Το νέο έργο του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στο HORIZON EUROPE και ειδικότερα στον χώρο του EOSC με τίτλο EOSC | DataGEMS: «Data Discovery Platform with Generalized Exploratory, Management, and Search Capabilities» ξεκίνησε από την 1.1.2025 με συντονιστή εταίρο το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και επιστημονική συντονίστρια την Δρ. Γεωργία Κούτρικα.
Το kick-off meeting του DataGEMS έλαβε χώρα στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2025 στο κτήριο Κωστής Παλαμάς, στην Αθήνα και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Εκπρόσωποι όλων των εταίρων συμμετείχαν δυναμικά δια ζώσης ή απομακρυσμένα στην διήμερη συνάντηση ενώ εναρκτήριους χαιρετισμούς απηύθηναν ο Υπεύθυνος του Έργου από πλευράς της ΕΕ, Enrico Pellizari, η γενική γραμματέας του EOSC Association Ute Gunsenheimer καθώς και ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά Καθηγητής κ. Γιάννης Εμίρης.
Λίγα λόγια για το Έργο EOSC DataGEMS
Τα δεδομένα είναι ένα αγαθό που ωθεί την καινοτομία και τη λήψη αποφάσεων, βελτιώνει τις επιχειρηματικές διαδικασίες και επηρεάζει την επιστήμη, το περιβάλλον, την υγεία, την ενέργεια, την εκπαίδευση, τη βιομηχανία και την κοινωνία γενικότερα. Ωστόσο, η συνεχώς διευρυνόμενη θάλασσα δεδομένων παραμένει ως επί το πλείστον ανεξερεύνητη και ανεπαρκώς αξιοποιημένη. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο DataGEMS στοχεύει να το αλλάξει αυτό, προσφέροντας ένα οικοσύστημα ανεύρεσης και διαχείρισης δεδομένων επόμενης γενιάς που θα παρέχει αλγόριθμους για να κάνει τα σύνολα δεδομένων ανιχνεύσιμα, συνδυασμένα και εξερευνήσιμα. Το έργο DataGEMS αναπτύσσει τεχνολογία αιχμής στη διαχείριση δεδομένων, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και την τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης για να ανακαλύψει και να αναλύσει σύνολα δεδομένων διαφορετικών ειδών, όπως δεδομένα πίνακα, έγγραφα κειμένου, γραφήματα γνώσης και εικόνες. Ο κύριος στόχος είναι να αποκτηθούν νέες γνώσεις για τεράστιες ποσότητες πολύπλοκων, ετερογενών συνόλων δεδομένων παρέχοντας εύκολα στην χρήση εργαλεία. Το DataGEMS προωθεί την ανιχνευσιμότητα, προσβασιμότητα, διαλειτουργικότητα και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων σε βασικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η μετεωρολογία και η γλωσσολογία.