Μονάδα "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ"

Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους

Το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Χρηματοδοτείται για τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και λειτουργεί ως Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Μέσω του «Αρχιμήδη» η Ελλάδα θα βρεθεί στην αιχμή του δόρατος της επιστήμης, σε ένα πεδίο γνώσης με αύξουσα σημασία και με πολλαπλές εφαρμογές στην οικονομία, την κοινωνία, τη βιομηχανία, κ.λπ. Ο «Αρχιμήδης» θα υπηρετήσει τόσο τη βασική, όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Κύρια αποστολή του είναι η χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών (ακαδημαϊκά μέλη και ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό), καθώς και υποψηφίων διδακτόρων, στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων.

Ο «Αρχιμήδης» θα εκπαιδεύσει μια νέα γενιά Ελλήνων Επιστημόνων. Θα οργανώσει συστηματική εκπαίδευση και εκπαιδευτικά προγράμματα, θα γεφυρώσει τη συστηματική επικοινωνία με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού και θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε υψηλής ποιότητας έρευνας σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες, επιταχύνοντας ραγδαία την επιστημονική τους ανάπτυξη και προσφέροντάς τους μια υποσχόμενη επαγγελματική πορεία.

Νέα

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Χορήγηση Υποτροφιών

03-04-2023

Η Ερευνητική Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» ανακοινώνει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση υποτροφιών. Ο στόχος της προκήρυξης είναι οι υπότροφοι να μαθητεύσουν στις περιοχές της τεχνητής...

περισσότερα

Ο Τίμος Σελλής μιλά στην ΕΡΤ για τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης

09-03-2023
H Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του ΕΚ "Αθηνά", για Έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους, ...
περισσότερα

1η Προκήρυξη Υποτροφιών "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ"

15-02-2023

Η Ερευνητική Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» ανακοινώνει την 1η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος...

περισσότερα

Συνδεθείτε μαζί μας για να μένετε ενημερωμένοι για τις δράσεις μας, προσκλήσεις, κ.λπ.

Το έργο " Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ: Έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους με κωδικό ΟΠΣ 5154714 υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.