159η Σύνοδος Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων

Ο Πρόεδρος Γιάννης Εμίρης τοποθετήθηκε για τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και για την ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας με προώθηση μέτρων τύπου Golden Visa

29-02-2024
ΕΚ "Αθηνά"

Την ανάγκη ενίσχυσής τους με νέες θέσεις εργασίας, τα μέτρα που αφορούν στην ερευνητική πολιτική, καθώς και σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και οι επικείμενες εξελίξεις στον τομέα της παιδείας, συζητήθηκαν στην 159η Σύνοδο Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), υπό την Προεδρία του καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη, Προέδρου του ΙΤΕ, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως Συντονιστή της Συνόδου για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
 
Στη Σύνοδο παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρος Αρναουτάκης, και ο Αντιπεριφερειάρχης διασύνδεσης με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα Γεώργιος Ματαλλιωτάκης.
 
Από την πλευρά του ο Προέδρος του Αθηνά καθηγητής Γιάννης Εμίρης στάθηκε στην ανάγκη ευρείας συνεργασίας των γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας των Κέντρων και των ΑΕΙ κατά τα πρότυπα της επιτυχούς προσπάθειας που ξεκίνησε με το Science Αgora, προτείνοντας μάλιστα αυτοί οι σχηματισμοί στο μέλλον να γίνουν μεγαλύτεροι. Με αφορμή ένα σχόλιο του ΓΓΕΚ για την επικείμενη προκήρυξη και τις σκέψεις του Υπουργείου να ενθαρρύνει την διεύρυνση των σχηματισμών αυτών, ο κ. Εμίρης υπογράμμισε τα κέρδη που υπάρχουν από οριζόντιες συμπράξεις στην εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
 
Ο Πρόεδρος του Αθηνά εισηγήθηκε στη Σύνοδο την προώθηση μέτρων τύπου Golden Visa για την ενίσχυση της έρευνας και της Καινοτομίας από εξωτερικούς επενδυτές, και ανέφερε πρόσφατη νομοθεσία της Πορτογαλίας. Ο Υφυπουργός συμπλήρωσε πως ετοιμάζεται η θεσμοθέτηση μιας "τεχνολογικής" βίζας για την προσέλκυση υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, αλλά πως οι επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία πρέπει να μελετηθούν ως προς τα ζητήματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η πολιτική ηγεσία πάντως και τα μέλη της Συνόδου συμφώνησαν πως πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ιδέα, ειδικά αν μπορεί να προσελκύσει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις.
Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου, διεξήχθη συνάντηση των Προϊσταμένων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών των Ερευνητικών Κέντρων, με σκοπό τόσο τη βελτίωση των υπηρεσιών όσο και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και προκλήσεων.
Η Σύνοδος των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων & Τεχνολογικών Φορέων πραγματοποιείται 3 με 5 φορές ανά εξάμηνο και αποτελεί ευκαιρία να συζητηθούν επίκαιρα νομοθετικά και θεσμικά ζητήματα, θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων (χρηματοδοτήσεις, ερευνητικά προγράμματα, στελέχωση, κτηριακές υποδομές κ.ά.).

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30