SCIENCE AGORA: Το FRESQO προκρίθηκε στην πεντάδα

19 ομάδες συμμετείχαν στο Proof of Concept

15-11-2022
ΕΚ "Αθηνά"

Η ομάδα του έργου FRESQO - Freshness REcording System for fish Quality Observation (ΕΚ "Αθηνά", ΙΤΕ, ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών) προκρίθηκε στην πεντάδα που θα χρηματοδοτηθεί για την υλοποίηση του πιλοτικού της προγράμματος με την υποστήριξη της Google, στο πλαίσιο του προγράμματος Proof of Concept του Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας SCIENCE AGORA 
 
Το FRESQO Monitoring Tool είναι μια φορητή πλατφόρμα που παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη φρεσκάδα των θαλάσσιων ειδών (ψάρια και μαλάκια) σε πραγματικό χρόνο χωρίς άμεση επαφή με το δείγμα. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται με την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής, συγκεκριμένα Υπερφασματικής Απεικόνισης (MSI) και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και με την αξιοποίηση σε πραγματικό χρόνο συνεχώς επεκτεινόμενου αποθετηρίου.
 
Η ομάδα του FRESQO ανταποκρίθηκε στους σκοπούς και το κάλεσμα του SCIENCE AGORA - PoC με στόχο να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου από το οποίο προήλθε η τεχνολογία αυτή (ΕΣΠΑ-ΕΠΑνΕΚ 2014-2020) και την εξέλιξη του FRESQO σε επόμενο στάδιο ωριμότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Ο ΟΚΑΑ ΑΕ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ) θα είναι ο αρωγός φορέας που θα συμπράξει με την ομάδα για την κατανόηση των απαιτήσεων του αλιευτικού χώρου, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη του συστήματος.
 
Κατά τη 2η φάση του προγράμματος, οι 19 ομάδες που συμμετείχαν παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην στην Επιτροπή Αξιολόγησης, που αποτελούνταν από στελέχη εταιρειών με πολυετή εμπειρία. Οι ομάδες SciDronesRun4more, Freshit και SILDI προκρίθηκαν και αυτές στην 1η πεντάδα, μαζί με την ομάδα του FRESQO.  
 
SCIENCE AGORA "Proof of Concept"

Το πρόγραμμα Proof of Concept με θέμα το Περιβάλλον και την Ενέργεια αποτελεί δράση του Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας SCIENCE AGORA. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων και ερευνητικών ομάδων με τη μορφή χρηματοδότησης (PoC Grants), συμβουλευτικής και δικτύωσης με την αγορά. Μέσα από το 7μηνο αυτό πρόγραμμα οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους πρόταση σε πραγματικό περιβάλλον και οι ερευνητές να μετατρέψουν τις ερευνητικές τους ιδέες σε εμπορικά προϊόντα. 
 
Καθόλη τη διάρκεια της δεύτερης φάσης οι 19 ομάδες υποστηρίχθηκαν από το Science Agora με coaching και καθοδήγηση για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών, πραγματοποιήθηκαν τρία  σεμινάρια εκπαίδευσης πάνω σε βασικά θέματα ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής ιδέας και διοργανώθηκε ένα Matchmaking & Networking Event, με τη συμμετοχή 25 εταιρειών.
 
Το SCIENCE AGORA αποτελεί τη σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και του ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) για τη δημιουργία Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας. Στόχος η δικτύωση και δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ευρώπη.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30