Επίσκεψη της Υφυπουργού Ζωής Ράπτη στις Εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά

Δελτίο Τύπου

05-07-2024
ΕΚ "Αθηνά"

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη της νέας Υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στην Αθήνα. 
 
Την κ. Ράπτη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Αθηνά, καθηγητής Γιάννης Εμίρης, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν Διευθυντές και εκπρόσωποι των Ινστιτούτων και Μονάδων του Αθηνά. Η κ. Ράπτη περιηγήθηκε στους χώρους του Αθηνά και είχε σύντομη συνομιλία με ερευνητές και στελέχη του Αθηνά.
 
Στη συνέχεια, η Υφυπουργός με την ομάδα της οδηγήθηκε στο αμφιθέατρο της Μονάδας Αρχιμήδης, όπου ο κ. Εμίρης έκανε μια συνολική παρουσίαση του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και των δραστηριοτήτων του. Η κ. Ράπτη έδειξε έντονο ενδιαφέρον, για τόσο για το ερευνητικό έργο που παράγεται στο Αθηνά όσο και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η Υφυπουργός είχε ενεργή παρουσία με ερωτήσεις και επισημάνσεις προκειμένου να ενημερωθεί για τα δεδομένα και τις προοπτικές.
 
Το ενδιαφέρον της Υφυπουργού επεκτάθηκε και στις σύντομες παρουσιάσεις των Ινστιτούτων και Μονάδων του Αθηνά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο που τα ερευνητικά αποτελέσματα μπορούν να δώσουν σημαντικές λύσεις σε διάφορους τομείς, με την κ. Ράπτη να εκφράζει την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η κυρία Ράπτη κατά την αποχώρησή της δήλωσε: Μετά τη συνάντηση, η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη δήλωσε: "Αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Καινοτομίας, που είχα την τιμή να μου αναθέσει ο Πρωθυπουργός, στόχος μου είναι, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των ερευνητικών ινστιτούτων με την αγορά εργασίας και την διασύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την επιχειρηματικότητα. Να φέρουμε δηλαδή πιο κοντά τα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και να δημοσιοποιήσουμε τη δουλειά που γίνεται από τους επιστήμονες μας, ώστε να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι τα κονδύλια που διατίθενται αποδίδουν καρπούς".
 
Από τη μεριά του ο κ. Πρόεδρος του Αθηνά Γιάννης Εμίρης δήλωσε: "Ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να υποδεχθούμε τη νέα Υφυπουργό, αρμόδια για τα θέματα έρευνας και καινοτομίας, και να παρουσιάσουμε το πολυσχιδές έργο του Αθηνά, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις φιλοδοξίες για το μέλλον, ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών που αποτελούν το βασικό αντικείμενο για την έρευνα που διεξάγεται στο Κέντρο. Είχαμε την ευκαιρία επίσης να ενημερώσουμε για μια πλειάδα εφαρμογές σε αληθινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης και η σύγχρονη κοινωνία, καθώς και στη μεταφορά τεχνολογίας στην οικονομία, είτε μέσω των τεχνοβλαστών του Αθηνά είτε μέσω άλλων δράσεων καινοτομίας και σύμπραξης με επιχειρήσεις. Τέλος, δείξαμε την ταχεία ανάπτυξη του Κέντρου, με έμφαση στα τελευταία 4 χρόνια κατά τα οποία το προσωπικό του Κέντρου και τα οικονομικά του μεγέθη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, παράλληλα με μια ισχυρή θεματική ανάπτυξη που σηματοδοτείται από την ίδρυση της Μονάδας "Αρχιμήδης", του Ινστιτούτου Ρομποτικής, και της Μονάδας Καινοτομίας των Γυναικών".