ΑΠΤΟΣ: Πιλοτικά συστήματα για ΑμεΑ με προβλήματα όρασης στο Επιγραφικό Μουσείο

10-04-2023
ΙΕΛ

Η ερευνητική ομάδα του έργου ΑΠΤΟΣ, που υλοποιείται στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του ΕΚ "Αθηνά" (Παράρτημα Ξάνθης) και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων πρόσβασης πολιτιστικού αποθέματος απο ΑμΕΑ με προβλήματα όρασης, προχώρησε πρόσφατα στην εγκατάσταση τριών πιλοτικών συστημάτων στους χώρους του Επιγραφικού Μουσείου. Την Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 διοργανώθηκαν "ημέρες ανοιχτών θυρών" (open days) με στόχο τη γνωριμία ατόμων με προβλήματα όρασης με τα πιλοτικά συστήματα  Aptos.Exhibit, Aptos.Map και Aptos.MyExhibit που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα και  να εκφράσουν την άποψή τους για την χρηστικότητά τους. 
 
Τα τρία αυτά πειραματικά συστήματα, καθώς και η αξιολόγησή τους από 25 ΑμεΑ όρασης, παρουσιάζονται αναλυτικά στην εργασία με τίτλο  “Design and evaluation of smart-exhibit systems that enrich cultural heritage experiences for the visually impaired“, που έγινε δεκτή προς δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Cultural Heritage, του εκδοτικού οίκου Elsevier. Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην αρχιτεκτονική των συστημάτων όσο και στην ανάλυση και αξιολόγηση των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες κατά τη διαδικασία. Τμήμα των συμπερασμάτων του άρθρου, αποτέλεσαν και τη βάση βελτιστοποίησης ορισμένων παραμέτρων και χαρακτηριστικών λειτουργιών των πιλοτικών συστημάτων που θα υπάρχουν διαθέσιμα στο Επιγραφικό Μουσείο. Το πλήρες κείμενο του συγκεκριμένου άρθρου μπορείτε να το βρείτε εδώ
 
Αξίζει να αναφερθεί πως το προηγούμενο επιστημονικό άρθρο της ομάδας του ΕΚ "Αθηνά" με τίτλο "Composing smart museum exhibit specifications for the visually impairedJournal of Cultural Heritage, Vol. 52, 2021, Pages 1-10, παρουσιάζεται ως η "Επιλογή του Αρχισυντάκτη" (Editor’s choice) για το τεύχος 52 του συγκεκριμένου επιστημονικού περιοδικού. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ​.

Για περισσότερες πληροφορίες και νέα σχετικά με το έργο ΑΠΤΟΣ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ή τα σημεία παρουσίας του σε Facebook και Twitter.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30