Χρυσό μετάλλιο για την ομάδα φοιτητών iGEM NOUS

To ΕΚ «Αθηνά» παρείχε χρηματική και τεχνική υποστήριξη

25-11-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Η διεπιστημονική ομάδα φοιτητών iGEM NOUS, με το διακριτικό όνομα Greece_United, συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM 2021 και πήρε το χρυσό μετάλλιο, με την υποστήριξη του ΕΚ «Αθηνά».
 
Το ΕΚ «Αθηνά», εκτός από την χορηγία που παρείχε προς την ομάδα iGem Nous, παρείχε μέσω του Εντεταλμένου Ερευνητή Γεώργιου Δροσάτου τεχνική υποστήριξη σχετικά με το Dry Lab της ομάδας. Πιο αναλυτικά, με την υποστήριξη του κ. Δροσάτου σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μια διαδικτυακή εφαρμογή για τον υπολογισμό κινδύνου σχετικά με την πάθηση της οστεοαρθρίτιδα, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία του ασθενούς, και χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως RDF Stores, SPARQL Endpoints και JavaScript.
 
Η ομάδα iGEM NOUS ιδρύθηκε το 2019 από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Σταδιακά διευρύνθηκε, με την προσθήκη φοιτητών από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ). Σήμερα, αποτελείται από 11 φοιτητές της μοριακής βιολογίας και γενετικής, της βιολογίας, της ιατρικής, της φυσικής, της πληροφορικής, των οικονομικών και της γραφιστικής και στόχος της είναι να παρέχει καινοτόμες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα μέσω της συνθετικής βιολογίας. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού παρουσίασαν μια αποτελεσματική και καινοτόμο μέθοδο θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας και μια εφαρμογή για την ενδεχόμενη πρόβλεψη της εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στον χρήστη. Μια σύνοψη της προσέγγισης δίνεται εδώ στο promotion video της ομάδας.
 
Ο iGEM (International Genetically Engineered Machine) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση της συνθετικής βιολογίας. Μία από τις κυριότερες ενέργειές του, είναι ο παγκόσμιος διαγωνισμός που οργανώνει κάθε χρόνο, όπου ομάδες φοιτητών, έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να παρουσιάσουν ερευνητικά προγράμματα συνθετικής βιολογίας, στη μεγάλη συνάντηση που ονομάζεται Giant Jamboree.
 
Photo by BIU BRFAA

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30