Ο μεταβαλλόμενος ρόλος των βιβλιοθηκονόμων στην Ανοικτή Επιστήμη

Webinar για την Ανοικτή Επιστήμη από το OpenAIRE

24-02-2022
ΕΚ "Αθηνά"
Online

Το ΕΚ “Αθηνά” ως Εθνικός Κόμβος Ανοικτής Πρόσβασης (NOAD) του OpenAIRE στην Ελλάδα και το OpenAIRE στην Κύπρο συνδιοργανώνουν με τις Ενώσεις Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων σε Ελλάδα (ΕΕΒΕΠ) και Κύπρο (ΚΕΒΕΠ) τη διαδικτυακή εκδήλωση «Ο μεταβαλλόμενος ρόλος των βιβλιοθηκονόμων στην Ανοικτή Επιστήμη», την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ.
 
Στόχος της εκδήλωσης είναι να εξεταστούν οι νέοι ρόλοι που αποκτούν τα τελευταία χρόνια οι βιβλιοθηκονόμοι, υπογραμμίζοντας τις ψηφιακές δεξιότητες που πλέον απαιτούνται και συνδέονται με την έρευνα και την ανοικτή επιστήμη, αλλά και με την προώθηση των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας έμφαση στην επιστήμη των πολιτών.
 
Το webinar θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και απευθύνεται σε Βιβλιοθηκονόμους και εργαζόμενους βιβλιοθηκών (ακαδημαϊκές, δημόσιες, σχολικές, κ.ο.κ.)
 
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει επικοινωνώντας την ευρεία έννοια της Ανοικτής Επιστήμης εξηγώντας πως οι βιβλιοθήκες διαδραματίζουν για ακόμα μια φορά έναν κομβικό ρόλο στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον εκπαίδευσης και έρευνας. Έχοντας το απαραίτητο υπόβαθρο, τις σωστές δομές και υποδομές, οι βιβλιοθήκες δύνανται να έχουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην προώθηση όσο και στην εφαρμογή των διαφόρων πτυχών της Ανοικτής Επιστήμης. Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο, αρκετές βιβλιοθήκες έχουν από νωρίς δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορες δράσεις για τις οποίες στο πλαίσιο της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί σύντομη ανασκόπηση.
 
Θα ακολουθήσει σύντομη αναφορά στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Unesco σχετικά με το ρόλο και τη συνδρομή των βιβλιοθηκών στην εδραίωση της Ανοικτής Επιστήμης, θα παρουσιαστούν οι άξονες δραστηριοποίησης των βιβλιοθηκών, οι απαιτούμενες δεξιότητες των βιβλιοθηκονόμων για την Ανοικτή Επιστήμη, όπως προτείνονται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες και χρήσιμο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις πτυχές του πεδίου.
 
Τέλος, θα γίνει η σύνδεση με μορφές συλλογικής δράσης προς όφελος της ανοικτής επιστήμης στις οποίες συμμετέχουν πολίτες και ερευνητές, οι οποίες είναι ευρύτερα γνωστές με τον όρο “επιστήμη των πολιτών”. Ο ρόλος των βιβλιοθηκονόμων, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των πολιτών και των ερευνητών, θα συζητηθεί σε αυτή τη παρουσίαση, καθώς και οι δεξιότητες τους σε μια περίοδο αύξησης τόσο των πρωτοβουλιών της επιστήμης των πολιτών όσο και των αποτελεσμάτων που απορρέουν από αυτές (π.χ. δεδομένα, εκπαιδευτικοί πόροι).
 
Για να παρακολουθήσετε το webinar συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής.

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση θα αποσταλεί μια μέρα πριν την πραγματοποίηση του σεμιναρίου σε όσες/ους έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Πρόγραμμα
 
11:00 - 11:10
 Καλωσόρισμα
 OpenAIRE
 Έλλη Παπαδοπούλου, Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” & Εθνικός Κόμβος    OpenAIRE στην Ελλάδα
 ΕΕΒΕΠ
 Ανθή Κατσιρίκου, Πρόεδρος ΔΣ, Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου  Πειραιώς
 ΚΕΒΕΠ
 Θεοδώρα Πέτρου, Πρόεδρος ΔΣ, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Λευκωσίας
11:10 - 11:20
 Ανοικτή Επιστήμη: Ο πολυδιάστατος ρόλος των βιβλιοθηκών.   Σύντομη ανασκόπηση των σχετικών δράσεων στην Κύπρο.
 Σύλβια Κουκουνίδου, Λειτουργός - Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου
11:20 - 11:35
 Η συμβολή του προσωπικού των βιβλιοθηκών στην εδραίωση της Ανοικτής Επιστήμης
 Βασιλική Στρακαντούνα, Υπεύθυνη Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης της  Νομικής Σχολής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 Αργυρώ Φραντζή, Συν-Υπεύθυνη Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης της  Φιλοσοφικής Σχολής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
11:35 - 11:45
Επιστήμη των πολιτών: εισαγωγή στο ρόλο των βιβλιοθηκονόμων
Κατερίνα Ζούρου, Διευθύντρια του Web2Learn
11:45 - 12:00
Ερωτήσεις & Κλείσιμο
 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30