'Ανθρωποι

Βασίλης Κατσούρος

Ερευνητές
Διευθυντής
Διευθυντής
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου
+30 210 6875305

Ο Βασίλειος Κατσούρος είναι Διευθυντής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά (ΕΚ Αθηνά) από τον Ιούνιο του 2019. Αποφοίτησε το 1992 από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 1993 έλαβε με διάκριση το μεταπτυχιακό δίπλωμα Μάστερ στις Επικοινωνίες και την Επεξεργασία Σήματος (M.Sc. with Distinction in Communications and Signal Processing) από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το 1997 το διδακτορικό του από το ίδιο Πανεπιστήμιο σε μαθηματική μοντελοποίηση και στοχαστικό έλεγχο.  

Από το 1998 εργάζεται στο ΙΕΛ, ως υπεύθυνος του Γραφείου Ελέγχου Ποιότητας (1999-2003), ως Εντεταλμένος Ερευνητής (2004-2007), ως Κύριος Ερευνητής (2008-2015) και ως Διευθυντής Ερευνών (2015-σήμερα).  

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΛ για το διάστημα 2009-2018, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Αθηνά στο διάστημα 2016-2019 ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Ερευνητών και Αντιπρόεδρος από τον Ιούνιο 2019. Συμμετείχε στην ίδρυση της LIBRIS-TECH (spin-off) εταιρεία τεχνοβλαστός του ΙΕΛ, όπου μέχρι το 2004 κατείχε τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου και έως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. από τον Ιούλιο του 2019. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ψηφιακή επεξεργασία σήματος, στατιστική ανάλυση, μάθηση μηχανών και τεχνητή νοημοσύνη με εφαρμογές σε μεγάλη ποικιλία σημάτων και δεδομένων (φωνή, μουσική, εικόνα, βίντεο, sensorial data, κ.λπ.). Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων στους παραπάνω τομείς σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, καθώς και διεθνή συνέδρια. Έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες καθώς και διδάσκει σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στα ερευνητικά του αντικείμενα.  

Έχει ακόμα συμμετάσχει στην διοργάνωση διεθνών συνεδρίων όπως το ΙCFHR 2014, έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς σε τεχνολογίες επεξεργασίας χειρογράφων (ICDAR & ICFHR Contests), μουσικής τεχνολογίας (MIREX) και ανάλυσης δεδομένων αισθητήρων (PHM Data Challenge) και είναι κριτής σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια.  Έχει συντονίσει τον έλεγχο ποιότητας πληθώρας εμπορικών προϊόντων και συστημάτων λογισμικού, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχοντας τον ρόλο του μέλους επιστημονικών ομάδων, αλλά και του επιστημονικού υπευθύνου και συντονιστή. 

Είναι μέλος του IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) από το 1992, του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) από το 1992, πιστοποιημένος ειδικός διαπραγματευτής (market maker/trader) του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών από το 1999 και της ACM (Association for Computing Machinery) από το 2005.