RAS

Ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων (APPLIED RESEACH FOR AUTONOMOUS ROBOTIC SYSTEMS)
Το έργο έχει αντικείμενο τα Αυτόνομα Ρομποτικά Συστήματα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Το έργο εστιάζει τόσο στη βασική όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, διασφαλίζοντας τη στενή διασύνδεση του Ινστιτούτου με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Το έργο περιλαμβάνει επίσης δράσεις προμήθειας εξοπλισμού και λογισμικού, καθώς και ανακαίνισης κτηρίου του Ινστιτούτου Ρομποτικής.
 
Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι α) η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε τρείς ευρείες κατευθύνσεις των Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και β) η ανάπτυξη υποστηρικτικών ερευνητικών εγκαταστάσεων (Εργαστήρια και Makerspace):
  1. Ρομποτική για Ασφάλεια και Διάσωση (Safety & Security Robotics). Αυτόνομα ρομποτικά συστήματα με χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης: i) Εναέρια Ρομποτικά Συστήματα (UAVs), ii) Επίγεια Ρομποτικά Συστήματα (UGVs), iii) Θαλάσσια Ρομποτικά Συστήματα (UUVs), iv) Μη-επανδρωμένα Αεροχήματα (Drones).
  2. Ρομποτική Εξωτερικού Πεδίου (Field Robotics). Έρευνα και ανάπτυξη ευφυών ρομποτικών συστημάτων για τη: i) Γεωργία, ii) Ναυτιλία, iii) Logistics και Μεταφορές, iv) Κατασκευαστική Βιομηχανία.
  3. Ρομποτική Υγείας και Κοινωνική Ρομποτική (Health and Social Robotics): Ανάπτυξη καινοτομικών τεχνολογιών και ευφυών ρομποτικών συστημάτων σε: i) Χειρουργική και Επεμβατική Ρομποτική. Τηλεχειρουργική ρομποτική για απομακρυσμένες τοποθεσίες. Προσθετική ρομποτική. ii) Κινησιακά και Γνωσιακά Υποστηρικτική Ρομποτική, iii) Κοινωνικά Υποστηρικτική Ρομποτική.
  4. Ανάπτυξη Ερευνητικών Εγκαταστάσεων. Εργαστηριακές εγκαταστάσεις για τις τρεις κατευθύνσεις με στόχο την εσωτερική ανάπτυξη, τον πειραματισμό και τη δοκιμή ρομποτικών συστημάτων σε συνδυασμό με εξειδικευμένο λογισμικό. Ανάπτυξη Makerspace για παραγωγή σύνθετων συστημάτων ρομποτικής, που θα εξυπηρετούν όλες τις εσωτερικές κατευθύνσεις.

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Εθνικό έργο

JustReDI

JustReDI: Resilience, inclusiveness and development: Towards a just green and digital transition of Greek regions

In the context of Flagship Actions in interdisciplinary scientific areas with a special interest in the connection with the productive tissue the scope of the JustReDI project is fourfold and focuses on:

  1. the assessment of the current situation regarding twin transition in Greece
  2. the recording of opinions, attitudes, value orientations and behavioral predispositions of both the general public and individual social groups,
  3. providing technological solutions and tools to support policy proposals (data driven policy making)
  4. the content and focus of public policies in relation to twin transition

The above is examined regarding the positive and negative impacts the green and digital transition has on:

  • individuals and households
  • business and the economy in general
  • the planning and implementation processes of sectoral policies

So that digital transformation and decarbonisation are achieved in terms of equity, resilience, sustainable development and social inclusion.

The project aims to:

  1. Collect and analyse primary data
  2. Process secondary data
  3. Utilise common research infrastructures
  4. Map areas that are cumulatively or differentially affected or benefited by the green transition and digital transformation
  5. Identify professional groups and economic sectors that cumulatively or differentially suffer or benefit from the dual transition
  6. Identify education and training needs in digital and green skills
  7. Create an observatory of the key indicators of the Green and Digital Transition and convergence with UN goals for sustainable development
  8. Develop a digital portal with cartographic and other data to assist targeted public policy measures
  9. Elaborate public policy proposals for the green and digital transition

ATHENA Research Center/ Sustainable Development Unit participate in the project coordinated by EKKE, under the thematic Pillar of Social impact of green and digital transformation. 

Principal Investigator is Prof. Phoebe Koundouri – Team members: Eleni Toli, Giota Koltsida, Dr. Conrad Landis

The funding for the project is provided through the Recovery and Resilience Fund under Greece’s National Recovery and Resilience Plan (Greece 2.0)

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Εθνικό έργο

DeMoLiSH

Detecting, Monitoring and Linking online Hate Speech and offline Hate Crimes

Το DeMoLiSH είναι ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία στην Ελλάδα, η οποία εκφράζεται διαδικτυακά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εκτός αυτών με συμπεριφορές στην πραγματική ζωή.

Συγκεκριμένα, το DeMoLiSH στοχεύει στην ανίχνευση και καταγραφή της ρητορικής μίσους στο Twitter και των ξενοφοβικών βίαιων επιθέσεων που διαπράττονται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που καλύπτει μια ποικιλία κοινωνικοοικονομικών πλαισίων, από την οικονομική κρίση έως την προσφυγική και την πανδημική κρίση. Το DeMoLiSH εξετάζει επίσης τη σχέση μεταξύ της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των ξενοφοβικών επιθέσεων στην πραγματική ζωή. Συγκρίνοντας τα tweets με διακρίσεις και τα πραγματικά εγκλήματα μίσους, το DeMoLiSH στοχεύει να κατανοήσει πώς τα tweets που βασίζονται στη φυλή, την εθνικότητα, την εθνική καταγωγή ή τη θρησκεία σχετίζονται με εγκλήματα μίσους με παρόμοιες προκαταλήψεις.

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Εθνικό έργο

Greece4.0

Greece4.0: Δίκτυο Αριστείας για την Ανάπτυξη, Διάδοση και Εφαρμογή Τεχνολογιών Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελληνική Μεταποιητική Βιομηχανία

Ο στόχος του Greece4.0 είναι να βοηθήσει την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, με την εφαρμογή έξυπνων πρακτικών στη γραμμή παραγωγής, σε αυτοματισμούς, σε λογισμικό και υλικό (hardware). Το έργο Greece4.0 θα χρησιμεύσει ως δοκιμαστικός πυλώνας της Βιομηχανίας4.0, παρέχοντας την απαιτούμενη υποδομή και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη, δοκιμή και επικύρωση υπηρεσιών, όπως έξυπνοι αισθητήρες, πλατφόρμες Industrial IoT, Ψηφιακά Δίδυμα, συστήματα ελέγχου και ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, σε μια ασφαλή και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για τις εταιρείες.

Οι εταίροι του Greece4.0 θα αξιοποιήσουν και θα βελτιώσουν τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών έρευνας και καινοτομίας όλα τα προηγούμενα χρόνια (πχ. στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020) σχετικά με προηγμένες τεχνικές παραγωγής και ψηφιακές τεχνολογίες, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά της κυβερνοφυσικής παραγωγής με την τεχνητή νοημοσύνη για την πραγματοποίηση προηγμένων διαδικασιών παραγωγής (σχεδιασμός, εκτέλεση, έλεγχος, επίβλεψη).

Το ΙΕΛ θα συνεισφέρει πρωτίστως στις δράσεις του έργου που σχετίζονται με εφαρμογές Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματιμότητας.

MEDA.2

Από τα Μεγάλα Δεδομένα στην Επιστήμη Δεδομένων
Το έργο φιλοδοξεί να δώσει στο ΙΠΣΥ τα εφόδια για (α) την απόκτηση τεχνογνωσίας στην Επιστήμη των Δεδομένων, (β) την ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων, μεθόδων και αλγορίθμων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν στη χρήση της τα Μεγάλα Δεδομένα, και (γ) την εφαρμογή της σε πιλοτικές εφαρμογές για κλάδους που θέτει σε προτεραιότητα η Στρατηγική Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3).
Κατάσταση
Ολοκληρωμένο
Τύπος
Εθνικό έργο

ΠήΓΑΣΟΣ

Προσεγγιστικοί γεωμετρικοί αλγόριθμοι και συσταδοποίηση με εφαρμογές στα χρηματοοικονομικά
Αντικείμενο της δράσης είναι η υλοποίηση της ερευνητικής πρότασης «Προσεγγιστικοί γεωμετρικοί αλγόριθμοι και συσταδοποίηση με εφαρμογές στα χρηματοοικονομικά». Στόχος της παρέμβασης είναι η ενίσχυση του ακαδημαϊκού βιογραφικού των ερευνητών και των ερευνητικών δεξιοτήτων τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές ακαδημαϊκής / ερευνητικής καριέρας τους. 
Κατάσταση
Ολοκληρωμένο
Τύπος
Εθνικό έργο

PREFERRED

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΒΑΘΙΑΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Το έργο επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη (α) καινοτόμων μεθόδων βαθιάς μάθησης για πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς σε επίπεδο επόμενης ημέρας και (β) εξειδικευμένων τεχνικών έξυπνης ανάλυσης συνδυαστικά πάνω στην πρόβλεψη κινδύνου και σε ένα πλήθος από μεταδεδομένα των θεωρούμενων περιοχών για παραγωγή στατιστικών, προβλέψεων, διαβαθμίσεων κινδύνου και εν τέλη προτάσεων και ειδοποιήσεων στον τελικό χρήστη (Πυροσβεστική υπηρεσία).
Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Εθνικό έργο
Εταίροι
-Γεωαπεικόνιση ΑΕΜΓΕ
 
-Εθνικό Αστεροσκοπείο
 
-ΕΚ Αθηνά/ΙΠΣΥ

LinkGeoML

Αυτοματοποιημένη και ακριβής διασύνδεση γεωχωρικών δεδομένων με τη χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης
Το έργο θα πραγματοποιήσει βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη αλγορίθμων και εφαρμογών για την αυτοματοποιημένη, ακριβή, παραμετροποιήσιμη και προσαρμόσιμη διασύνδεση γεωχωρικών δεδομένων. Οι μέθοδοι αυτοί θα εκμεταλλεύονται τη γνώση πεδίου και τον πλούτο των διαθέσιμων γεωχωρικών δεδομένων για την εκπαίδευση μοντέλων, συναρτήσεων και μετρικών μηχανικής μάθησης, τα οποία θα δύνανται να αναγνωρίσουν με μεγάλη ακρίβεια διπλότυπες γεωχωρικές οντότητες, σε διάφορες κατηγορίες γεωχωρικών δεδομένων.
Κατάσταση
Ολοκληρωμένο
Τύπος
Εθνικό έργο
Εταίροι
ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Α.Ε. 
GEODATA Α.Ε.

Climpact II

Υποστήριξη της αναβάθμισης λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή (CLIMPACT)
Το «Εθνικό Δίκτυο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις της - CLIMPACT» είναι μια διεπιστημονική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η πλειονότητα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων της χώρας που σχετίζονται με το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και των συναρτώμενων με αυτή κλιματικών κινδύνων και φυσικών καταστροφών.
Η Πολιτεία σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς της χώρας, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις που επιβάλλει η κλιματική κρίση και η ζώσα εμπειρία των τελευταίων ετών έχει θέσει ως μείζονα στόχο τη μελέτη του φαινομένου και των αποτελεσμάτων της ΚΑ και των συναρτώμενων με αυτή φυσικών καταστροφών και κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, αλλά και την ανάγκη για ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και σχετικών υπηρεσιών. Για την αποτελεσματική εκπλήρωση αυτού του στόχου οργανώθηκε από το 2017 με πρωτοβουλία του ΕΑΑ και του τομέα έρευνας του τότε ονομαζόμενου Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και χρηματοδοτήθηκε στο τέλος του 2019 από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ΓΓΕΚ η εμβληματική πρωτοβουλία «Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της».
Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Εθνικό έργο
Εταίροι
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ΙΕΠΒΑ & ΙΑΑΔΕΤ (ΕΑΑ, Συντονισμός)
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήματα Φυσικής & Γεωλογίας (ΑΠΘ)
  • Ακαδημία Αθηνών, Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ)
  • Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
  • Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ, τμήματα Φυσικής & Γεωλογίας)
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ-Δ)
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΕΠΕΧΗΔΙ (ΠΚ)
  • Πολυτεχνείο Κρήτης (ΠολΚ)
  • Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά
  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

ALGEBRA

Καινοτόμος πρακτική βιοθεραπείας λυμάτων για την απομάκρυνση τοξικών ενώσεων με τη χρήση μικροφυκών στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας

 

Κάποια είδη μικροφυκών απορροφούν τοξικές ενώσεις από το υδάτινο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται, συμβάλλοντας έτσι στον καθαρισμό του. Ταυτόχρονα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή βιοκαυσίμων, άλλα και στη διατροφή, στα καλλυντικά/φάρμακα, εφόσον απομονωθούν τα επιθυμητά συστατικά. Στο έργο θα διεξαχθεί έρευνα για τη δυνατότητα απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων από λύματα ή/και φυσικά/επιφανειακά ύδατα, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της βιοθεραπείας τους με την καλλιέργεια/χρήση μικροφυκών, με στόχο τον καθαρισμό τους και τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των εσωτερικών και θαλάσσιων υδάτων στα οποία καταλήγουν. Η ανάλυση των δεδομένων (π.χ. pH, CO2, O2 κλπ) με τη χρήση τεχνολογίας μηχανικής μάθησης θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας «ευφυούς» καλλιέργειας με απώτερο στόχο την πρόβλεψη της κυτταρικής ανάπτυξης των μικροφυκών. Η προτεινόμενη πρακτική μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της «κυκλικής οικονομίας» μέσω της αξιοποίησης της παραγόμενης βιομάζας σε διάφορες εφαρμογές.

Στο έργο αυτό θα εφαρμοστούν συνδυαστικά διάφορες προσεγγίσεις/καινοτομίες με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας και τη δημιουργία πρωτοκόλλων καλλιέργειας των μικροφυκών Spirulina και Chlorella για βέλτιστη δέσμευση βαρέων μετάλλων (π.χ. Cu, Ni, Pb, Cd, Zn) από το υδάτινο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται.

Κατάσταση
Ενεργό
Τύπος
Εθνικό έργο

Pages

Subscribe to RSS - Εθνικό έργο