Ημέρες Δράσης, συζήτησης και δημιουργικότητας από το ΕΚ «Αθηνά»

Εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και νέες ερευνητικές υποδομές σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην επιστημονική έρευνα

01-07-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Έπειτα από ένα πλούσιο τριήμερο επιστημονικών παρουσιάσεων υψηλού επιπέδου και γόνιμου διαλόγου, ολοκληρώθηκαν οι «Ημέρες Δράσης» που διοργανώθηκαν από το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", στις 23-25 Ιουνίου 2021. Η ευκαιρία απασχόλησης του νέου ερευνητικού δυναμικού, η εξωστρέφεια μέσω δημοσιεύσεων και συνεδρίων, η μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και η δημιουργία νέων ερευνητικών υποδομών είναι κάποια μόνο από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 031 του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020, «Δράση στρατηγικής ανάπτυξης ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων» και παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. 

 
Το έργο ΜΕΔΑ.2 του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) έδωσε απάντηση σε ενδιαφέροντα ερωτήματα περί μεγάλων δεδομένων, όπως το πώς μπορούμε να χειριστούμε τα μεγάλα δεδομένα κοντά στην πηγή τους, πόσο αληθινό είναι αυτό που διαβάζουμε, πώς βρίσκουμε αξιόπιστο επιστημονικό περιεχόμενο, πόσο ανωνυμοποιημένα είναι τα δεδομένα μας, και άλλα.

Στην επόμενη ενότητα το ερευνητικό ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στο Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IIoT). Καινοτόμες τεχνολογίες που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμόζονται σε ευφυή κτήρια για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, αλγόριθμοι κρυπτογραφίας και σχεδιασμός αρχιτεκτονικής Μονάδας Έμπιστης Πλατφόρμας, εφαρμογές ασφαλείας σε περιβάλλον ΙΙοΤ αλλά και συστήματα ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού παρουσιάστηκαν από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο έργο Ι3Τ.


Τη δεύτερη ημέρα οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ) παρουσίασαν ενδιαφέρουσες γλωσσικές τεχνολογίες όπως η δημιουργία συστημάτων μηχανικής μετάφρασης, με έμφαση στη βελτίωση της μετάφρασης για ζεύγη γλωσσών που περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα, η καταγραφή της οφθαλμοκίνησης στη μελέτη κατανόησης κειμένου, οι μηχανές δυναμικής σύνθεσης στη νοηματική γλώσσα, ο ψηφιακός βοηθός για την εκμάθηση αγγλικών και ο Εθνικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (ΕΘΕΓ). 
 
Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα του ΙΕΛ «μετέφερε» τις τεχνολογίες ανάλυσης περιεχομένου στον πολιτισμό, με πλήθος εφαρμογών και ψηφιακών εργαλείων, όπως:
  • Τεχνικές αναγνώρισης αρχαίων νομισμάτων
  • Τεχνητή Νοημοσύνη για μια μοναδική εμπειρία επίσκεψης σε μουσείο
  • Τεχνολογίες Πληροφορίας στη μουσική και τον χορό
  • Ταξινόμηση 3Δ αντικειμένων μελετώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
  • Aνάπτυξη πολυγλωσσικού πολιτιστικού θησαυρού 
Οι παρουσιάσεις του ΙΕΛ συνεχίστηκαν με την πλατφόρμα ARENA (Archaeological REsearch in the North Aegean), ένα ψηφιακό εργαλείο που διευκολύνει την αρχαιολογική έρευνα. Εστιάσαμε στην εκπαιδευτική πλευρά και τη δυνατότητα αξιοποίησης από σχολεία, καθώς και τη χρήση της ως όχημα προσέλκυσης κοινού σε πολιτιστικούς χώρους και Μουσεία. Ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα με κεντρικό θέμα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που βασίζονται στην ARENA.  
 
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια δημιουργική συζήτηση γύρω από την επιστημονική αριστεία, την εξωστρέφεια, τις συνέργειες, την αναγκαιότητα διάχυσης των επιστημονικών αποτελεσμάτων, την επικοινωνία της επιστήμης και φυσικά το μείζον θέμα της χρηματοδότησης για να συνεχίσει να παράγεται υψηλής ποιότητας επιστημονικό έργο. 
 
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσης ένα ενδιαφέρον datathon, όπου ταλαντούχοι φοιτητές πρότειναν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο Twitter, και βραβεύτηκαν με δώρα τεχνολογίας και mentoring από τους ερευνητές του ΕΚ "Αθηνά".

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμες στη σελίδα της εκδήλωσης.
Μπορείτε να παρακολουθήστε τα video της εκδήλωσης στο YouTube.   

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30