Το ΕΚ "Αθηνά" στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου με το γρίφο της σύνδεσης Επιστήμης-Μουσικής

Επόμενοι σταθμοί: Πάτρα, 21-23/10 και Αθήνα, 16-18/12

05-10-2022
ΙΕΛ

Η ομάδα του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του ΕΚ "Αθηνά" επέστρεψε από το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου με γεμάτες μπαταρίες και όμορφες αναμνήσεις μιας και η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε φέτος κάθε προσδοκία.

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου/Παιχνίδια Επιστήμης, από τις 22 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών του νησιού, μαθητών από τη Ρόδο αλλά και των εκπαιδευτικών και επισκεπτών του νησιού και το νησί έζησε ένα πραγματικό πανηγύρι επιστήμης με γρίφους, βιωματικά εργαστήρια, επιστημονικές δράσεις, μαθηματικά τρικ, Stand up Science, εκθέσεις απτικών γρίφων, κινηματογραφικά/μουσικά εργαστήρια, αγώνες γρίφων και εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδύασαν την Τέχνη με την Επιστήμη.

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που επισκέφθηκαν το νησί είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να λύσουν τον γρίφο της μυστηριώδους σύνδεσης Επιστήμης και Μουσικής μέσω της δράσης του ΕΚ "Αθηνά"  και να γνωρίσουν το έργο  ΕπιSTEAMουσική, την πλατφόρμα iMuSciCA και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην ΕπιSTEAMουσική.
 
Στη συνέχεια έλαβαν μέρος σε μια σειρά από μουσικές διαδραστικές δραστηριότητες:
  • Παίζοντας με τις συχνότητες με τα δάχτυλά μας
  • Φτιάχνοντας και παίζοντας κιθάρα στον αέρα
  • Αναλύοντας τον ήχο μιας χορδής
  • Πως μπορεί να καταλάβει ο υπολογιστής τι παίζω στην κιθάρα;
Μέσα σε αυτό τον πλουραλισμό ανθρώπων, ιδεών και αντικειμένων, το ΕΚ "Αθηνά" είχε την ευκαιρία να δείξει το δικό του πλουραλιστικό πρόσωπο, παρουσιάζοντας, μέσα από το έργο ΕπιSTEAMουσική, την εκπαιδευτική προσέγγιση STEAM (Science Technology Engineering Arts and Mathematics) που έχει αναπτύξει. Η εμπειρία της συμμετοχής δημιούργησε έμπνευση και ενίσχυσε την πεποίθηση πως η διαθεματικότητα καθιστά την εκπαίδευση πιο ευχάριστη, δημιουργική και αποδοτική.
 
Η οργάνωση πραγματοποιήθηκε από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης.
 
Στις 21-23 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ Γρίφων θα ταξιδέψει στην Πάτρα και στη συνέχεια στην Αθήνα από τις 16-18 Δεκεμβρίου.
 

Δείτε το video από το Φεστιβάλ και λεπτομέρειες για τη συμμετοχή μας από  τον Βασίλη Κατσούρο, Διευθυντή του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου/ ΕΚ «Αθηνά» και τον Μάξιμο Καλιακάτσο, συνεργαζόμενο ερευνητή στο ΕΚ «Αθηνά» (15:32 και έπειτα) εδώ. 

       

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30