Το τριήμερο 29 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, 30 νέες και νέοι από τους χώρους της τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών και της επικοινωνίας είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε ομάδες και να δημιουργήσουν πρωτότυπα βίντεο με τα μηνύματά τους για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες προς όφελος της ανθρωπότητας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος
Youth Connect | Tech for Humanity του British Council. Οι νέοι και νέες συμμετέχοντες εξέτασαν ερωτήματα όπως «Πώς μπορεί η ανθρωπότητα να επηρεάσει το αναδυόμενο τεχνολογικό κύμα;», «Πώς μπορούμε να προβλέψουμε και να κατευθύνουμε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της κβαντικής και άλλων νέων τεχνολογιών;», «Πώς διασφαλίζουμε ότι η τεχνολογία εξυπηρετεί το κοινό καλό και ενδυναμώνει τους ανθρώπους;».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη φιλοξενία του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργαστήριο Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) και το Εργαστήριο Πολιτισμικής Πληροφορικής, Δεδομένων & Ψηφιακών Πολιτισμικών Σπουδών (CID-CCS Lab), Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο με την υποστήριξη της Navarino και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Με επιστολή του ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, εγκαινίασε την εκδήλωση, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council και ο κ. Τάσος Πατρικάκος, Υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνίας, ΕK Αθηνά.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα σειρά ομιλιών για τον αυξανόμενο ρόλο της τεχνολογίας σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας, της επιστήμης και διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων από τους διακεκριμένους ομιλητές Μάριο Δαφνομήλη, Ειδικό Σύμβουλο από την Προεδρία της Κυβέρνησης, Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιώργο Καρρά, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και Επιστημονικό Σύμβουλο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Γεωργία Κούτρικα, Διευθύντρια Ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και Ιωάννη Βαμβακά, Business Development Manager από την εταιρεία Navarino.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα workshop για τη σημασία της επικοινωνίας με τον τίτλο «CREATIVITY: The Art of Storytelling» από τον Γιάννη Σορώτο και τον Eric Parks του ADandPRLAB. Η ομάδα ClimateProof Foundation με την ιδέα της για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα υποστηρίζει την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση μέσω της τεχνολογίας και της επιστήμης, κατέκτησε την πρώτη θέση και κέρδισε το μεγάλο βραβείο, ένα study visit στο Εδιμβούργο το 2025!
Μερικές από τις υπόλοιπες ιδέες που προέκυψαν περιλαμβάνουν τον περιορισμό των μικροπλαστικών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, την ενίσχυση της φροντίδας των ατόμων με άνοια και της βελτιστοποίησης της καθημερινότητας τους, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων στην εργασία κ.α.
Την κριτική επιτροπή που ανέδειξε τους νικητές αποτέλεσαν ο Βρετανός συντονιστής του hackathon Mike Lloyd, ιδρυτής της εταιρίας Learn Tech io, εμπειρογνώμονας σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, συνεργάτης της Μicrosoft και Fellow στη British Computer Society, η Έλενα Ζαγλαρίδου από τη Microsoft, ο Γεώργιος Ιωάννου, Καθηγητής Διοίκησης Παραγωγής και Επιχειρησιακών Διαδικασιών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Κώστας Καρπούζης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτισμικής Πληροφορικής, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Γεώργιος Καρράς Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος Ευγενίδου και η Μπέττυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επικεφαλής του ADandPRLAB.
Τις ομάδες υποστήριξαν με την εμπειρογνωμοσύνη και την πολύτιμη καθοδήγησή τους οι ερευνητές Μαρία-Ολυμπία Κατσούλη και Conrad Landis από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και οι Φαίη Ορφανού, Τάσος Γιάνναρος, Κωνσταντίνα Κουτσιούμπα από το Science-2-Business.