Eκατοντάδες ελληνικοί γλωσσικοί πόροι στη διάθεση της ερευνητικής κοινότητας μέσω του clarin:el

Περισσότεροι από 450 ψηφιακοί γλωσσικοί πόροι στο δίκτυο αποθετηρίων clarin:el

28-01-2017
ΙΕΛ

Περισσότερους από 450 ψηφιακούς γλωσσικούς πόρους, ανάμεσά τους 390 σώματα κειμένων, 35 εργαλεία επεξεργασίας τους και περισσότερα από 20 λεξικά για την ελληνική γλώσσα μπορεί να βρει κανείς σήμερα στα αποθετήρια του ελληνικού δικτύου clarin:el (www.clarin.gr), μίας μεγάλης Ερευνητικής Υποδομής που προσφέρει ψηφιακά γλωσσικά δεδομένα στην υπηρεσία των ερευνητών.
Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το clarin:el έχει περισσότερες από 5000 επισκέψεις και 676 downloads. Το 29% των διαθέσιμων γλωσσικών πόρων βρίσκεται σε μορφή που επιτρέπει την επεξεργασία τους και 89 από αυτούς έχουν ήδη υποστεί επεξεργασία με τα διαδικτυακά εργαλεία που αναπτύσσει και διαθέτει η υποδομή. Η επεξεργασία αυτή έδωσε παράγωγους πόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους αναρτήθηκαν στα αποθετήρια του clarin:el και είναι έτοιμοι προς χρήση από τους ερευνητές.

Πώς γίνεται η αναζήτηση πόρων; 

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φίλτρα, ο επισκέπτης του clarin:el μπορεί να αναζητήσει ανάμεσα σε εκατοντάδες πόρους τα γλωσσικά δεδομένα που τον ενδιαφέρουν, είτε πρόκειται για δεδομένα σε κειμενική μορφή, είτε για προφορικό λόγο (ηχογραφήσεις) σε μία ή περισσότερες γλώσσες. Μάλιστα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει γλωσσικά δεδομένα από ένα εύρος επιστημονικών πεδίων: νομικά σώματα κειμένων, ιατρικά λεξικά, οικονομικά και πολιτικά κείμενα, κείμενα σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών, τις γεωργικές επιστήμες, τη γεωλογία κ.ά.

Ποιος μπορεί να αναρτήσει γλωσσικούς πόρους στο clarin:el;

Η πλειοψηφία των πόρων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο clarin:el, προέρχεται από το δίκτυο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο clarin:el. Ωστόσο, κάθε ερευνητής μπορεί να προσθέσει τα πολύτιμα γλωσσικά δεδομένα που διαθέτει ακολουθώντας απλές οδηγίες που θα βρει εδώ. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλει στην αύξηση των διαθέσιμων γλωσσικών δεδομένων που μπορεί να βρει κανείς στο clarin:el  και κατ’ επέκταση θα διευκολύνει το έργο των ερευνητών που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα στη χώρα και διεθνώς.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30