ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Ψηφιακά εργαλεία, υπηρεσίες και νέες τεχνολογίες

Οι ανθρωπιστικές επιστήμες και οι τέχνες στο επίκεντρο

20-10-2021
ΙΕΛ
ΕΚ "Αθηνά"

Δείτε το video και το απολογιστικό κείμενο ΕΔΩ
 
Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” διοργανώνει εκδήλωση σχετικά με την Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, 15:30-17:30, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΕΚ "Αθηνά".
 
Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, υπηρεσίες και τεχνολογίες συγκεντρώνονται στην ερευνητική υποδομή ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι ερευνητικοί οργανισμοί και πανεπιστήμια της Ελλάδας και της οποίας συνιστώσες είναι η Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL και το Δίκτυο Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες DARIAH-GR/ΔΥΑΣ, που αποτελούν τα ελληνικά σκέλη των ευρωπαϊκών υποδομών CLARIN και DARIAH αντίστοιχα.
 
Μέσα από σύντομες εισηγήσεις και συγκεκριμένα παραδείγματα θα παρουσιαστούν οι άξονες δράσης της υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, τα κύρια αποτελέσματα του έργου, και θα αναδειχθεί ο ρόλος της στον ψηφιακό μετασχηματισμό της έρευνας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και τη Γλωσσική Τεχνολογία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Θα παρουσιαστεί επίσης, η πύλη υπηρεσιών της ερευνητικής υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες, εργαλεία και πόρους προς αξιοποίηση από ερευνητές, φοιτητές αλλά και επαγγελματίες.
 
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.
 
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία συγκεκριμένοι προσκεκλημένοι, αλλά θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το κανάλι του ΕΚ "Αθηνά" στο YouTube.
 
 
 
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί την καταληκτήρια εκδήλωση της Πράξης «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία» (MIS 5002738) που εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30