“Ερευνητικά δεδομένα: προσβάσιμες υποδομές και καινοτόμα εργαλεία στην Ελλάδα“

23-10-2020
ΕΚ "Αθηνά"

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) συμμετέχει, και φέτος, στις δράσεις της Διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2020. Το Εθνικό Γραφείο Ανοικτής Πρόσβασης του OpenAIRE, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για τη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων. Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους τους ερευνητές και μέλη ερευνητικών φορέων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της χώρας.
 
Τίτλος: “Ερευνητικά δεδομένα: προσβάσιμες υποδομές και καινοτόμα εργαλεία στην Ελλάδα“
 
Πότε; Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
Ώρα; 13.00μ.μ - 14.30μ.μ
Γλώσσα παρουσίασης: Ελληνικά
 
Το θέμα της φετινής Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, που θα πραγματοποιηθεί στις 19-25 Οκτωβρίου, είναι η ισότητα και η ένταξη όλων στην έρευνα και την γνώση, με μότο «Open with Purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη όλων των ερευνητικών κοινοτήτων και όλων των μορφών γνώσης. Η αναμόρφωση της έρευνας και η ανάπτυξη συστημάτων που προωθούν τον διαμοιρασμό της γνώσης δημιουργούν μία πρωτοφανή ευκαιρία για να χτιστεί ένα επιστημονικό περιβάλλον πιο ευρύ, ισότιμο και ανοικτό προς όλες τις ερευνητικές κοινότητες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα συντελούνται σημαντικές δομικές αλλαγές που θα επιτρέπουν στους ερευνητές να διαθέτουν ανοικτά τα ερευνητικά τους δεδομένα και θα διευκολύνουν την εφαρμογή πρακτικών Ανοικτής Επιστήμης.
 
Στο επίκεντρο των φετινών συζητήσεων, εντός των ενημερωτικών δράσεων της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, είναι θέματα διαχείρισης ερευνητικών και προσωπικών δεδομένων. Θα παρουσιαστεί ο χάρτης εθνικών αποθετηρίων ερευνητικών δεδομένων, θα αναλυθεί η συνδρομή τους στις πανευρωπαϊκές υποδομές υπολογιστικού νέφους και η συμβολή τους στον δρόμο για την Ανοικτή Επιστήμη. Παράλληλα, καθώς σημαντικές ιδιότητες των δεδομένων, όπως για παράδειγμα το θέμα της ευαίσθητης πληροφορίας και των προσωπικών δεδομένων, αποθαρρύνουν την αποδοχή ανοικτών πρακτικών, θα παρουσιαστεί το εργαλείο Amnesia που παρέχει με αυτοματοποιημένο τρόπο υπηρεσίες ανωνυμοποίησης τους.
 
Η ενημερωτική εκδήλωση υποστηρίζεται από τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών
 
Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ
 
Συνοπτικά βιογραφικά ομιλητών:
 
Λεωνίδας Πισπιρίγγας, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών / HARDMIN
 
Ο Λεωνίδας Πισπιρίγγας εργάζεται ως Προγραμματιστής/Διαχειριστής Συστημάτων στην "Μονάδα διαχείρισης των συνδρομών των Ηλεκτρονικών Πηγών, υποδομών του Σ.Ε.Α.Β. και υποδομών ερευνητικών δεδομένων" του HEAL-Link. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (M.Sc.) στην "Πληροφορική & Διοίκηση" των Τμημάτων Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με διατριβή που σχετίζεται τεχνολογίες εξόρυξης και αναλυτικής δεδομένων σε βιβλιομετρικά δεδομένα. Μεταξύ άλλων, τα πεδία εξειδίκευσης του περιλαμβάνουν σύγχρονες τεχνολογίες, μοντέλα διαλειτουργικότητας, διεθνή πρότυπα, λογισμικό ή υπηρεσίες οργάνωσης και διαχείρισης περιεχομένου σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και ψηφιακά αποθετήρια βιβλιοθηκών.
 
Μανώλης Τερροβίτης, Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” / Amnesia
 
Ο Μανώλης Τερροβίτης είναι Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (Ι.Π.ΣΥ.) του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Η ερευνητική του δουλειά εστιάζεται στα bid data analytics, στην προστασία της ιδιωτικότητας και στις μεθόδους ανωνυμοποίησης. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ΕΜΠ (2007) και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ως μεταδιδακτορικός Ερευνητής. Από το 2009 εργάζεται στο Ι.Π.ΣΥ. Το Google Scholar παραθέτει πάνω από 2000 αναφορές στο δημοσιευμένο έργο του, το οποίο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις στα σημαντικότερα περιοδικά και συνέδρια της διαχείρισης δεδομένων (π.χ. PVLDB, VLDBJ, TKDE). Έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. Έχει δουλέψει ως σύμβουλος στο ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα πάνω στον σχεδιασμό και την βελτιστοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, και είναι ο Υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία και στο αντίστοιχο της Καρδιολογίας. Ο Μανώλης ηγείται της ανάπτυξης του εργαλείου ανωνυμοποίησης Amnesia.
 
Γεώργιος Χατζηγεωργακίδης, Ελληνική Υπηρεσία Δεδομένων “HELIX”
Ο Γεώργιος Χατζηγεωργακίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1985. Φοίτησε στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πολυτεχνείο της Δανίας (DTU) στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (Computer Science and Engineering). Το 2020 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη γνωστική περιοχή της διαχείρισης και εξαγωγής πληροφορίας από δεδομένα μεγάλου όγκου και έκτοτε εργάζεται ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά".
 
Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε… επικοινωνήστε μαζί μας!
  • OpenAIRE openaire@athenarc.gr  
  • HARDMIN support@heal-link.gr 
  • HELIX hello@hellenicdataservice.gr

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31