Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά διοργανώνει στις 12-13 Οκτωβρίου 2018 το Copernicus Hackathon in Athens στο egg με στόχο την προώθηση της χρήσης των δεδομένων και υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Γεωσκόπησης Copernicus μέσω της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
Ο Hackathon υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την AZO, το FabSpace, το egg, από τα ελληνικά δικτυα Copernicus Academy/Relay, από τα μέλη του si-Cluster αλλά και από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Corallia προσκαλεί φοιτητές, επιστήμονες και δημιουργικά πνεύματα, προγραμματιστές, σχεδιαστές γραφικών και διεπαφών, εμπειρογνώμονες γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και γεωσκόπησης θεματικoύς εμπειρογνώμονες (γεωργία, ναυτιλία, δασοκομία, πετρέλαιο, κ.λπ.) να δηλώσουν συμμετοχή, για να δημιουργήσουν ρεαλιστικές και καινοτόμες λύσεις με τη χρήση δεδομένων γεωσκόπησης και να διεκδικήσουν εκτός των άλλων τη συμμετοχή στο
Copernicus Accelerator της ΕΕ για 12 μήνες.
Ο Copernicus Accelerator προσφέρει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης για 50 πρωτοπόρες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από τις συμμετέχουσες χώρες του Copernicus (ΕΕ, Νορβηγία και Ισλανδία) ετησίως. Αυτοί οι 50 υποψήφιοι έχουν ως κοινό την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές προκλήσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα γεωσκόπησης (EO), ειδικά από το πρόγραμμα Copernicus. Ο Επιταχυντής του Copernicus είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί μέρος του Copernicus Start-up Programme, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να συνοδεύει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις από τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ιδέας στην πλήρη εμπορευματοποίησή της.
Το Copernicus Hackathon στοχεύει στην ανάδειξη της χρησιμότητας των δεδομένων γεωπαρατήρησης σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής, αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τα διαφορετικά πεδία εφαρμογής τους, να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να εξοικειωθούν με τα εργαλεία επεξεργασίας των δεδομένων (εργαλειοθήκη ESA Toolbox κ.ά.). Στο ίδιο πνεύμα αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες στο Copernicus Hackathon in Athens θα διοργανωθεί διαδραστικό workshop, όπου θα έχουν την ευκαιρία να οργανωθούν σε ομάδες και να εξοικειωθούν με τα παραπάνω εργαλεία και δεδομένα.
Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής άτομα οργανωμένα σε ομάδες, από οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο και χωρίς κόστος συμμετοχής, ωστόσο απαιτείται προεγγραφή. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να επιλέξουν από τις προκλήσεις που προσφέρει ο διαγωνισμός, την πρόκληση που τους ταιριάζει, και με την καθοδήγηση ειδικών και διακεκριμένων μεντόρων να δημιουργήσουν το δικό τους project, το οποίο θα παρουσιάσουν σε επιτροπή στο τέλος του διημέρου.