OpenAIRE  OpenAIRE, η εθνική προσέγγιση   Το OpenAIRE στην Ελλάδα   

Το OpenAIRE στην Ελλάδα 

Το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας “Αθηνά” (Ε.Κ. “Αθηνά”) λειτουργεί ως Εθνικός Κόμβος Ανοικτής Πρόσβασης (NOAD) για την Ελλάδα, μια θέση που περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων διαφόρων επιστημονικών και ερευνητικών εταίρων. Οι δραστηριότητες που αφορούν τον Εθνικό Κόμβο εκτελούνται από κοινού με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ/HEAL-Link) ως συνεργάτης του προγράμματος OpenAIRE Advance.
 
Η φιλοδοξία του ελληνικού κόμβου OpenAIRE είναι να βοηθήσει στη δημιουργία ενός «ανοιχτού» εθνικού δικτύου το οποίο θα συγκεντρώνει κάθε ενδιαφερόμενο σε συζητήσεις γύρω από την Open Science. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται (και έχει ήδη ξεκινήσει) μια πρώτη σειρά δραστηριοτήτων και ερευνών εξωραϊσμού για την καλύτερη κατανόηση του ελληνικού ερευνητικού οικοσυστήματος, τον προσδιορισμό και την συνειδητοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι διάφοροι εταίροι σε τεχνικά, δεοντολογικά και πολιτισμικά σημεία κατά την επιλογή της Ανοικτής Πρόσβασης. Ορισμένες από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν με και για τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την Ανοικτή Επιστήμη που έχει καθιερώσει.
 
Οι περιοχές που θα λειτουργήσει το ελληνικό NOAD είναι:
Πολιτικές: για να ευθυγραμμιστούν οι θεσμικές και εθνικές πολιτικές με τις απαιτήσεις της ΕΕ πρέπει να υπάρξει σαφής καθοδήγηση για τις προσδοκίες και τις κατευθύνσεις που πρέπει να καλυφθούν,  ακολουθούμενα από συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης. Το ελληνικό NOAD θα βοηθήσει οργανισμούς έρευνας, χρηματοδότες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υιοθετήσουν πολιτικές ανοικτής πρόσβασης και ανοικτής επιστήμης μέσω προτύπων και λιστών ελέγχου πολιτικών που έχουν διατυπωθεί γι 'αυτόν τον λόγο από το OpenAIRE. Θα βοηθήσει επίσης τους ερευνητές και τους διαχειριστές της έρευνας να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Horizon2020.
Υποδομές: για την επίτευξη συμμόρφωσης των αποθετηρίων με το σχήμα μεταδεδομένων OpenAIRE, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι συγκεκριμένοι παράγοντες. Το Ελληνικό OpenAIRE NOAD θα διευκολύνει αυτές τις διαδικασίες στα αποθετήρια λογοτεχνίας και δεδομένων ώστε να συμμορφωθούν με το άρθρο 29.2 της συμφωνίας επιχορήγησης H2020 και να ενισχύσουν την ορατότητά τους τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην ΕΕ. Θα βοηθήσει επίσης τις δραστηριότητες εμπλουτισμού των μεταδεδομένων των αποθετηρίων μέσω του SCHOLIX και θα καθοδηγήσει την κατάλληλη διαχείριση αποθετηρίων και την παρακολούθηση της χρήσης των δεδομένων μέσω της υπηρεσίας του πίνακα για τα αποθετήρια.
Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: το Ελληνικό OpenAIRE NOAD θα διευρύνει την ευαισθητοποίηση της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων:
- webinars στην ελληνική γλώσσα για να ενημερώσει σχετικά με τις τάσεις στην ΑΠ σε δημοσιεύσεις, ερευνητικά δεδομένα, σχετικά με επικαιροποιήσεις των απαιτήσεων της ΕΕ και το EOSC κ.λπ. 

- workshops για όλους τους ενδιαφερόμενους με σκοπό να συζητήσουν και να συνεργαστούν σε προκαθορισμένα ζητήματα
- Εκπαιδευτικά θέματα γύρω από την Ανοικτή Επιστήμη (π.χ. σχέδια διαχείρισης δεδομένων) και στη χρήση συγκεκριμένων υπηρεσιών και εργαλείων OpenAIRE (π.χ. Amnesia)

 
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τρέχον ανοικτό ερευνητικό οικοσύστημα στην Ελλάδα; Επισκεφθείτε το https://www.openaire.eu/item/greece
Χρειάζεστε συμβουλές για την ανοικτή ερευνητική σας προσπάθεια; Επικοινωνήστε με το Γραφείο Υποστήριξης του Ελληνικού NOAD