Το ερευνητικό έργο WhoLoDancE προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου και συνδέουν τη διδασκαλία του χορού με τις νέες τεχνολογίες. Η έρευνα στοχεύει στη διερεύνηση της ενσώματης γνώσης, την τεκμηρίωση του χορού ως πολιτιστική κληρονομιά, την καινοτομία στη διδασκαλία και την χορογραφία αλλά και τη διεύρυνση της πρόσβασης στις πρακτικές του χορού. χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως την καταγραφή κίνησης (Motion Capture), τα τρισδιάστατα γραφικά και την ολογραμματική προβολή. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία εικονικών εμπειριών διδασκαλίας του χορού που δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά να τις εμπλουτίσουν με καινοτόμα εργαλεία και νέες προοπτικές. Η έρευνα εστιάζει σε τέσσερα παραδείγματα είδη χορού: Κλασικό, Σύγχρονο, Ελληνικό παραδοσιακό χορό και Φλαμένκο.
Εργαστήριο WhoLoDancE ( 30.09, 19.00 – 21.00, EKEΦΕ Δημόκριτος)
Το WhoLoDancE προσκαλεί χορευτές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές του χορού, και χορογράφους να εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο νέες τεχνολογίες πληροφορικής μπορούν να προσφέρουν εργαλεία για την εκμάθηση του χορού και τη δημιουργία της κίνησης, αλλά και πώς ο χορός ως ένας τομέας ενσώματης γνώσης μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στον τρόπο που σχεδιάζουμε ψηφιακές εμπειρίες και επικοινωνούμε με τους υπολογιστές. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση του έργου και των τεχνολογιών θα συζητήσουμε ερωτήματα όπως:
- Πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κανείς μια βιβλιοθήκη για τη χορευτική κίνηση;
- Πώς μια κινούμενη φιγούρα μπορεί να επηρεάσει την κίνησή σου;
- Αν συγχόρευες με μια ολογραμματική προβολή πώς θα ήθελες να μοιάζει;
- Πώς το ψηφιακό μέσο μπορεί να ενισχύσει την ενσώματη γνώση χωρίς να παρεμβαίνει στην κιναισθητική εμπειρία;
- Τι μπορεί να διδάξει έναν επιστήμονα της πληροφορικής ένας χορευτής ώστε να σχεδιάζει καλύτερες διαδραστικές διεπαφές;
Τέλος μέσα από μικρές δραστηριότητες σε ομάδες θα δημιουργήσουμε μικρά σενάρια διάδρασης και μάθησης. Η συνολική διάρκεια του εργαστηρίου είναι δύο (2) ώρες.
Το Εργαστήριο διοργανώνεται από το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου WhoLoDancE/HORIZON2020.
Tόσο οι επισκέπτες της ανοικτής εκδήλωσης που διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του ΕΚ “Αθηνά” (27.09) καθώς και οι επισκέπτες της Βραδιάς στο Δημόκριτο (30.09) θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και ζωντανή επίδειξη των τεχνολογιών καταγραφής της κίνησης από τους ερευνητές του Κέντρου.
Συντελεστές παρουσίασης/ ερευνητές: Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Ακριβή Κατηφόρη, Αριστοτέλης Κασομούλης, Ολίβια Κατρακάζη, Γιώργος Τσαμπουνάρης.
Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική εκδήλωση της Βραδιάς του Ερευνητή 2016, στο Δημόκριτο (Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου) απο 19.00 έως 21.00. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα.