Ο Πρόεδρος του ΕΚ "Αθηνά" Γιάννης Ιωαννίδης στην τελετή απονομής Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

18-02-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚ "Αθηνά", Καθηγ. Γιάννης Ιωαννίδης, προεδρεύων της Επιτροπής Βραβείου Β. Ξανθόπουλου - Στ.Πνευματικού, παρευρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ Καθηγ. Νεκτάριο Ταβερναράκη για την τελετή απονομής Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021.
Το βραβείο απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον κ. Ελευθέριο Ζούρο, ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο κύριος Ζούρος διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, καθώς και συνιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, ενώ είναι και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 
 
Κατά την απονομή του βραβείου, η κ. Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Ζούρο, σας απονέμω το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, που έχει θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στη μνήμη δυο εξαίρετων πανεπιστημιακών δασκάλων, του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι έχασαν αδόκητα τη ζωή τους εν ώρα διδασκαλίας. Στα πενήντα χρόνια της ευδόκιμης παρουσίας σας στην έδρα, εμπνεύσατε γενιές ολόκληρες φοιτητών. Ταχθήκατε με πάθος στο έργο της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Υπερασπιστήκατε με σθένος την αλήθεια και την ηθική της επιστήμης. Και βέβαια, με το έργο σας, εδραιώσατε τους στενούς δεσμούς της επιστήμης με την κοινωνία. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, όταν μοναδικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην πανδημία είναι η καταφυγή στην επιστημονική γνώση. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό.»
 
Η τελετή πραγματοποιήθηκε μόνο με την παρουσία των τεσσάρων ατόμων λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.