Σεμινάριο Έρευνας AE4RIA: Η Παρατήρηση της Γης στην Υπηρεσία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs): Παρακολούθηση και Επιτεύγματα

Υβριδικά & Διά ζώσης

26-03-2025
ΜΑΑ

Το τρίτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 26/03/2025.
Η Σειρά Σεμιναρίων Έρευνας AE4RIA, ένα διαδικτυακό σεμινάριο που πραγματοποιείται ανά δύο εβδομάδες, διοργανώνεται από το RESEES, το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΟΠΑ και τη Μονάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, με οικοδέσποινα την καθηγήτρια Δρ. Φοίβη Κουντούρη.
Η σειρά αυτή είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη πρωτοποριακής, διεπιστημονικής έρευνας στη διασταύρωση Οικονομικών, Κοινωνικών και Φυσικών Συστημάτων. Φιλοξενώντας κορυφαίους ακαδημαϊκούς, κάθε σεμινάριο στοχεύει στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων και την παροχή πολύτιμων πληροφοριών για τη μετάβαση προς βιώσιμη ανάπτυξη.

Ημερομηνία: 26 Μαρτίου 2025
Ώρα: 14:00 – 15:00 (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης)
Μορφή: Υβριδική & Διά ζώσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αίθουσα Α41
Θέμα: Η Παρατήρηση της Γης στην Υπηρεσία των SDGs: Παρακολούθηση και Επιτεύγματα

Ομιλητές:

  • Ευάγγελος Γερασόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΕΑΑ, Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου GEO, συμπρόεδρος του Προγράμματος GEO
  • Δανάη-Ελένη Μιχαηλίδου, Ερευνήτρια στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Διδάκτωρ Βιολογίας, Επιστήμονας Δεδομένων και Ειδική σε GIS

Περίληψη:
Η Παρατήρηση της Γης (EO) μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να παρακολουθούμε και να επιτυγχάνουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ωστόσο η δυναμική της παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη από τα εθνικά πληροφοριακά συστήματα και πλαίσια παρακολούθησης, λόγω προκλήσεων που σχετίζονται με έλλειψη τεχνικής ικανότητας, τυποποιημένων μεθόδων και εναρμόνισης δεδομένων.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, αρκετές διεθνείς πρωτοβουλίες έχουν προωθήσει τη χρήση της EO υπέρ των SDGs. Ενδεικτικά, η πρωτοβουλία GEO EO4SDG συνεργάζεται με εθνικούς φορείς για την ενίσχυση των δυνατοτήτων EO και τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την υιοθέτησή της, μεταξύ άλλων μέσω εξειδικευμένου εργαλείου για πόλεις. Στην Ευρώπη, η UNGGIM-Europe δημιουργεί παράλληλα αξιόπιστες ροές εργασίας για την παροχή δεικτών SDG μέσω της EO, σε συνεργασία με τη Eurostat και τις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών, σε μια διαδικασία που εξελίσσεται προς την αξιοποίηση της EO στις Επίσημες Στατιστικές (μέσω της Ομάδας Εργασίας GISCO).
Το Ελληνικό Γραφείο GEO συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες αυτές, μέσω δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, διάχυσης βέλτιστων πρακτικών και βασικών συνόλων δεδομένων, ανάπτυξης και εφαρμογής τυποποιημένων μεθοδολογιών, καθώς και μελετών περίπτωσης που αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της EO, με έμφαση στην χωρική αποσύνθεση και συνεπώς την τοπικοποίηση.
Η παρουσίαση θα αναδείξει τα οφέλη της EO, τα βασικά επιτεύγματα και τις πιο επιδραστικές πρωτοβουλίες της κοινότητας EO, καθώς και τις εθνικές προσπάθειες υλοποίησης από το Ινστιτούτο μας, στο πλαίσιο έργων όπως τα SMURBS και JustRedi, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων EO και Κοινωνικοοικονομικών Επιστημών και την έναρξη κοινών σχεδιασμών.

Σύνδεση στο σεμινάριο εδώ:
Join Zoom Meeting
Meeting ID: 836 1211 2965
Κωδικός Πρόσβασης: 313597

 

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30