Τρεις ημέρες γεμάτες φαντασία, γνώση και διαδραστική μάθηση έζησε η όμορφη ακριτική πόλη μας στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης, με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά να δίνει δυναμικό παρών ως συνδιοργανωτής. Από ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων μέχρι βιωματικά εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτογραφίας, το Αθηνά προσέφερε ένα πρόγραμμα που απέδειξε στην πράξη ότι η επιστήμη μπορεί να είναι παιχνίδι. Και μάλιστα, συναρπαστικά πολυσύνθετο.
Επιστήμη με ανθρώπινο πρόσωπο
Με την Ξάνθη να γίνεται το επίκεντρο για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές, η ομάδα του Αθηνά μεταλαμπάδευσε το όραμά της για την ανοιχτή επιστήμη.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, Βασίλης Κατσούρος, μέσα από την ομιλία του για τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα εξήγησε πώς «σκέφτεται» η τεχνητή νοημοσύνη - ή καλύτερα, πώς λύνει τον δικό της στατιστικό γρίφο.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές ομιλίες των καθηγητών Γιάννη Ιωαννίδη και Γιάννη Εμίρη. Ο πρώτος, πρώην Πρόεδρος του Κέντρου και νυν Πρόεδρος της ACM, ανέλυσε τους τεχνολογικούς, ηθικούς και διεπιστημονικούς γρίφους της πληροφορικής. Ο δεύτερος, νυν Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, αποκάλυψε το μαθηματικό σύμπαν των πολυγώνων μέσα από την ομιλία του «Ο γρίφος της κρυμμένης γεωμετρίας».
Μικροί ερευνητές σε δράση
Η ομάδα του ΙΕΛ με εκπροσώπους τους ερευνητές Γιώργο Δροσάτο, Γρηγόρη Μπάστα, Θωμά Παππά, Ανέστη Κουτσούδη, Φώτη Αρναούτογλου και Σπυριδούλα Σταμούλη, παρουσίασε εργαστήρια που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους. Από τη «μυστική» γλώσσα της κρυπτογραφίας μέχρι τη σύνθεση μουσικών μοτίβων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι δράσεις είχαν έναν κοινό παρονομαστή: τη γνώση ως εμπειρία.
Ξεχωριστή στιγμή το διαδραστικό παιχνίδι «Περιπέτειες Μυθικών Γρίφων» που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης και ανέδειξε την αξία της διαθεματικής μάθησης. Οι μαθητές συνέδεσαν αρχαίους μύθους, γρίφους και σύγχρονη τεχνολογία, δημιουργώντας ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι με τη συμβολή της ομάδας του Αθηνά.
Όταν η επιστήμη γίνεται μουσική, θέατρο και... escape room
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε και από δράσεις που συνδέουν τις επιστήμες με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Μέσα από την πλατφόρμα iMuSciCA, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τον μαθηματικό ήχο της 5ης του Μπετόβεν, ενώ μέσω του PREMIERE εξερεύνησαν θεατρικές παραστάσεις με τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα, στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, στον «ΟΔΥΣΣΕΑ» του Χαμόγελου του Παιδιού, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τη βιολογία με τη στήριξη του Αθηνά.
Οι επιστήμονες του Κέντρου συναντήθηκαν με το κοινό σε ένα κλίμα αλληλεπίδρασης και ενθουσιασμού. Παιδιά και ενήλικες γνώρισαν την τεχνολογία μέσα από πρακτικές εφαρμογές και δημιουργικά εργαστήρια, αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη μπορεί να γίνει κατανοητή, ενδιαφέρουσα και κομμάτι της καθημερινότητάς μας.