Αποτελέσματα ημερίδας AeGIS ATHENA

Mapping the Past, Plotting the Future. GIS in Archaeology. Μaturity & implementation

05-04-2023
ΙΕΛ

Με επιτυχία ολοκληρωθηκε η ημερίδα “Mapping the Past, Plotting the Future. GIS in ArchaeologyΜaturity & implementation”, που διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" την Πέμπτη 30 Μαρτίου, με την ευκαιρία της ίδρυσης του εργαστηρίου Αρχαιολογικού GIS AeGIS ATHENA στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του ΕΚ "Αθηνά". Την εκδήλωση φιλοξένησε η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.
 
Στην υβριδική ημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 150 άτομα, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 13 ομιλίες με 24 ομιλητές από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο της αρχαιολογίας και των ψηφιακών επιστημών, που διερεύνησαν και παρουσίασαν ζητήματα εφαρμογών GIS σε αρχαιολογικά συγκείμενα.
 
Το γεωγραφικό εύρος των μελετών περίπτωσης (Μακεδονία και Θράκη - Θερμαϊκός κόλπος, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Παλιάμπελα, Στερεά Ελλάδα - Καλαπόδι, Πελοπόννησος - Σικυώνα, Σπάρτη, Λακωνία, Αιγαίο - Κέρος, Σάμος, Κρήτη, Ιορδανία, Κύπρος, Ισπανία), καθώς και η πληθώρα τεχνολογικών προεκτάσεων που εντάσσονται σε αυτές (micro/macro spatial analysisενσωμάτωση 3Δ τεχνολογιών, διαχείριση, ενσωμάτωση και διάχυση γεωγραφικών datasets, in situ γεωαναφορά αρχαιολογικών δεδομένων κ.α.) απέδειξαν την ολοένα και πιο συστηματική εφαρμογή των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στην αρχαιολογική μελέτη και έρευνα. 
Τόσο οι παρουσιάσεις όσο και οι συζητήσεις που προέκυψαν, ανέδειξαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από το αρχαιολογικό GIS, τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους ερευνητές, καθώς και την αναγκαιότητα για ενημέρωση και εκπαίδευση των αρχαιολόγων για τις τεχνολογίες αυτές.
 
Στα επόμενα βήματα του Εργαστηρίου συμπεριλαμβάνονται η αξιοποίηση και η διάχυση των αποτελεσμάτων και του απολογισμού της επιτυχημένης αυτής ημερίδας.
 
 
 
 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30