Το ΕΚ "Αθηνά" νέο συνεργαζόμενο μέλος του EBRAINS

13-07-2023
ΕΚ "Αθηνά"

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά νέο συνεργαζόμενο μέλος

της μεγάλης Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής για τη Νευροεπιστήμη EBRAINS

 

To Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ανακοινώνει τη συνεργασία του με την πρωτοποριακή πανευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή EBRAINS, που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Human Brain Project (HBP), και συγκεντρώνει έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων και εργαλείων με σκοπό την ανάπτυξη των επιστημών του εγκεφάλου.
 
Η συνεργασία αυτή, η οποία είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2023, δίνει στο ΕΚ Αθηνά την ευκαιρία να συμμετέχει στον σχεδιασμό μελλοντικών εκδόσεων των προηγμένων εργαλείων και υπηρεσιών του EBRAINS. Αυτές οι υψηλής τεχνολογίας δυνατότητες, που καλύπτουν την κοινή χρήση δεδομένων, τη δημιουργία ατλάντων, τη μοντελοποίηση, την προσομοίωση, τους υπερυπολογιστές και τη Νευρορομποτική, στοχεύουν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους ερευνητές να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στην υγεία του εγκεφάλου, επωφελούμενοι από τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από το Human Brain Project (HBP), στον τομέα της Επιστήμης των Δεδομένων, της οργάνωσης του εγκεφάλου και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
 
Ο καθηγητής Γιάννης Εμίρης, Πρόεδρος του ΕΚ Αθηνά δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με το EBRAINS καθώς θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε την σχετική τεχνογνωσία μας και να συνεισφέρουμε στον τεχνικό συντονισμό, τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Παράλληλα, η ακόμα πιο στενή συνεργασία μας με την κοινότητα αυτή, μάς δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε νέες γνώσεις και εμπειρία, ενώ, παράλληλα, αντιμετωπίζουμε αναδυόμενες προκλήσεις».
 
«Καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ως συνεργαζόμενο μέλος στο EBRAINS» ανέφερε ο Πρόεδρος του EBRAINS, Paweł Świeboda. «Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά κομίζει τεράστια εμπειρία στον τομέα της ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών έρευνας. Κατά τη διάρκεια του Human Brain Project (HBP), το Αθηνά διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ανάπτυξη λογισμικού για το EBRAINS και συνεισέφερε καταλυτικά στην ανάπτυξη των υπηρεσιών της Πλατφόρμας Ιατρικής Πληροφορικής».
 
Σχετικά με το EBRAINS

EBRAINS provides digital tools and services which can be used to address challenges in brain research and brain-inspired technology development. Brain atlases, for example, provide spatial reference systems for neuroscience, giving the ability to navigate, characterise and analyse information on the basis of anatomical location. © EBRAINS
 
Το EBRAINS είναι μια νέα ψηφιακή ερευνητική υποδομή, που δημιουργήθηκε στη βάση του  ευρωπαϊκού έργου Human Brain Project (HBP), με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την προώθηση της έρευνας που σχετίζεται με τον εγκέφαλο και τη σύνδεση των τελευταίων επιστημονικών ανακαλύψεων με την τους κλάδους της Ιατρικής και της Βιομηχανίας, προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας.
 
Βασίζεται στην προηγμένη Νευροεπιστήμη και προσφέρει μία εκτεταμένη γκάμα συνόλων δεδομένων εγκεφάλου, ατλάντων, εργαλείων μοντελοποίησης και προσομοίωσης, εύκολη πρόσβαση σε πόρους υπερυπολογισμού και σε πλατφόρμες Ρομποτικής και Νευρομορφικής.
 
Όλο το ερευνητικό προσωπικό ακαδημαϊκών ιδρυμάτων έχει ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας του EBRAINS. Η βιομηχανία είναι επίσης ευπρόσδεκτη να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα, βάσει συγκεκριμένων συμφωνιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EBRAINS μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@ebrains.eu ή να επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://ebrains.eu/.
 
Το EBRAINS  ανήκει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών του ESFRI
 
 
Σχετικά με το  Human Brain Project
 
Το Human Brain Project (HBP) ανήκει στα μεγαλύτερα ερευνητικά έργα για τη λειτουργία του εγκεφάλου που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερευνά τον εγκέφαλο και τις νόσους του, χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους από τον τομέα της Υπολογιστικής, της Νευροπληροφορικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης, προάγοντας την καινοτομία σε τομείς όπως η Νευρορομποτική.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30