καταδεικνύει τη δύναμη της πολιτιστικής κληρονομιάς θα προσπαθήσει να ενώσει και να εμπνεύσει.

Συνδυάζοντας τις προηγμένες τεχνολογίες με τον ουσιαστικό σεβασμό για την πολιτιστική πολυμορφία και την ιστορική σημασία, το Online Competence Center for 3D υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο διατηρούμε και βιώνουμε την κοινή μας κληρονομιά.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 20 εταίρους, με επικεφαλής την INCEPTION SRL, και οκτώ συνεργαζόμενους και συνδεδεμένους εταίρους, ένας εκ των οποίων είναι και το ΕΚ Αθηνά.

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο

ARTEMIS

Applying Reactive Twins to Enhance the Monument Information Systems
Το έργο αφορά στην συντήρηση, αποκατάσταση, διαφύλαξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ψηφιακών διδύμων και με προηγμένες τεχνολογίες AR/VR. Με τη χρήση εκτενούς ψηφιακής τεκμηρίωσης των πολιτιστικών αγαθών και τρισδιάστατων μοντέλων ενσωματωμένων στα ψηφιακά δίδυμα, θα δημιουργήσει υπηρεσίες που θα παριστάνουν τη συμπεριφορά των πραγματικών αντικειμένων σε διάφορες συνθήκες και υπό την επίδραση σύνθετων εξωτερικών φαινομένων. Ομοίως θα μπορούν να διεξάγονται εικονικά πειράματα προς έλεγχο της επίδρασης ανθρώπινων δραστηριοτήτων με προσομοίωση επί των ψηφιακών διδύμων. Όπου είναι δυνατόν, ο χειρισμός των δεδομένων εισόδου των προσομοιώσεων και η παρουσίαση των δεδομένων εξόδου θα γίνεται με τεχνικές AR/VR. Το έργο θα αξιοποιήσει την πρόσβαση σε πλουσιότατα δεδομένα τεκμηρίωσης και την τεχνογνωσία μεγάλων ερευνητικών υποδομών, προηγμένων ερευνητικών κέντρων και εξειδικευμένων εταιρειών. Θα παραγάγει μία μεθοδολογία, η οποία θα δοκιμαστεί σε ένα σημαντικό αριθμό πιλοτικών εφαρμογών, προετοιμάζοντας το δρόμο για καινοτόμες εφαρμογές ψηφιακών διδύμων και τεχνικών AR/VR στην έρευνα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο
Εταίροι
  1. CNR
  2. ARIADNE RI
  3. DARIAH
  4. INFN
  5. KIK-IRPA
  6. UoY-ADS
  7. PIN SCRL
  8. Athena RC
  9. ZRC SAZU
  10. LNEC
  11. HOF
  12. UNIFI
  13. AUEB-RC
  14. UNIBO
  15. SEL
  16. PRISMA
  17. PIXELATED
  18. HOLAVR
  19. NUMENA
  20. PHASMATIC
  21. AEDEKA
  22. INCEPTION

DataGEMS

Data Discovery Platform with Generalized Exploratory, Management, and Search Capabilities
Το DataGEMS είναι μια πλατφόρμα ανακάλυψης δεδομένων με δυνατότητες Γενικευμένης Εξερεύνησης, Διαχείρισης και Αναζήτησης. Στοχεύει στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση της κοινής χρήσης, της ανακάλυψης και της ανάλυσης δεδομένων σε ένα σύστημα που απευθύνεται σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής δεδομένων, δηλαδή κοινή χρήση, αποθήκευση, διαχείριση, ανακάλυψη, ανάλυση και επαναχρησιμοποίηση, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του παρόχου δεδομένων και του καταναλωτή. Το DataGEMS είναι ένα οικοσύστημα ανακάλυψης και διαχείρισης δεδομένων επόμενης γενιάς που απορροφά διαφορετικούς τύπους δεδομένων (δομημένα, μη δομημένα, σε πραγματικό χρόνο και ιστορικά) και επιτρέπει στους χρήστες (α) να εμπλουτίζουν δεδομένα μέσω ισχυρών μηχανισμών δημιουργίας προφίλ δεδομένων (β) να ανακαλύπτουν και να αναλύουν απρόσκοπτα δεδομένα μεταξύ και εντός των συνόλων δεδομένων χρησιμοποιώντας διαισθητικούς μηχανισμούς ανακάλυψης και ανάλυσης από το χρήστη, όπως η χρήση φυσικής γλώσσας και μοτίβων, και (γ) να εξερευνούν αποτελεσματικά και να συνδυάζουν δεδομένα με τη βοήθεια μηχανισμών σταδιακής καθοδήγησης κατά την ανακάλυψη και ανάλυση δεδομένων. Η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία αυτών των μηχανισμών θα τροφοδοτείται από ένα επίπεδο διαχείρισης δεδομένων και μοντέλων που αποσυνδέει τη διαχείριση δεδομένων στο χαμηλό επίπεδο από την ανάλυση δεδομένων στο υψηλότερο επίπεδο.
Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο
Εταίροι
  1. ATHINA-EREVNITIKO KENTRO KAINOTOMIAS STIS TECHNOLOGIES TIS PLIROFORIAS, TON EPIKOINONION KAI TIS GNOSIS (ATHENA)
  2. UNIVERSITA DEGLI STUDI DI VERONA (UNIVR)
  3. INSTITUTO POLITECNICO DE BRAGANCA (IPB)
  4. ETHNIKO ASTEROSKOPEIO ATHINON (NOA)
  5. CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE CNRS (CNRS)
  6. DUALE HOCHSCHULE BADEN-WURTTEMBERG (DHBW)
  7. COMMUNICATION & INFORMATION TECHNOLOGIES EXPERTS ANONYMOS ETAIREIA SYMVOULEFTIKON KAI ANAPTYXIAKON YPIRESION (CITE)
  8. UNIVERSITE PARIS CITE (UPCité)
  9. FUNDACION CENTRO DE SUPERCOMPUTACION DE CASTILLA Y LEON (SCAYLE)
  10. IDEGO GROUP SP ZOO (IG)
  11. LEIBNIZ-INSTITUT FÜR DEUTSCHE SPRACHE (IDS)

PILLAR-Robots

Title: Purposeful Intrinsically motivated Lifelong Learning Autonomous Robots

PILLAR-Robots aims at developing a new generation of robots endowed with a higher level of autonomy, that are able to determine their own goals and establish their own strategies, creatively building on the experience acquired during their lifetime to fulfil the desires of their human designers/users in real-life application use-cases brought to TRL5. To this end, the project will operationalize the concept of Purpose, drawn from the cognitive sciences, to increase the autonomy and domain independence of robots during autonomous learning and, at the same time, to lead them to acquire knowledge and skills that are actually relevant for operating in target real applications. In particular, the project will develop algorithms for the acquisition of purpose by the robot, ways to bias the perceptual, motivational and decision systems of the robots’ cognitive architectures towards purposes, and strategies for learning representations, skills and models that allow the execution of purpose-related deliberative and reactive decision processes. Given the aim of reaching TRL5, PILLAR-Robots will implement and validate demonstrators of purposeful lifelong open-ended autonomy using the resulting Purposeful Intrinsically Motivated Cognitive Architecture within three different application fields characterized by different types and levels of variability: Agri-food, Edutainment, and unstructured Industrial/retail. PILLAR-Robots will perform a complete evaluation of the possibilities and impacts of purposeful lifelong open-ended autonomy in these realms from an operational perspective, but also from a market-oriented (with significant productivity gains) and societal (socio-economic, ethical and regulatory) perspective. Engagement of industry and SME players is also expected in order to prepare the ground for further large-scale demonstration.

 

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο

Από την Παλαιολιθική εποχή έως σήμερα, τα υφάσματα αποτελούν ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής, συμβολίζοντας το φύλο, την ηλικία, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το επάγγελμα και την κοινωνική θέση. Τα υφασμάτινα προϊόντα, μαζί με τις τέχνες και τις παραδόσεις που συνδέονται με αυτά και τα οποία εξετάζονται από το TEXTaiLES, κατέχουν κεντρικό και καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Παρά τις πρόσφατες μεθοδολογικές προόδους στην έρευνα των υφασμάτων, η ψηφιοποίηση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς (ΠΚ) από υφάσματα δεν έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή, όπως δείχνει και η μεθοδολογική ανάπτυξη στις τεχνολογίες απόκτησης και ψηφιοποίησης.

Στόχοι:

Η έλλειψη προσοχής μπορεί να αποδοθεί στις σημαντικές τεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζουν τα αντικείμενα ΠΚ από υφάσματα, κυρίως λόγω της μαλακής και εύκαμπτης φύσης τους, των μικροσκοπικών διαστάσεων της βασικής τους δομής και της εγγενούς ευαισθησίας τους σε παράγοντες φθοράς. Η αποστολή του έργου TEXTaiLES είναι να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η τρισδιάστατη ψηφιοποίηση, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η ρομποτική, και τα Ψηφιακά Δίδυμα, για να καταγράψει και να απεικονίσει τα ορατά και μη-ορατά χαρακτηριστικά των υφασμάτων στην ΠΚ. Το TEXTaiLES θα αναπτύξει ένα σύνολο εξειδικευμένων ψηφιακών εργαλείων εντατικής χρήσης AI, για να προσφέρει στους επαγγελματίες και τους φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς βελτιωμένες τεχνολογικές και μεθοδολογικές δυνατότητες για την ψηφιοποίηση συλλογών από υφασμάτινα αντικείμενα ΠΚ.

Αποτελέσματα:

Το TEXTaiLES θα προσφέρει αρκετά τεχνολογικά εργαλεία, όπως:

i) ανθεκτικές ρομποτικές τεχνικές συλλογής δεδομένων για την ψηφιοποίηση υφασμάτινων αντικειμένων
ii) διαδικτυακό περιβάλλον συνεργατικής διαχείρισης τριδιάστατων ψηφιακών αντιγράφων·
iii) εργαλεία βασισμένα στην AI για την ανάλυση της μορφολογίας της επιφάνειας και της μικροδομής· υφασμάτων
iv) εργαλεία για την ανάλυση κίνησης και δυναμικής των υφασμάτινων αντικειμένων·
v) εργαλεία για ημι-αυτοματοποιημένη αποκατάσταση υφασμάτινων αντικειμένων·
vi) λογισμικό για συνεχή παρακολούθηση υφασμάτινων αντικειμένων μέσω έξυπνων ασύρματων δικτύων αισθητήρων.

Επιπλέον, το έργο TEXTaiLES θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενημέρωση, προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για επαγγελματίες και φορείς ΠΚ, καθώς και προτάσεις πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση και τη διαφύλαξη της υφαντουργικής παράδοσης.

Ρόλος του ΙΕΛ:

Το Ιντιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι συντονιστής της κοινοπραξίας και επιφορτισμένο με την ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων βασισμένων σε ΑΙ, Ρομποτική και επεξεργασία τριδιάστατων πλεγματοσειρών. Ο ρόλος του ΙΕΛ επιπλέον είνιαι κρίσιμος στην ανάπτυξη υποδομών για την αποθήκευση δεδομένων και εκτέλεσης των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

ThrombUS+

Wearable for continuous monitoring, risk prediction and immediate alert for deep vein thrombosis at the point of care

Deep vein thrombosis (DVT) poses a significant health risk, with potentially life-threatening consequences when left undetected. ThrombUS+ is set to redefine DVT care with an ambitious mission to develop an innovative wearable diagnostic device for point-of-care, operator-free, continuous monitoring.

DVT involves the formation of blood clots in deep veins, primarily in the lower limbs, leading to blood flow obstruction. Shockingly, up to two-thirds of DVT cases exhibit no clinical symptoms, making early diagnosis challenging. ThrombUS+ steps in to bridge this gap, bringing together a diverse team of experts spanning industry, technology, regulation, social science, and clinical trials.

Our interdisciplinary approach centers around creating a novel wearable diagnostic device utilizing autonomous, AI-driven DVT detection. This groundbreaking device incorporates wearable ultrasound hardware, impedance plethysmography, and light reflection rheography for immediate clot detection. Activity and physiological measurements will continuously assess DVT risk, supporting prevention through serious gaming. An intelligent decision support unit will provide real-time monitoring and alerts, with extended reality guiding users for optimal device utilization.

ThrombUS+ is designed for postoperative patients, those undergoing lengthy surgical procedures, cancer patients, bedridden individuals at home or in care units, and women during pregnancy and postpartum.

ThrombUS+ will leverage big datasets collected through three large-scale clinical studies for AI training. Validation will be carried out in clinical settings through one early feasibility study and one multi-center clinical trial.

FoodCoP

HORIZON EU | FoodCoP: Fuelling Startup Villages with Circular Bioeconomy Strategies

Project summary:

FoodCoP is an innovative venture to enhance interregional collaboration among Startup Villages to ignite the transformation of food systems. At the heart of this initiative lies the challenge of aligning diverse stakeholder interests and catalyzing sustainable growth through the principles of the circular bioeconomy. The project aims to deliver three main impacts: establishing a robust collaborative framework, fostering sustainable food system transformations, and enhancing knowledge and awareness of circular bioeconomy solutions among rural innovators. Methodologically, FoodCoP unfolds in 3 phases. First, it lays the groundwork by establishing a conceptual framework and stakeholder engagement, drawing insights from best practices to shape a collaborative agenda and design pilot projects. The subsequent phase transitions into developing a transformative Community of Practice (CoP), emphasizing resource optimization, collective learning, and implementing co-creation methodologies to bolster innovation. The final phase focuses on sustainability and resilience, highlighting the role of FoodCoP ambassadors and leveraging dissemination and communication activities to share successes and insights. FoodCoP comprises a diverse network of stakeholders, including Startup Villages, regional networks, clusters, SMEs, research centers, and knowledge and innovation communities. Standing uniquely positioned to drive this initiative. With its comprehensive approach, FoodCoP aims to revolutionize the food industry's innovation landscape and ensure its impacts resonate well beyond the project's lifetime. The collaboration brings together a wealth of expertise and resources, promising to create a sustainable and inclusive ecosystem that supports the transformation of food systems through circular bioeconomy principles. FoodCoP will redefine the parameters of interregional collaboration, making a significant contribution towards a sustainable, resilient, and innovative food industry.

 

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο

Project summary:

The EXCEED – EXCELLENCE IN GREEN AND DIGITAL MANUFACTURING project aims at establishing a European COVE network of 6 centres in 5 countries, Italy, Spain, Finland, Czech Republic, and Greece to support innovation and sustainable competitiveness of the Advanced Manufacturing (AM) sector. As one of the pillars of the European economy, AM has been strongly impacted by the twin transitions, generating disruptive changes, beside the urgency to foster industry decarbonization. To face those changes and new challenges, citizens, present and future workforce needs new competencies, for life and work. VET providers can play a crucial role preparing the workforce and the society of the future, no one left behind, increasing their responsiveness, operating in strong connection with policy levels. EXCEED assumes the synergic and mutual benefitting application of digital and green, according to the so-called “digital eco-innovation” paradigm and the transition to the circular digital economy as powerful leverages to accelerate innovation in AM.

Involving a public-private platform of overall 39 partners, 18 full and 21 associates, EXCEED will work as an alive integrated skills ecosystem, promoting, 1) upskilling and reskilling of low-skilled adults and workers at risk of marginalization through a joint internationalized, flexible and individualized Life Long Learning training offer; 2) strengthening the HIGHER VET (EQF 4 and 5) through design of new curricula and updating of existing ones; 3) adopting joint strategies for Talent Management by the establishment of an International Talent Factory, aware of the fact that talented and skilled individuals have a key role to play in countries’ future prosperity; 4) upskilling and empowerment VET professionals as key profiles translating innovation in education contexts. In 4 years, partners expect to involve at least n. 600 learners and an overall number of 26.000 beneficiaries through an extensive multichannel communication strategy.

  • Duration: Start date 1 June 2023 – End date 31 May 2027
  • Budget: € 2 582 433.00
  • 39 partners
  • Coordinated by CENTOFORM SRL

 

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο

Project summary: 

Agroforestry – a land use management system in which trees or shrubs are grown around or among crops or pastureland – has varied benefits, including increased biodiversity and reduced erosion. The combination of agriculture and forestry in the Mediterranean is deeply rooted in a culture of tradition and niche production but fails nowadays to structure its knowledge to achieve an integrated system of good practices for the sustainability of production, the protection of the biodiversity of distinct ecosystems, the transfer of innovation and the increase in profitability for the territories/actors involved. Therefore, LIVINGAGRO will tackle these issues using an Open Innovation approach, based on the setting-up of two Living Laboratories making possible the co-creation of the economic and social values and the interactions between supply and demand, eliminating geographical and cultural barriers. A specific focus will be on olive multifunctional system (Living Laboratory 1) and grazed woodlands (Living Laboratory 2). Olive cultivation is representative of many Mediterranean rural areas, and traditionally olive orchards were and are often still managed as agroforestry systems, in combination with cereals, fodder legumes and/or pasture. Grazed woodlands are major agroforestry systems in the Mediterranean that highly contribute to sustaining Mediterranean local economies supplying both vegetal and animal products.

  • Duration: Start date 01 September 2019 – End date 31 August 2023
  • Budget: € 3 000 000
  • 6 partners – Countries: Italy, Jordan, Lebanon, Greece
  • Coordinated by Regional forest agency for the development of Sardinia’s territory and environment (Fo.Re.S.T.A.S.), Italy

Athena – Research & Innovation Information Technologies, ATHENA RC – GREECE, will participate and work on a pre-competitive analysis as well as the preparation of e-learning modules for business startup creation, plus face-to-face educational presentations of that material in Lebanon and Jordan through a subcontract from the Mediterranean Agronomic Institute of Chania (MAICh)

Κατάσταση
Ολοκληρωμένο
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο

CARMINE

HORIZON EU | CARMINE: Climate-Resilient Development Pathways in Metropolitan Regions of Europe

Project summary:

The frequency and intensity of climate and weather extremes associated with anthropogenic climate change are increasing and will challenge us in terms of adaptation strategies at the local level. The project “Climate Resilient Development Pathways in Metropolitan Regions of Europe (CARMINE)” bridges the local and regional scales by providing impact-based decision support services and multilevel climate governance supporting local adaptation, including both traditional and Nature-Based Solutions. CARMINE’s overarching goal is to help the metropolitan communities of Europe become more climate resilient, by co-producing knowledge-based tools, strategies, and plans for enhanced adaptation and mitigation actions in line with the Charter of the EU Mission on Adaptation to Climate Change by 2030. To achieve this goal, focusing on the 2030-2035 timeframe and with longer perspectives up to 2050, CARMINE proposes an interdisciplinary approach aiming at (1) co-creation and co-development of decision-support services and guidelines for enhanced resilience and adaptive capacity, including early warning and disaster risk management systems; (2) cooperating closely with local to regional communities (stakeholders and users), decision-, and policy-makers (local authorities) to co-develop cross-sectoralframeworks for adaptation and mitigation actions; (3) delivering science-based R&I roadmaps for multi-level climate governance supporting local adaptation assessments and plans. The CARMINE methodology will be implemented in eight selected Case Study Areas to demonstrate proof of concept and project methodology will be demonstrated through the digital replication of climate and socioeconomic characteristics of each area. The co-created knowledge and transferable development pathways from CARMINE will be shared widely via project networks in order to drive adaptation in other metropolitan regions of Europe, and beyond.

  • Duration: 48 months – Start date 1 Feb 2024 – End date 31 Jan 2028
  • Budget:  € 10 174 699.00
  • 32 partners
  • Coordinated by ADMINISTRATIA NATIONALA DE METEOROLOGIE R.A. (MeteoRo)

 

Partnership: Athena – Research & Innovation Information Technologies, ATHENA RC – GREECE

Principal Investigator (PI) is Prof. Koundouri and members of the team are: Dr. Konstantinos Dellis, Dr Ebun Akinsete, Drogiakis Michalis, Alice Guittard, Panagiota Koltsida, Toli Eleni 

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο

Pages

Subscribe to RSS - Ευρωπαϊκό έργο