Η Βραδιά του Ερευνητή ταξιδεύει στο Λαύριο!

20-09-2019
ΕΚ "Αθηνά"

Στο πλαίσιο της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή, το ΕΚ "Αθηνά" διοργανώνει σε συνεργασία με το "Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών" και το Χαμόγελο του Παιδιού «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ένα ξεχωριστό γεγονός επιστήμης και τεχνολογίας την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Βιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Μουσείο του Λαυρίου, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου. Σχετικά με την πρόσβαση στον χώρο λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:00 με ώρα λήξης στις 22:00.
 
Λίγα λόγια για τις δραστηριότητες του ΕΚ "Αθηνά":
 

Η Χρονομηχανή του Εμμανουήλ

Τώρα τελευταία η χρονομηχανή όλο χαλάει…  Περιττό να πω πόσο κουραστική έχει καταντήσει αυτή η κατάσταση, ειδικά όταν αργώ να γυρίσω στην εποχή μου και το φαγητό της μάνας μου έχει κρυώσει… Οπότε, αποφάσισα σήμερα να φτιάξω έναν μηχανισμό επανεκκίνησης που θα με βοηθήσει αν ξαναχαλάσει η χρονομηχανή! Κάθε φορά που ταξιδεύω στον  χρόνο θα αφήνω σε διάφορα σημεία 3 κωδικούς. Αν η μηχανή χαλάσει και μείνω στο χρονοκενό, απλά θα επικοινωνώ με το διαγαλαξιακό laptop μου με τους βοηθούς μου και θα τους λέω που να βρουν τους κωδικούς. Αυτοί θα τους εντοπίζουν στο δικό τους χωροχρόνο, θα μου τους λένε και θα επανεκκινώ τη χρονομηχανή. Κεφτεδάκια με πατάτες είναι αυτά που μυρίζω; Μμμμμμ
Διαδραστικό Ομαδικό Παιχνίδι εμπειρίας με βάση τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

Ιστούπολη

Μάθε πώς δουλεύουν οι μηχανές αναζήτησης και κάνε την ιστοσελίδα σου διάσημη. Οι συμμετέχοντες καλούνται  να βελτιώσουν τις σελίδες του στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να κινηθούν πάνω σε αυτές. Ποια σελίδα θα γίνει η κορυφαία;
Επιτραπέζιο παιχνίδι για 2-4 παίκτες για τη γνωριμία με αλγορίθμους και τεχνολογίες μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο

iMuSciCA - Music Science Activities

Με τη STEAM πλατφόρμα του iMuSciCA, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 15 έως 17) διδάσκονται Φυσική και Μαθηματικά με τη χρήση μουσικών εργαλείων, μαθαίνοντας να σχεδιάζουν, να μελετούν και να παίζουν ψηφιακά μουσικά όργανα. Το iMuSciCA επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εκμετάλλευση πρωτότυπων και καινοτόμων τεχνολογιών που διευκολύνουν και στηρίζουν τη μάθηση. Η παιδαγωγική προσέγγιση του iMuSciCA βασίζεται στο ανακαλυπτικό μοντέλο διδασκαλίας και υποστηρίζει την ενεργή, τη συμμετοχική και τη συνεργατική μάθηση, παράλληλα με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των δεξιοτήτων βαθιάς μάθησης (deeper learning competencies) και επίλυσης πραγματικών προβλημάτων.
 

Γίνε κι εσύ ο συνθέτης της Γνώσης

Παίζουμε με τις νότες και μαθαίνουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην παραγωγική διαδικασία της έρευνας. Τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιες νότες; Πώς θα αποτύπωνες τις ιδέες σου σε ένα πεντάγραμμο;
 
 
 
 

Δημιουργώντας μαζί - σαν τους κατοίκους του Çatalhöyük!

Ελάτε να φτιάξουμε όλοι μαζί αντίγραφα αντικειμένων από το 7000 π Χ, που βρέθηκαν στον Νεολιθικό Οικισμό του Çatalhöyük στην Τουρκία! Θα χρησιμοποιήσουμε πηλό και ειδικά καλούπια για να κατασκευάσουμε το δικό μας αντικείμενο, που θα είναι μοναδικό γιατί θα έχει την δική μας, προσωπική σφραγίδα. Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε όλοι μαζί για τον ενδιαφέρον και τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής των κατοίκων του οικισμού αυτού, που ζούσαν αρμονικά και μοιράζονταν τα πάντα.
Η εμπειρία απευθύνεται σε μικρές ομάδες 2-4 ατόμων και διαρκεί 20 λεπτά.
 
 
Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος και στις παρακάτω δράσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.:
  • Παρουσίαση οπτικο-ακουστικού υλικού από υποθαλάσσιες έρευνες με το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ» και των υπόλοιπων υποβρύχιων οχημάτων που διαθέτει το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.
  • Παρουσίαση στο ευρύ κοινό του προγράμματος παρακολούθησης και εκτίμησης της οικολογικής ποιότητας των εσωτερικών υδάτων της χώρας (ποταμοί, λίμνες κ.λπ.) και επίδειξη σε πραγματικό χρόνο μεθόδων που αξιοποιούνται στη σύγχρονη έρευνα για τα ύδατα με τη χρήση του κινητού ύδρο-βιοχημικού εργαστηρίου.
  • Επίδειξη ανίχνευσης θαλάσσιας ραδιενέργειας.
  • Δράσεις ερευνητικών προγραμμάτων για την προστασία των θαλασσών από τα πλαστικά (όπως το πρόγραμμα CLAIM).
Τέλος, θα φιλοξενηθούν εκπαιδευτικές δράσεις του Βιοτεχνικού-Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου σε συνεργασία με το ΔeΛab μέσα από τις οποίες μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής κατασκευής.
 
Περισσότερες πληροφορίες: http://renathens.gr/.
 
 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31