Ο Ίων Ανδρουτσόπουλος και ο Στέφανος Ζαφειρίου μιλούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα

07-03-2024
ARCHIMEDES

Δυο Συνεργαζόμενοι με τη Μονάδα Αρχιμήδης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά Καθηγητές, ο Ίων (Ιωάννης) Ανδρουτσόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Στέφανος Ζαφειρίου, Καθηγητής Μηχανικής Μάθησης και Μηχανικής Όρασης στο Imperial College London, φιλοξενούνται στο τεύχος Φεβρουαρίου της Εφημερίδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ news) που κυκλοφόρησε με το Βήμα της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2024.
 
Πώς οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης επιτρέπουν στους υπολογιστές να μαθαίνουν να εκτελούν μια εργασία; Ποιος ο ρόλος των νευρωνικών δικτύων στη βαθιά μάθηση; Τις απαντήσεις δίνει ο Καθηγητής Ίων Ανδρουτσόπουλος, ο οποίος και επιμελείται το τεύχος με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα». Αναλύει επίσης πώς λειτουργούν τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα και πως αυτά έχουν εξελίξει την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε βαθμό που καθίσταται εφικτό στις μηχανές να αναπαράγουν γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου.
 
Παράλληλα ο Καθηγητής Στέφανος Ζαφειρίου, αναλύει τις εξελίξεις στην Υπολογιστική Όραση και εστιάζει στις αλλαγές που έχει επιφέρει σήμερα σε πολλαπλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη λειτουργία αυτόνομων οχημάτων μέχρι τη διάγνωση ασθενειών. Ενώ εταιρείες όπως η NVIDIA που κατασκευάζει GPUs και η Google με το Gemini έχουν επενδύσει σε τέτοιες τεχνολογίες, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη δημιουργία πολυμεσικού περιεχομένου και την επίλυση σύγχρονων προκλήσεων.
 
Ανατρέξτε σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα και επίκαιρα άρθρα του τελευταίου τεύχους του ΟΠΑ news. Και φυσικά αναμένεται το δεύτερο μέρος του αφιερώματος που θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του ΒΗΜΑτος, με τη συμμετοχή και άλλων συνεργατών της Μονάδας Αρχιμήδης!

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30