Πρόσκληση σε ένα διαφορετικό Datathon: επεξεργάσου τα γλωσσικά δεδομένα σου

Πρόσκληση σε ένα διαφορετικό Datathon: επεξεργάσου τα γλωσσικά δεδομένα σου

To Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ/ΕΚ «Αθηνά») σας προσκαλεί σε ένα διαφορετικό εργαστήριο (Datathon) με στόχο να μοιραστούμε και να επεξεργαστούμε γλωσσικούς πόρους  μέσα από τα εργαλεία και τις υπηρεσίες της μεγάλης Ερευνητικής Υποδομής clarin:el. Θα επεξεργαστούμε τα γλωσσικά δεδομένα που θα έχετε μαζί σας για να πάρουμε αποτελέσματα που μπορούν να υποστηρίξουν την έρευνά σας ή οποιαδήποτε άλλη σχετική εργασία σας. 

Ανεβάζοντας τα δεδομένα σας στην υποδομή clarin_el,  θα μπορέσετε να τα τεκμηριώσετε σύμφωνα με διεθνή πρότυπα μεταδεδομένων και να τα επεξεργαστείτε μέσω διαδικτυακών εφαρμογών ώστε να λάβετε τα ζητούμενα αποτελέσματα για το υλικό αυτό σε μορφή στατιστικών στοιχείων (π.χ. εξαγωγή συχνοτήτων εμφάνισης όρων), νέων κειμένων (π.χ. περιλήψεις), σχεδιαγραμμάτων (π.χ. μορφολογική και συντακτική ανάλυση), μοντέλων κ.ά.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους: 

Οι σπουδαστές, ερευνητές, δημιουργοί υπολογιστικών εργαλείων και εφαρμογών για την επεξεργασία της γλώσσας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον υπολογιστή τους και τα γλωσσικά δεδομένα που έχουν επιλέξει (δεδομένα στα οποία κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα ή είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, βρίσκονται σε μορφή txt, είναι και στην ελληνική γλώσσα και έχουν μέγεθος μικρότερο από 1ΜΒ). Εναλλακτικά, μπορούν να κατεβάσουν ελεύθερα γλωσσικά δεδομένα προς επεξεργασία και από την υποδομή clarin:el, που συγκεντρώνει σήμερα περισσότερους από 450 ψηφιακούς γλωσσικούς πόρους, ανάμεσά τους 390 σώματα κειμένων, 35 εργαλεία επεξεργασίας τους και περισσότερα από 20 λεξικά για την ελληνική γλώσσα. 

Το Εργαστήριο/Datathon θα έχει διάρκεια 2 ώρες και θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” στο Μαρούσι (27.09.2016) και ώρα 19.00- 21.00.  Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και διαδραστική παρουσίαση- σεμινάριο της υποδομής clarin:el κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης στην Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (30.09.2016). 

Συμμετέχοντες: Γιούλη Μπακαγιάννη, Δημήτρης Γαλάνης, Μίλτος Δεληγιάννης, Ηρώ Τσιούλη, Κανέλλα Πουλή, Πένυ Λαμπροπούλου, Μαρία Γαβριηλίδου

Δηλώστε συμμετοχή στο Εργαστήριο