Το εκπαιδευτικό παιχνίδι “Open Your Mind Up” που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του OpenAIRE, πήγε σχολείο!

18-12-2017

Μια ξεχωριστή δράση του ΕΚ «Αθηνά» έλαβε χώρα στις 3/12 και στις εγκαταστάσεις του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Το σχολείο που συμμετέχει στην καμπάνια Professional Go Back at School (http://www.stemalliance.eu/pgbs), και στα προγράμματα Scientix (www.scientix.eu/), φιλοξένησε τη δράση ‘Open your Mind Up’, ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος OpenAire και έχει ώς στόχο να εισάγει τους μαθητές στις βασικές έννοιες των Aνοικτών δεδομένων και της Aνοικτής επιστήμης.
 
Μέσα από τη Scientix, την κοινότητα για την εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες στην Ευρώπη, οι μαθητές ενημερώνονται και έρχονται σε επικοινωνία με επαγγελματίες της εκπαίδευσης STEM, μιας διεπιστημονικής προσέγγισης στη διδασκαλία των επιστημών με στόχο ένα μαθησιακό περιβάλλον όπου οι μαθητές/φοιτητές εξερευνούν, εφευρίσκουν, ανακαλύπτουν με τη χρήση πραγματικών προβλημάτων και καταστάσεων (PCAST 2010).  Στις 3 Δεκεμβρίου, η εκπαίδευση STEM συνάντησε το ΟpenAIRE – ευρωπαϊκό έργο το οποίο συντονίζει το ΕΚ «Αθηνά» και που έχει στόχο να υποστηρίξει την εφαρμογή πολιτικών ανοικτής πρόσβασης στα ερευνητικά δεδομένα και στην επιστήμη- με αποτέλεσμα μια εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές του Λυκείου.
 
Στην παρουσίαση, συμμετείχαν περίπου 25 μαθητές από τον όμιλο «Ευρωπαϊκά Μονοπάτια Γνώσης Θετικών Επιστημών» του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, με υπεύθυνη καθηγήτρια και συντονίστρια την Μαθηματικό κα Παναγιώτα Αργύρη. Οι μαθητές του Λυκείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να πειραματιστούν με την εκπαιδευτική εφαρμογή ‘Οpen your Μind Up’, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν τόσο για τις έννοιες που διαπραγματεύεται η εφαρμογή, όσο και για το τεχνολογικό υπόβαθρο που απαιτήθηκε για την ανάπτυξη της.
 
Όπως δήλωσε και η κ. Αργύρη, τα παιχνίδια είναι πολύ κοντά στα ενδιαφέροντα και τα χόμπυ των μαθητών και των νέων και αποτελούν ένα πολύ εύστοχο μέσο για να κατανοήσουν θέματα όπως η Ανοιχτή Επιστήμη και τα ανοιχτά ερευνητικά δεδομένα. Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Η ένταξη των εκπαιδευτικών παιχνιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο καινοτομίας που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από κάθε γνωστικό αντικείμενο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για το 'Open your mind up' διότι σκοπεύω να υλοποιήσω εκπαιδευτικό σενάριο με ερωτήσεις διερευνητικής μάθησης που θα βασίζεται στα στάδια του παιχνιδιού, ώστε να τεθούν στόχοι που θα μπορέσω να αξιολογήσω μέσα από τα αποτελέσματα της εφαρμογής».
 
Το Ε.Κ. Αθηνά και το OpenAIRE, ευχαριστεί το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για τη πρόσκληση. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30