Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε το Αθηνά. Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αθηνά Καθηγητής κ. Γιάννης Εμίρης. Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά κάποιες καινοτόμες εφαρμογές που οι ερευνητές είχαν ετοιμάσει να παρουσιάσουν στο πλαίσιο της επίσκεψης του, όπως Ρομποτικά Συστήματα με χρήση στη γεωργία ακριβείας, ρομποτικό σύστημα τηλεχειρουργικής, εφαρμογή μεγάλων δεδομένων στην ιατρική εγκεφάλου, ρομποτικό σύστημα αυτόματης φόρτωσης καθώς και το Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο για την ελληνική γλώσσα.
Στη συνέχεια ο Υπουργός οδηγήθηκε στο Αμφιθέατρο του Αρχιμήδη όπου ο κ. Εμίρης έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του Κέντρου, της προσπάθειας που επιτελείται, καθώς και την έντονη ανάπτυξη πο
υ έχει σημειώσει το Αθηνά τα τελευταία χρόνια.
Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των τεχνοβλαστών του Αθηνά ο Δρ. Θανάσης Γεντίμης, Γενικός Διευθυντής της Symbiolabs, η Καθηγήτρια Λένα Τσιπούρη Συνιδρύτρια της OPIX, ο Δρ. Αλέξανδρος Γκίλας εκπρόσωπος της Avisense και ο Δρ. Νάσος Κατσαμάνης εκπρόσωπος της Kyklos, παρουσίασαν στον Υπουργό τις δραστηριότητες των εταιρειών τους. Σημαντική υπήρξε η παρουσίαση της κ. Ναταλίας Μανωλά Διευθύντριας της OpenAIRE της πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής υποδομής που υποστηρίζει την ανοιχτή επιστήμη στην Ευρώπη.
Ο Διευθυντής της Μονάδας Αρχιμήδης του Αθηνά, Δρ. Τίμος Σελλής μίλησε για το όραμα του Αρχιμήδη, που είναι η διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των Μεγάλων Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης συνδέοντας

τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Διατηρώντας συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά
κέντρα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον υψηλού επιπέδου έρευνας δίνοντας τη δυνατότητα σε ερευνητές, και διδακτορικούς φοιτητές να συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα, να παράγουν πρωτοποριακή γνώση και να συμβάλλουν στην εξέλιξη της επιστήμης και των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων.
Τέλος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ρομποτικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του 1ου Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, το Heron, Καθηγητής κ. Πέτρος Μαραγκός αναφέρθηκε

στις τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις που θα εστιάσει το Heron: Ρομποτική Ασφαλείας και Διάσωσης (εναέρια, επίγεια, υποθαλάσσια), Ρομποτική Πεδίου και Ρομποτική υγείας. καθώς και την εξαιρετικά έμπειρη και κατηρτισμένη ομάδα που θα στελεχώσει σε αρχικό στάδιο το Κέντρο Αριστείας. Τέλος, ο κ. Μαραγκός τόνισε ότι «Οι ρομποτικές τεχνολογίες κ
αι τα ρομποτικά εργαστήρια χρειάζονται χώρους, οπότε ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να συστεγαστούμε σύντομα στο νέο κτίριο του Αθηνά, για το οποίο στηριζόμαστε στη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης.»
Μετά το κλείσιμο των παρουσιάσεων και στο τέλος της επίσκεψης του κ. Υπουργού ο Πρόεδρος του Αθηνά, Καθηγητής κ. Εμίρης, δήλωσε:
«Σήμερα είχα την χαρά και την τιμή να υποδεχθώ στο Αθηνά τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον αφιερώνοντας χρόνο για να γνωρίσει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές που αναπτύσσουμε στο Ερευνητικό Κέντρο. Συνομίλησε σε εγκάρδιο κλίμα με τους ερευνητές μας, καθώς και φοιτητές, συνεργαζόμενους καθηγητές και στελέχη του προσωπικού και αναγνώρισε την διεθνώς πρωτοποριακή δουλειά που επιτελείται στα Ινστιτούτα και τις Μονάδες του Αθηνά. Είμαστε το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα με αποκλειστικό προσανατολισμό στις ψηφιακές επιστήμες και τεχνολογίες, σε ένα ευρύ φάσμα που εκτείνεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ρομποτική μέχρι την διαχείριση μεγάλων δεδομένων και την ανάπτυξη ασφαλών υπολογιστικών συστημάτων. Οι αντίστοιχες ομάδες παρουσίασαν στον Υπουργό δύο ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το συγχρηματοδοτούμενο έργο για την δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στην Ρομποτική. Εκθέσαμε στον Υπουργό τα επιτεύγματά μας σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας, όπου παρέχουμε συγκεκριμένες λύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η βιομηχανία 4.0, ο πολιτισμός και η αειφορία. Το Αθηνά εστιάζει στη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της δημιουργίας ισχυρών συνεργασιών με την βιομηχανία, την εκκόλαψη επιχειρηματικών ιδεών και την υποστήριξη τεχνοβλαστών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δραστηριότητά τους στον Υπουργό. Χάρη σε ένα έργο 55 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης επεκτείνουμε και εκσυγχρονίζουμε τις κτηριακές και εργαστηριακές μας υποδομές με υποέργα που δημοπρατούνται , συμβασιοποιούνται και υλοποιούνται σε Αθήνα, Πάτρα και Ξάνθη.»

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Οφείλουμε να συνδυάσουμε την πρωτοπορία σε έρευνα και καινοτομία, με την φιλοδοξία οι νέες Ελληνίδες και οι νέοι Έλληνες να δημιουργήσουν εδώ την οικογένειά τους, να υλοποιήσουν στη χώρα μας το όραμα και τις φιλοδοξίες τους για τη ζωή», υπογράμμισε πως «μπορούμε να αναπτύξουμε την αγροτική παραγωγή με τις νέες τεχνολογίες» ενώ επεσήμανε πως «η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, να ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία που θα κάνει τις επιχειρήσεις της πιο ανταγωνιστικές, με καλύτερα προϊόντα που θα μπορούν να τα εξάγουν. Αυτή είναι η μόνη Ελλάδα που μπορεί να είναι ασφαλής και να μείνει όρθια. Με ενίσχυση της περιφέρειάς μας και των συνόρων μας, ώστε να ανακόψουμε και το κύμα φυγής προς το λεκανοπέδιο».