In the context of Flagship Actions in interdisciplinary scientific areas with a special interest in the connection with the productive tissue the scope of the JustReDI project is fourfold and focuses on:
The above is examined regarding the positive and negative impacts the green and digital transition has on:
So that digital transformation and decarbonisation are achieved in terms of equity, resilience, sustainable development and social inclusion.
The project aims to:
ATHENA Research Center/ Sustainable Development Unit participate in the project coordinated by EKKE, under the thematic Pillar of Social impact of green and digital transformation.
Principal Investigator is Prof. Phoebe Koundouri – Team members: Eleni Toli, Giota Koltsida, Dr. Conrad Landis
The funding for the project is provided through the Recovery and Resilience Fund under Greece’s National Recovery and Resilience Plan (Greece 2.0)
Το DeMoLiSH είναι ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία στην Ελλάδα, η οποία εκφράζεται διαδικτυακά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εκτός αυτών με συμπεριφορές στην πραγματική ζωή.
Συγκεκριμένα, το DeMoLiSH στοχεύει στην ανίχνευση και καταγραφή της ρητορικής μίσους στο Twitter και των ξενοφοβικών βίαιων επιθέσεων που διαπράττονται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που καλύπτει μια ποικιλία κοινωνικοοικονομικών πλαισίων, από την οικονομική κρίση έως την προσφυγική και την πανδημική κρίση. Το DeMoLiSH εξετάζει επίσης τη σχέση μεταξύ της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των ξενοφοβικών επιθέσεων στην πραγματική ζωή. Συγκρίνοντας τα tweets με διακρίσεις και τα πραγματικά εγκλήματα μίσους, το DeMoLiSH στοχεύει να κατανοήσει πώς τα tweets που βασίζονται στη φυλή, την εθνικότητα, την εθνική καταγωγή ή τη θρησκεία σχετίζονται με εγκλήματα μίσους με παρόμοιες προκαταλήψεις.
ΙΕΛ / ΕΚ Αθηνά
Ο στόχος του Greece4.0 είναι να βοηθήσει την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, με την εφαρμογή έξυπνων πρακτικών στη γραμμή παραγωγής, σε αυτοματισμούς, σε λογισμικό και υλικό (hardware). Το έργο Greece4.0 θα χρησιμεύσει ως δοκιμαστικός πυλώνας της Βιομηχανίας4.0, παρέχοντας την απαιτούμενη υποδομή και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη, δοκιμή και επικύρωση υπηρεσιών, όπως έξυπνοι αισθητήρες, πλατφόρμες Industrial IoT, Ψηφιακά Δίδυμα, συστήματα ελέγχου και ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, σε μια ασφαλή και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για τις εταιρείες.
Οι εταίροι του Greece4.0 θα αξιοποιήσουν και θα βελτιώσουν τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών έρευνας και καινοτομίας όλα τα προηγούμενα χρόνια (πχ. στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020) σχετικά με προηγμένες τεχνικές παραγωγής και ψηφιακές τεχνολογίες, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά της κυβερνοφυσικής παραγωγής με την τεχνητή νοημοσύνη για την πραγματοποίηση προηγμένων διαδικασιών παραγωγής (σχεδιασμός, εκτέλεση, έλεγχος, επίβλεψη).
Το ΙΕΛ θα συνεισφέρει πρωτίστως στις δράσεις του έργου που σχετίζονται με εφαρμογές Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματιμότητας.
Κάποια είδη μικροφυκών απορροφούν τοξικές ενώσεις από το υδάτινο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται, συμβάλλοντας έτσι στον καθαρισμό του. Ταυτόχρονα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή βιοκαυσίμων, άλλα και στη διατροφή, στα καλλυντικά/φάρμακα, εφόσον απομονωθούν τα επιθυμητά συστατικά. Στο έργο θα διεξαχθεί έρευνα για τη δυνατότητα απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων από λύματα ή/και φυσικά/επιφανειακά ύδατα, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της βιοθεραπείας τους με την καλλιέργεια/χρήση μικροφυκών, με στόχο τον καθαρισμό τους και τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των εσωτερικών και θαλάσσιων υδάτων στα οποία καταλήγουν. Η ανάλυση των δεδομένων (π.χ. pH, CO2, O2 κλπ) με τη χρήση τεχνολογίας μηχανικής μάθησης θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας «ευφυούς» καλλιέργειας με απώτερο στόχο την πρόβλεψη της κυτταρικής ανάπτυξης των μικροφυκών. Η προτεινόμενη πρακτική μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της «κυκλικής οικονομίας» μέσω της αξιοποίησης της παραγόμενης βιομάζας σε διάφορες εφαρμογές.
Στο έργο αυτό θα εφαρμοστούν συνδυαστικά διάφορες προσεγγίσεις/καινοτομίες με στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας και τη δημιουργία πρωτοκόλλων καλλιέργειας των μικροφυκών Spirulina και Chlorella για βέλτιστη δέσμευση βαρέων μετάλλων (π.χ. Cu, Ni, Pb, Cd, Zn) από το υδάτινο περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται.