Η ψηφιακή ετοιμότητα της ελληνικής γλώσσας είναι η αποστολή μας στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου

Συνέντευξη του Διευθυντή του ΙΕΛ/Αθηνά κ. Κατσούρου στην Ναυτεμπορική TV

19-06-2024
ΙΕΛ

Με αφορμή το Meltemi, το πρώτο Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο της ελληνικής γλώσσας, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά,  ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού  Κέντρου Αθηνά έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.
 
Το Meltemi είναι το πρώτο ελληνικό σύστημα αντίστοιχο του chatGPT. Όπως εξήγησε ο κ. Κατσούρος, έχει τροφοδοτηθεί με ελληνικά κείμενα δισεκατομμυρίων λέξεων από μεγάλο αριθμό και ποικιλία πηγών, ενώ εκπαιδεύεται και βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Άλλωστε τα GPT (Generative Retrained Transformers) είναι παραγωγικά μοντέλα των οποίων η δομή ακολουθεί αρχιτεκτονική νευρωνικών δικτύων με δισεκατομμύρια παραμέτρους, για την εκπαίδευση των οποίων χρειάζονται μεγάλοι όγκοιό δεδομένων και κειμένων. Ο κ. Κατσούρος τόνισε ωστόσο ότι για την εκπαίδευση του Μοντέλου είναι σημαντική η αξιοποίηση και ποιοτικών δεδομένων.
 
 
Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να φτιαχτεί ένα πολυγλωσσικό Μεγάλο Θεμελιώδες Γλωσσικό Μοντέλο που να στηρίζει τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Σε αυτή την προσπάθεια το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά συνεργάζεται στενά μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Γλώσσα. Όπως επεσήμανε ο Διευθυντής του ΙΕΛ, θα πρέπει και στην Ελλάδα να φτιάξουμε μια συμμαχία για την Ελληνική Γλώσσα.
 
Για το προσεχές μέλλον ο κ. Κατσούρος ανέφερε ότι στόχος είναι τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα να καταστούν πολυτροπικά, να μπορούν δηλαδή να καταλαβαίνουν εικόνες, σχήματα, μαθηματικές εξισώσεις, ήχο, video και μουσική.
 
Η γλώσσα, ως ένας φυσικός τρόπος που επικοινωνεί και αλληλεπιδρά ο άνθρωπος είναι σαφές πως αποτελεί καθοριστικό παράγοντα εξέλιξης πολύπλοκων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.