UNESCO: Ανοικτή Επιστήμη-Τεχνητή Νοημοσύνη. Nέοι Ορίζοντες, Οράματα και Όρια

Συμμετοχή του ΕΚ «Αθηνά» με ομιλία του Προέδρου Γ. Εμίρη

17-02-2022
ΕΚ "Αθηνά"

Στη διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το σωματείο  «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» με θέμα «UNESCO: Ανοικτή Επιστήμη-Τεχνητή Νοημοσύνη. Nέοι Ορίζοντες, Οράματα και Όρια», στις 15 Φεβρουαρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου συμμετείχε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚ «Αθηνά» Γιάννης Εμίρης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Health Diplomacy by ELPIDA” που υλοποιείται από το 2020, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το σωματείο  «ΕΛΠΙΔΑ» ενώνουν τις δυνάμεις τους με την UNESCO, ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο επικοινωνίας με την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν στην Ελλάδα οι δύο αυτές «Συστάσεις» της UNESCO, οι οποίες θα παίξουν μεγάλο ρόλο στο μέλλον της ανθρωπότητας, όπως και στον αγώνα για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου.

Την εκδήλωση όπου συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες αναδεικνύοντας τις πολλαπλές πτυχές του θέματος προλόγισε εκ μέρους των διοργανωτών, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco και Πρόεδρος του Ιδρύματος ΜΒΒ και του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώ τίμησε με τη συµµετοχή της και η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Γ. Εμίρης έλαβε μέρος στο  πρώτο πάνελ με θέμα “Η Ανοικτή Επιστήμη στη νέα εποχή” με την ομιλία: “Ανοικτή Επιστήμη και Ελλάδα - Η Ανοικτή Επιστήμη στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης”, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο του ΕΚ «Αθηνά» ως Εθνικού Κόμβου Ανοικτής Πρόσβασης (NOAD) του OpenAIRE στην Ελλάδα και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ανοικτή Επιστήμη, όπου επίσης, συμμετέχει το ΕΚ «Αθηνά» και ολοκλήρωσε την εισήγησή του επισημαίνοντας: «Aμφότερες έννοιες, τόσο η Ανοικτή Επιστήμη, όσο και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνεχίσουν να μας απασχολούν έντονα καθώς αναζητούμε τρόπους να υπηρετήσουν την κοινωνία στον μέγιστο βαθμό και ειδικότερα σε θέματα Υγείας όπως ο Παιδικός καρκίνος στον οποίο εστιάζει η σημερινή ημέρα. Στο ΕΚ “Αθηνά” έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε και στους δύο κόσμους: την Ανοικτή Επιστήμη με τις γενικότερες δράσεις μας και ειδικότερα το OpenAIRE και από την άλλη μεριά, την Τεχνητή Νοημοσύνη με τα Ινστιτούτα μας και τη νέα Μονάδα "Αρχιμήδης". Η πρόκληση είναι οι υπάρχουσες πρωτοβουλίες της ερευνητικής κοινότητας να ενταχθούν σε ένα εθνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συνεργαστούν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την παραγωγή, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων και δεδομένων μέσω της Ανοικτής Επιστήμης για την πρόοδο της επιστήμης και της ανθρωπότητας».

 

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30