Από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά συμμετέχει στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με το σύνολο των δράσεων να πραγματοποιούνται στο ενιαίο περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) στο Περίπτερο 7. Παράλληλα, ερευνητές/τριες και διοικητικά στελέχη του Αθηνά θα βρίσκονται στο Stand 7 παρουσιάζοντας πρόσφατα ερευνητικά και τεχνολογικά έργα. Η φετινή ΔΕΘ επικεντρώνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας τη σημασία των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο
Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, καθηγητής Γιάννης Εμίρης, θα αναδείξει τη συνεισφορά των ψηφιακών τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα με παρουσιάσεις και συζητήσεις για την κυβερνοασφάλεια και την ανάπτυξη του ανοιχτού μεγάλου γλωσσικού μοντέλου για τα Ελληνικά, "Μελτέμι". Επιπλέον, ο καθηγητής
Πέτρος Μαραγκός, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Αθηνά, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της ΓΓΕΚ με θέμα
“Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα στον κόσμο που έρχεται”, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της Ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα καινοτόμα εκθέματα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.
Πιο αναλυτικά:
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, 13:00-14:00
Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη
Ομιλητής: Καθηγητής Πέτρος Μαραγκός, Διευθυντής Ινστιτούτου Ρομποτικής
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, 15:30 – 16:00
Η Αξιοποίηση των Ψηφιακών Τεχνολογιών και Επιστημών στην ανάπτυξη της χώρας
Ομιλητής: Καθηγητής Γιάννης Εμίρης, Πρόεδρος ΔΣ Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, 18:00 – 19:00
«Κυβερνοασφάλεια στη βιομηχανία και στις κρίσιμες υποδομές, κοιτάζοντας προς το μέλλον» με τρεις επιμέρους θεματικές ενότητες:
Σχεδίαση και ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων κυβερνοασφάλειας για αντιμετώπιση σύνθετων επιθέσεων
Ομιλητής: Δρ. Απόστολος Φούρναρης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων
Ο ρόλος της ανταλλαγής πληροφοριών και της απόκρισης σε περιστατικά για την πρόληψη περιστατικών κυβερνοασφάλειας σε πολύπλοκες υποδομές
Ομιλητής: Δρ. Κυριάκος Στεφανίδης, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων
Διαμορφώνοντας τεχνικές και λύσεις για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στη διαχείριση και επικοινωνία κατακερματισμένων δεδομένων με χρήση ΤΝ
Ομιλητής: Δρ. Ηλίας Πολίτης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, 12:00 – 13:00
Μελτέμι, το ανοιχτό μεγάλο γλωσσικό μοντέλο για τα Ελληνικά
Ομιλητής: Νάσος Κατσαμάνης, Κύριος Ερευνητής, Αν. Διευθυντής, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου
Στο περίπτερο του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πληθώρα εκθεμάτων και ψηφιακών εργαλείων όπως, μεταξύ άλλων:
- AI4EDU: Καινοτομία στη σχολική εκπαίδευση με τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες υποστηρίζουν νέες, ευέλικτες, εξατομικευμένες, ελκυστικές και αποτελεσματικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση, στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.
- ARCADIA: Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε συστήματα με δυναμικές απαιτήσεις πόρων και σε περιβάλλοντα με υψηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως τα κέντρα δεδομένων στην περιφέρεια του δικτύου (edge datacenters), που είναι κρίσιμα για τα δίκτυα νέας γενιάς.
- ΕΠΙSTEAΜΟΥΣΙΚΗ: μία διαδικτυακή πλατφόρμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου η μουσική συναντά την επιστήμη και την τεχνολογία, με αφετηρία το STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics).
- MyEleusis: Μύηση του επισκέπτη στην αρχαία Ελευσίνα και τα μυστήρια, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία, με τη συνδρομή ενός πολύπλευρου συνόλου σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων.
- PREMIERE: Η πλατφόρμα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των τεχνών του θεάματος, με επίκεντρο τον χορό και το θέατρο, χρησιμοποιώντας προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες για την υποστήριξη ολόκληρου του κύκλου ζωής των παραστάσεων, από την παραγωγή και την επιμέλειά τους τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες, έως την παράδοση και την κατανόησή τους από το κοινό, καθώς και την ανάλυση και ερμηνεία τους από μελετητές της τέχνη.
- PSLifestyle: Μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάληψη δράσης από τους ίδιους τους πολίτες σε θέματα βιωσιμότητας.
- Αυτόματα Ρομποτικά Συστήματα: Προώθηση της ρομποτικής με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας ασφάλεια, πεδίου, και φροντίδα υγείας.
- Εφαρμογές Κυβερνοασφάλειας: Διασύνδεση υποσυστημάτων για την εξομοίωση και διαχείριση κυβερνοφυσικών συστημάτων σε έξυπνα, ενεργειακά αποδοτικά κτήρια.
- Συνεργατική Λήψη Απόφασης & Μάθηση για Συνδεδεμένα και Αυτοματοποιημένα Οχήματα: Περιλαμβάνει εργαλεία και προσεγγίσεις που ενισχύουν την συνεργασία μεταξύ οχημάτων για καλύτερη κατα situational συνειδητότητα. Η συνεργασία πραγματοποιείται είτε στο επίπεδο συγχώνευσης δεδομένων που συλλέγονται από τους αισθητήρες του οχήματος είτε μέσω αποστολής στο σύννεφο και συγχώνευσης μοντέλων βαθιάς μάθησης που εκπαιδεύονται ιδιωτικά από κάθε όχημα. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι τρεις καινοτόμες λύσεις που έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί.
- Τεχνολογίες Ιδιωτικού 5G και Cognitive Compute Continuum σε Χρήση VR Gaming: Ένα real-time demo στο οποίο οι χρήστες μέσω 360 VR headset θα παίζουν παιχνίδια (π.χ. Minecraft) συνδεδεμένοι σε δίκτυο 5G με τεχνικές μηχανικής μάθησης. Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την εικόνα του χρήστη και αποδεικνύοντας τις δυνατότητες του δικτύου 5G που χρησιμοποιεί τεχνικές Μηχανικής Μάθησης.
- Ψηφιακό Δίδυμο: Πρόκειται για την εικονική αναπαράσταση οντοτήτων (entities) του πραγματικού κόσμου (συσκευές ή μηχανές) και διεργασιών (processes), η οποία έχει συγχρονιστεί μαζί τους με μια καθορισμένη πιστότητα.