O Βουλευτής Επικρατείας X. Ταραντίλης, στο ΕΚ «Αθηνά»

Η Καινοτομία και η Μεταφορά Τεχνολογίας στο επίκεντρο

14-11-2022
ΕΚ "Αθηνά"

Τον Βουλευτή Επικρατείας και Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, Χρήστο Ταραντίλη είχε την τιμή να υποδεχτεί το ΕΚ «Αθηνά» στις κεντρικές εγκαταστάσεις του στο Μαρούσι, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022.
 
Στο πρώτο μέρος της επίσκεψης ο κ. Ταραντίλης παρακολούθησε παρουσιάσεις από τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΕΚ «Αθηνά», Kαθηγ. Γιάννη Εμίρη, καθώς και από τους Διευθυντές των Ινστιτούτων και άλλα στελέχη του Κέντρου από όλα τα σημεία παρουσίας του σε Αθήνα, Πάτρα και Ξάνθη. Κεντρικός άξονας των παρουσιάσεων ήταν το γόνιμο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στο ΕΚ «Αθηνά» για την παραγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας και τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία. Ο Βουλευτής πήρε μια πρώτη γεύση τέτοιων δράσεων σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη στην αυτοκινητοβιομηχανία και οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.   
 
Οι παρουσιάσεις έγιναν η αφορμή για να ξεκινήσει μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση για θέματα καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚ «Αθηνά». Κατά τη διάρκειά της ο κ. Ταραντίλης τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης ειδικευμένου προσωπικού σε θέματα καινοτομίας και για συμπράξεις φορέων ώστε να μεγιστοποιείται ο αντίκτυπος στις αλυσίδες αξίας. Έδειξε δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το οικοσύστημα υποστήριξης καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί στο Αθηνά και τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για επίλυση προβλημάτων, αλλά και για νέες ιδέες.
 
Στη συνέχεια ο κ. Ταραντίλης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του τεχνοβλαστού του ΕΚ «Αθηνά» Symbiolabs και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον ερευνητή του ΙΠΣΥ/ ΕΚ «Αθηνά» και συνιδρυτή της Symbiolabs, Θοδωρή Δαλαμάγκα και άλλα στελπέχη της εταιρείας για την μέχρι τώρα πορεία της. Ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση διεξήχθη σχετικά με τα επόμενα βήματα, τον ρόλο του κράτους στην υποστήριξη της καινοτομίας, αλλά και αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ερευνητής όταν αποφασίζει να μεταφέρει ερευνητικά αποτελέσματα στο επιχειρείν.
 
Η Ναταλία Μανωλά, επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚ «Αθηνά», συνιδρύτρια του τεχνοβλαστού OPIX, παρουσίασε στον κ.Ταραντίλη τις υπηρεσίες του τεχνοβλαστού στο χώρο του Policy Intelligence, καθώς και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη μελέτη και χάραξη δημόσιων πολιτικών σε μεγάλο εύρος θεμάτων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Ο κύκλος των συναντήσεων και συζητήσεων ολοκληρώθηκε με μια ακόμα σειρά παρουσιάσεων χαρακτηριστικών παραδειγμάτων καινοτομίας στο ΕΚ «Αθηνά», όπως εφαρμογές  Τεχνητής Νοημοσύνςη σε διαλογικά συστήματα και στην εκπαίδευση, δράσεις για την υποστήριξη της καινοτομίας γυναικών, κ.ά. Αυτή τη φορά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη χαρτογράφησης των ερευνητικών ομάδων και αποτύπωσης των τεχνολογιών και του βαθμού ωριμότητάς τους σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό το κράτος να μπορεί πιο στοχευμένα να χαράξει τις κατάλληλες πολιτικές.
 
Ο παραγωγικός διάλογος ολοκληρώθηκε σε κλίμα αισιοδοξίας για την ύπαρξη κατάλληλου πλαισίου ώστε οι συζητήσεις και οι προτάσεις να αποκτήσουν αντίκτυπο και να φέρουν αποτελέσματα στο οικοσύστημα της καινοτομίας.            

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30