SEAwise

Shaping ecosystem based fisheries management

Ο γενικός στόχος του  SEAwise είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο γεμάτο γνώσεις, εργαλεία και επικοινωνιακές προσεγγίσεις για την υποστήριξη της διαχείρισης υγιεινών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ευημερούμενων αλιευτικών κοινοτήτων που πληρούν τις νομικές υποχρεώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

 Στόχος του SEAwise είναι η παροχή μιας πλήρως λειτουργικής προσέγγισης για το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα διαχείρισης της αλιείας που βασίζεται σε επίμονα δίκτυα και συν-σχεδιασμένη καινοτομία.

Το SEAwise ξεπερνά τις τέσσερις μεγάλες προκλήσεις, αντιμετωπίζοντας τέσσερις συγκεκριμένους στόχους χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία εκτίμησης κινδύνων τελευταίας τεχνολογίας:  

1) Δημιουργία ενός δικτύου ενδιαφερομένων, συμβουλευτικών φορέων, υπευθύνων λήψης αποφάσεων και επιστημόνων για να συν-σχεδιάσουν βασικές προτεραιότητες και προσεγγίσεις για το EBFM και να διασφαλίσουν τη συνεχή επίδραση του SEAwise πολύ μετά την περίοδο του έργου.

2) Συγκέντρωση μιας νέας βάσης γνώσεων σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις της ευρωπαϊκής αλιείας με κοινωνικά και οικολογικά συστήματα που ενσωματώνει γνώσεις επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων.

3) Ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων αλληλεπιδράσεων με τα κοινωνικά και οικολογικά συστήματα για την αξιολόγηση, επιλογή και εφαρμογή στρατηγικών EBFM σε ολόκληρη την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο περιβάλλον και τη χρήση του θαλάσσιου χώρου.

4) Παροχή έτοιμων συμβουλών για το EBFM για μεσογειακά, δυτικά και βόρεια ευρωπαϊκά ύδατα.

Κατάσταση
Ενεργό
Έναρξη
Λήξη
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Καθ. Φοίβη Κουντούρη
Εταίροι

Coordinator: Technical University of Denmark (DTU Aqua)

Ifremer, AZTI, MI, COISPA, HCMR, Mindfullywired, ICES, Ti, ILVO, DLO, SMRU, Cefas, CAU, IFM-AAU, UBO, Agrocampus, University of Tartu, BIOR, University of Strathclyde, CEPESCA, WWF