Μυθικά Ταξίδια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Έκδοση βασισμένη στη Μυθοτόπια

28-02-2024
ΙΕΛ

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την δίγλωσση (Ελληνικά & Αγγλικά) έκδοση του βιβλίου "Μυθικά Ταξίδια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη".  Το βιβλίο εκδόθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι εμπνευσμένο από τη Μυθοτοπία, μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το βιβλίο παρουσιάζει τους χαρακτηριστικότερους αρχαίους μύθους και νεότερους θρύλους που συνδέονται με το τοπίο της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ιδωμένους από την θεματική μυθολογικών διαδρομών που συνδέουν συγκεκριμένους χώρους στην Περιφέρεια με αφηγήσεις.

Κάθε θεματική διαδρομή η σύντομη περιγραφή των μύθων συνοδεύεται από πρωτογενείς αναφορές στους μύθους αυτούς κείμενα αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, έργα τέχνης από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα που απεικονίζουν χαρακτηριστικά επεισόδια αυτών των μύθων, και μια ενδεικτική και προσιτή σε όλους βιβλιογραφία που επιτρέπει στον μη ειδικό αναγνώστη να εμβαθύνει στο σύνολο των μύθων.

Στόχος του λευκώματος είναι να καλύψει ένα κενό και να προσφέρει στον σύγχρονο επισκέπτη της περιοχής επιστημονικό περιεχόμενο από άποψη κειμένων και περιγραφών των μύθων, τις απεικονίσεων τους σε έργα τέχνης, αλλά και των συνδέσεων τους με χώρους και τοπωνύμια, αρχαία και σύγχρονα. Με αυτό τον τρόπο, η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε τον τόμο επιχειρεί να προσφέρει ως ελάχιστο δείγμα ανταπόδοσης κάτι από τη δουλειά της στην τοπική κοινωνία και στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.


Λεπτομέρειες του βιβλίου:

© Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά

Επιμέλεια: Δέσποινα Τσιαφάκη, Διευθύντρια Ερευνών | Γιάννης Μούρθος, Επιστημονικός Συνεργάτης | Νατάσα Μιχαηλίδου, Επιστημονική Συνεργάτιδα | Δόμνα Σαραφοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα

ISBN: 978-618-5264-12-3

Σελίδες: 215


Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Μυθοτοπίας

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30