3 νικητές του Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Λειψυδρία

InnoWise Scale: Tομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

27-09-2021
ΜΑΑ

Διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ  - Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης και το EIT Climate-KIC και υποστηρίχθηκε από το EIT Food, EIT Raw Materials, EIT Manufacturing, και το BioAzul.
 
 
Με την απονομή των χρηματικών βραβείων σε 3 νεοφυείς επιχειρήσεις ολοκληρώθηκε ο 2ος διαγωνισμός καινοτομίας InnoWise Scale στον τομέα τον υπηρεσιών, ο οποίος διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ  - Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης και το EIT Climate-KIC.
 
Το πρώτο βραβείο αξίας 12 χιλιάδων ευρώ απονεμήθηκε στη νεοφυή επιχείρηση Shayp από το Βέλγιο για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας ανίχνευσης διαρροών νερού από σπίτια, κτήρια, εργοστάσια, κα. Ο βραβευμένος με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αισθητήρας, Shayp έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην απώλεια-διαρροή του πολύτιμου αγαθού που λέγεται νερό.
 
Το δεύτερο βραβείο αξίας 10 χιλιάδων ευρώ δόθηκε στη νεοφυή επιχείρηση Enging - Make Solutions από την Πορτογαλία για την ανάπτυξη της πρώτης, μη επεμβατικής πρωτοποριακής τεχνολογίας στην αγορά, που επιτρέπει την εξαιρετικά ακριβή και έγκαιρη ανίχνευση βλαβών σε περιστρεφόμενα μηχανήματα, μετασχηματιστές, μετατροπείς ισχύος, φωτοβολταϊκά πάρκα, συσκευές αποθήκευσης ενέργειας.
 
Το ειδικό βραβείο αξίας 30 χιλιάδων ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή της λύσης στις εγκαταστάσεις της Δημοτική Εταιρείας  Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πυλαίας - Χορτιάτη – ΔΕΥΑ (problem holder) δόθηκε στην νεοφυή επιχείρηση Fibsen Monitoring από την Ισπανία, η οποία ανέπτυξε έναν ελεγκτή νερού που θα παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο αναλύοντας τους δείκτες σχετικούς με την κατάσταση του νερού για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Η λύση συνδυάζει τεχνολογία οπτικών ινών και μηχανική εκμάθηση για την παρακολούθηση του δικτύου διανομής νερού σε πραγματικό χρόνο (διαρροές νερού, ανάλυση ποιότητας νερού, σπασίματα σωλήνων, κατανομή πίεσης κ.λπ.) με χαμηλό κόστος και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
 
Το έργο Water Scarcity project έχει ως στόχο την υποστήριξη νέων, καινοτόμων λύσεων από όλη την Ευρώπη, που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση του νερού, βελτιστοποιώντας την προσφορά και τη ζήτηση και ενισχύοντας την ετοιμότητα της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία. Το έργο υποστηρίζεται από τους ακόλουθους εταίρους: EIT Climate-KIC, EIT Food, EIT Raw Materials, EIT Manufacturing, ATHENA RC και BioAzul.
 
Αυτός ο διαγωνισμός είναι μέρος μιας σειράς τριών διαγωνισμών κάθε ένας εκ των οποίων στοχεύει και σε ένα ξεχωριστό τομέα (υπηρεσιών, υποδομών και αγροτικός). Ο διαγωνισμός για τον τομέα των υπηρεσιών διοργανώθηκε από το ΕΚ ΑΘΗΝΑ και το EIT Climate-KIC στις 27 Σεπτεμβρίου και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω YouTube. Εκεί συμμετείχαν 6 πάροχοι λύσεων, με ήδη αναπτυγμένες λύσεις που συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οι νικητές του διαγωνισμού έλαβαν βραβεία της τάξης των 12.000 ευρώ (1ο βραβείο), 10.000 ευρώ (2ο βραβείο) - που θα χρησιμοποιηθούν για την κλιμάκωση της επιχείρησής τους και ειδικό έπαθλο αξίας 30.000 ευρώ για δοκιμή της λύσεις στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Εταιρείας  Ύδρευσης “ΔΕΥΑ” Πυλαίας-Χορτιάτη. Ο χημικός μηχανικός Θωμάς Σεϊταρίδης από την εταιρεία ύδρευσης ΔΕΥΑ έθεσε τις εξης προκλήσεις στους διαγωνιζόμενους:
 
Α. Τυποποίηση ψηφιακών εργαλείων για ανάλυση ποιότητας
Β. Εργαλεία ανίχνευσης ασφάλειας και ποιότητας νερού
Γ.  Ανιχνευσιμότητα και αφαίρεση ρύπων
Δ. Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων
 
Οι 3 νικήτριες επιχειρήσεις βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 52.000 €. Οι 3 νεοφυείς επιχειρήσεις που κέρδισαν τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού InnoWise Scale: Competition On Water Scarcity: Utilities case study είναι οι ακόλουθες:
 
1ο βραβείο: SHAYP (Belgium) - 12,000 EUR cash prize (by EIT Climate-KIC)
2ο βραβείο: ENGING - MAKE SOLUTIONS (Portugal) - 10,000 EUR cash prize (by EIT Climate-KIC)
3ο βραβείο: FIBSEN MONITORING (Spain) - 30,000 EUR for demo-purposes (by EIT Climate-KIC)
               
Κατά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η νικητήρια scale-up Shayp δήλωσε τα εξής: «Στόχος μας με την λύση αυτή είναι η μείωση της χρήσης νερού κατά 20% σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση. Μέσω της μηχανικής μάθησης ΑΙ,  παρακολουθούμε τη ροή του νερού για ανίχνευση διαρροές και απώλειες νερού μέσα στο νερό σύστημα τροφοδοσίας και για την αποφυγή ζημιών και την καταπολέμηση της λειψυδρίας»
 
H Λυδία Παπαδάκη, Manager του EIT Climate-KIC Hub Greece, τόνισε με την σειρά της πως στόχος είναι η μεταφορά της γνώσης από τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία για την επίλυση ενός ζητήματος που μας αφορά όλους, την λειψυδρία. To EIT Climate-KIC Hub Greece αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για την υποστήριξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
 
H Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη,, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών; Διευθύντρια της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης και του EIT Climate -KIC Hub Ελλάδος, ΕΚ ΑΘΗΝΑ; Fellow World Academy of Art and Science; εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE); Συμπρόεδρος του SDSN Europe .και SDSN Greece, στην ομιλία της παρουσίασε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές (Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Κλιματικό Νόμο, το πακέτο Fit for 55 κλπ) που ωθούν την μετάβαση στη Βιωσιμότητα. Ακόμα, τόνισε το ρόλο της συστημικής καινοτομίας, των δικτύων λύσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη (SDSN), των συνεργειών και των επιταχυντών στον εντοπισμό λύσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
 
Η Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντιπρόεδρος Έρευνας και Τεχνολογίας του οργανισμού Water Europe στις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκε σε ένα σοβαρό οικολογικό πρόβλημα στο νησί της Σκιάθου, στο οποίο εντοπίζονται υψηλές ποσότητες υδραργύρου στο νερό. Ο υδράργυρος προέρχεται από τα πετρώματα του υδροφόρου (κινναβαρίτης) και δεν έχει ανθρωπογενή προέλευση, αλλά είναι αποτέλεσμα της υπεράντλησης. Η εν λόγω μελέτη είναι απόρροια των έργων ΙSS-EWATUS και  Water4Cities.
 
Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν η Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος του “Έρευνας και Τεχνολογία Νερού Ευρώπης, ο Dr. Gianluigi Busico, ερευνητής στο "Applied Hydrogeology", University of Campania Luigi Vanvitelli, ο κύριος Ortwin Deroo, Manager Business Development της Βέλγικης εταιρείας De Watergroep, καθώς και η κυρία Ελένη Τόλη, επιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος Έργου στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας «Αθηνά». Τέλος, υπεύθυνες του διαγωνισμού ήταν η Λυδία Παπαδάκη, Manager EIT Climate-KIC Hub Greece και η Eva Enyedi από τo EIT Climate-KIC.
 
Ο διαγωνισμός InnoWise Scale, αποτελεί πλέον ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο η Ευρώπη παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις καινοτόμες επιχειρήσεις, για την ενίσχυση των λύσεων απέναντι στην κρίση της λειψυδρίας.
 
 
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30