Περίπλους: Πιλοτική δοκιμή για την αυτόνομη περιήγηση

πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου

03-10-2023
ΙΕΛ

Το σκάφος «Περίπλους» έκανε την πρώτη του πιλοτική ξενάγηση πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία της Αρχαίας Επιδαύρου, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Την ίδια μέρα, με την ευγενική φιλοξενία του Δήμου Επιδαύρου, παρουσιάστηκε το έργο στην τοπική κοινωνία.
Ο «Περίπλους» είναι ένα αυτοκινούμενο σκάφος με γυάλινο πυθμένα. Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών, καινοτόμων τεχνικών και συσκευών το σκάφος εκτελεί προκαθορισμένες πορείες και στάσεις ξεκινώντας από το λιμάνι της Παλιάς Επιδαύρου μέχρι τη βυθισμένη πολιτεία, με ταυτόχρονη ξενάγηση.
Οι επισκέπτες βλέπουν τη βυθισμένη πολιτεία μέσα από τον γυάλινο πυθμένα του σκάφους, αλλά παράλληλα παρακολουθούν σε οθόνη tablet την υποθετική τρισδιάστατη απεικόνιση της βυθισμένης πολιτείας, όπως αυτή υπήρξε πριν από αιώνες. Επιπλέον παρακολουθούν σε κάθε στάση ένα ή περισσότερα εικονογραφημένα στιγμιότυπα που αποτυπώνουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Η αυτόνομη περιήγηση και ταυτόχρονη ξενάγηση πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου απευθύνεται  σε όλους: μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους. Στο πλαίσιο του έργου παρέχεται ξενάγηση στα Ελληνικά, Αγγλικά, Κινεζικά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ).  
Το σκάφος «Περίπλους» αποτελεί αποτέλεσμα του ομώνυμου έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο της Ειδικής δράσης για τον Πολιτισμό (ΕΣΠΑ 2014-2020) από τρεις φορείς:
Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/ΕΚ ΑΘΗΝΑ, υπεύθυνο για την τεχνολογική καινοτομία του έργου
Την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
Την Πολατίδης Marine που κατασκεύασε το σκάφος

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30