Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Καθηγητής Γιάννης Εμίρης, συμμετείχε στις 10 Ιουλίου 2026 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, όπου εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1689 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2024 (Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη) - Τροποποίηση του ν. 4961/2022 (Α΄ 146) και άλλες διατάξεις».
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Εμίρης αναφέρθηκε θετικά στην κατεύθυνση του σχεδίου νόμου, εστιάζοντας σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις του. Αρχικά, υπογράμμισε τη σημασία μιας ισορροπημένης προσέγγισης στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αφενός αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και επιδιώκει την αποτελεσματική εφαρμογή της και αφετέρου διασφαλίζει τον σεβασμό και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και των χρηστών.
Παράλληλα, τόνισε ότι καθοριστική σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο το νέο θεσμικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ως δεύτερο βασικό σημείο ανέδειξε την ανάγκη για σταθερούς και σαφείς κανόνες σε ολόκληρο τον κύκλο ανάπτυξης και αξιοποίησης συστημάτων ΤΝ, από τη συλλογή των δεδομένων και την ανάπτυξη σύνθετων μοντέλων έως την κατανάλωση των απαιτούμενων υπολογιστικών πόρων και, τελικά, τη διάθεση των εφαρμογών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των Ερευνητικών Κέντρων ως κρίσιμου συνδετικού κρίκου μεταξύ έρευνας, εκπαίδευσης, καινοτομίας και αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη συμβολή του Αθηνά στην ανάπτυξη της ΤΝ και στη συστηματική προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ έρευνας, καινοτομίας και εφαρμογών. Επισήμανε, επίσης, τη σημαντική επένδυση του Κέντρου στην ΤΝ, με έμφαση τόσο στις νέες δυνατότητες και εφαρμογές της όσο και στην κατανόηση των κινδύνων και των προκλήσεων που συνεπάγεται η ταχεία εξέλιξή της.
Μετά την τοποθέτησή του, ο κ. Εμίρης απάντησε σε ερώτηση των μελών της Επιτροπής σχετικά με τις ανάγκες στο χώρο της έρευνας, σημειώνοντας ότι πέρα από την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού παραμένουν σημαντικά θεσμικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η ισοτιμία των ερευνητών με τα μέλη ΔΕΠ. Τέλος, εξέφρασε την προσδοκία ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αντιμετωπιστεί θεσμικά, επισημαίνοντας παράλληλα τις υφιστάμενες δυνατότητες συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.