Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της Έρευνας «Ψηφιακό Τοπίο" η οποία σκοπό είχε να σκοπό να καταγράψει τους τρέχοντες μετασχηματισμούς της έρευνας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες –ιδιαίτερα ως προς την εισαγωγή ψηφιακά προσανατολισμένων ροών εργασίας και ψηφιακών εφαρμογών.
Το έργο “Ψηφιακό Τοπίο” έχει ως σκοπό την αποτύπωση των ψηφιακών πρακτικών εργασίας και του αντίκτυπου της πανδημίας στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Ελλάδα, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις τρέχουσες τάσεις και ανάγκες και να σχεδιάσουμε αποτελεσματικά για το μέλλον.
Παράλληλα, σκοπεύει να συμβάλει στη συστηματοποίηση και τυποποίηση των ψηφιακών πρακτικών εργασίας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, με την επέκταση και ανάπτυξη των σχετικών βάσεων γνώσης και οντολογιών, και να προωθήσει τη χρήση προτύπων και σχημάτων μεταδεδομένων.
Το έργο αξιοποιεί και υποστηρίζει τις λειτουργίες της υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ και των συνιστωσών της, DARIAH-GR και CLARIN:EL, και θέτει τις βάσεις για το σχεδιασμό της μετα-Covid εποχής, προσδιορίζοντας και αναλύοντας τις τρέχουσες αλλά και τις αναδυόμενες ανάγκες και τάσεις στην έρευνα στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και των αποτελεσμάτων του, διεξήχθη σειρά τριών Webinar με συλλογικό τίτλο «Ψηφιακό Τοπίο» στο οποίο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που διενεργήθηκε, όπου μέσα από σύντομες εισηγήσεις παρουσιάστηκαν οι άξονες δράσης και τα αποτελέσματα ενώ ακολούθησε συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα με στόχο τη σφαιρική απεικόνιση του τοπίου των ερευνητικών υποδομών για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα.
Το έργα «Ψηφιακό Τοπίο» υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και της Ακαδημίας Αθηνών, με συγχρηματοδότηση από το Ε.Λ.Ι.Δ.Ε.Κ.