Το ΕΚ ΑΘΗΝΑ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και το δίκτυο του MENA Maritime Accelerator, προγραμματίζει τη διεξαγωγή εξειδικευμένων σεμιναρίων, προσαρμοσμένων και στοχευμένων στις ανάγκες λιμενικών υποδομών, που θα απευθύνονται στο διοικητικό και επιχειρησιακό τους προσωπικό, με σκοπό τη διασύνδεση λιμένων και μαρινών με start-ups για την προώθηση καινοτόμων πιλοτικών εφαρμογών που θα επιταχύνουν τον πράσινο μετασχηματισμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Το πρώτο εισαγωγικό εργαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2023 στις εγκαταστάσεις του ΕΚ ΑΘΗΝΑ είχε ως στόχο την παρουσίαση του MENA Maritime Accelerator, να εισάγει τους εκπροσώπους των Οργανισμών λιμένων και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, αλλά και των διαχειριστών μαρίνων στην Ελλάδα στις Χρηματο-οικονονομικές, Κοινωνικές και Περιβαλλοντικές πτυχές της Αειφορία, στον εντοπισμό των καλών πρακτικών και κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια και οι μαρίνες σήμερα και στο συνσχεδιασμό των θεματικών ενοτήτων των επόμενων εργαστηρίων. Η παρακάτω αποδελτίωση περιγράφει όσα συζητήθηκαν στο εργαστήριο καθώς και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες.
Σε αυτό το πρώτο υβριδικό εργαστήριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων από Οργανισμούς Λιμένων, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και Μαρίνες από όλη τη χώρα. Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Καθηγητής Γιάννης Εμίρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και Πρόεδρος του Λιμένα Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Λιάγκος.
Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, ευχαριστώντας με τη σειρά της τους συμμετέχοντες στο 1ο εισαγωγικό εργαστήριο, σημείωσε πως η οικονομική αειφορία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη μετάβαση στην αειφορία. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και εξήγησε τη σημασία δημιουργία “μονοπατιών” πολιτικών, - τεχνολογίας - χρηματοδότησης για τη μετάβαση προς την αειφόρο ανάπτυξη, όπως και το τί αυτή προϋποθέτει. Στη συνέχεια, ο Δρ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης παρουσίασε τον επιταχυντή και σημείωσε πως η επιλογή των εταιρειών που θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση των σεμιναρίων βασίζεται στις ανάγκες και την προτίμηση των λιμενικών υποδομών.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε ομάδες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εντός των οργανισμών τους καθώς και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα. Τέλος, με την καθοδήγηση της κα. Παπαδάκη, οι συμμετέχοντες συνσχεδιάσαν τις θεματικές των επόμενων εργαστηρίων και σεμιναρίων, ενώ κλήθηκαν να εστιάσουν σε 2-3 προκλήσεις ανα λιμένα οι οποίες θα αντιστοιχιστούν με τις λύσεις που θα προτείνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ιδρυτικά Μέλη του επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων, MENA Maritime Accelerator, είναι το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και οι φορείς Chrysalis LEAP, The Cyprus Energy Agency, Cyprus University of Technology και Cleantech Bulgaria. Ο επιταχυντής στοχεύει στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας, μέσα από την υποστήριξη start-ups που θα παρέχουν καινοτόμες λύσεις για τη μετάβασή της στην Κλιματική Ουδετερότητα και Ανθεκτικότητα. Το 2023, 18 νεοφυείς επιχειρήσεις έκαναν αίτηση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Ο MENA Maritime Accelerator προσφέρει στις νεοφυείς επιχειρήσεις εκπαίδευση, καθοδήγηση, υποστήριξη και δικτύωση με τον κλάδο. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει τη διασύνδεση λιμένων και μαρίνων με τις επιλεχθείσες start-ups με στόχο την προώθηση καινοτόμων πιλοτικών εφαρμογών.