One Year of Science Agora

Κόμβος Μεταφοράς Τεχνολογίας Science Agora, Innovation to Society

17-03-2023
ΕΚ "Αθηνά"

To Ερευνητικό Kέντρο "Αθηνά", συνεργαζόμενος φορέας του Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας Science Agora, Innovation to Society, συμμετείχε στην εκδήλωση εορτασμού συμπλήρωσης ενός έτους από την ίδρυση του με τίτλο "One Year of Science Agora", που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, με εξαιρετικούς ομιλητές από τους συνεργαζόμενους φορείς, την Google, τις ομάδες που διακρίθηκαν στο πρόγραμμα Proof of Concept του Science Agora, περιπτώσεις επιτυχημένων καινοτόμων επιχειρήσεων και σημαντικές εταιρείες της βιομηχανίας. 
 
Ο Πρόεδρος του ΕΚ "Αθηνά", Καθ. Γιάννης Εμίρης, συμμετείχε σε συζήτηση πάνελ με τους υπόλοιπους επικεφαλής των συνεργαζόμενων φορεών του Κόμβου, όπου τοποθετήθηκαν σχετικά με την προστιθέμενη αξία που αποκομίζουν ήδη τα ιδρύματα, αλλά και το ευρύτερο οικοσύστημα της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας από τη συνεργασία και μοιράστηκαν τις απόψεις τους για την επόμενη μέρα του Κόμβου.
 
Η Ελένη Πετρά, ΕΚ "Αθηνά", υπεύθυνη της ομάδας Fresqo που διακρίθηκε στο προγραμμα Proof Of Concept, παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκε ένα σύστημα που παρέχει μια ασφαλή εκτίμηση του δείκτη νωπότητας των ψαριών, χρησιμοποιώντας εργαλεία υπερφασματικής ανάλυσης εικόνας από τους ιστούς των ψαριών. Ο Θανάσης Γεντίμης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας τεχνοβλαστού (spin-off) του ΕΚ "Αθηνά" Symbiolabs, μίλησε για τις υπηρεσίες και ψηφιακές εφαρμογές που έχει αναπτύξει η εταιρεία για υποστήριξη σε επιχειρήσεις και φορείς στη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια νεοεισερχόμενη επιχείρηση στην αγορά.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με συζήτηση των επικεφαλής των φορέων που απαρτίζουν το Science Agora, και συγκεκριμένα τον ο Καθ. Γ. Εμίρη, Πρόεδρο του ΕΚ "Αθηνά", τον Δρ. Γ.Νούνεση, Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος,  Καθ. Δ.Μπουραντώνη, Πρύτανη του ΟΠΑ,  Καθ. Α. Γ. Μπουντουβή, Πρύτανη του  ΕΜΠ,  και τον Ομ. Καθ. Ι.Βασιλείου, τ. Πρόεδρο ΔΣ - Διευθυντή του ΕΠΙΣΕΥ. Ακολούθησε παρουσίαση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί από τον Κόμβο μέχρι σήμερα και αυτών που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον και συνδέονται τόσο με την εκπαίδευση των στελεχών των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας και του ερευνητικού δυναμικού των ιδρυμάτων όσο και με την εξωστρέφεια του Κόμβου και την ανάπτυξη συνεργασιών με την αγορά (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα Proof of Concept που υλοποιήθηκε και επόμενα που προγραμματίζονται στους τομείς του Πολιτισμού και των Δημιουργικών Βιομηχανιών και του Τουρισμού). Έμφαση δόθηκε στον προσανατολισμό των δράσεων του Κόμβου στην ανίχνευση και αντιμετώπιση των προκλήσεων και των αναγκών της αγοράς και τη διασύνδεσή της με την ερευνητική κοινότητα για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλης αξίας. 
 
Η κ. Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέρθηκε στη σημασία των αποτελεσμάτων του προγράμματος Proof of Concept με θέμα το Περιβάλλον και την Ενέργεια , στη συνεργασία της εταιρείας με τον Κόμβο, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ερευνητικές/επιστημονικές ομάδες που υποστηρίχθηκαν. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία του οργανισμού να υποστηρίζει μελλοντικά ανάλογες δράσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: “θα συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες και η Google, μέσα από τα προϊόντα, τις συνέργειες και τη χρηματοδότηση που προσφέρει, θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών”.  Μετά από σύντομη παρουσίαση της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος Proof of Concept, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Google, το βήμα δόθηκε στις ομάδες που υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα (FresqoScidronesRun4MoreSILDIFreshItDataphoria), οι οποίες αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα της πιλοτικής δράσης και στα οφέλη που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους σε αυτό.
 
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εταιρείες Cyrus, SymbioLabs και ΤΕΚΜΟΝ που έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν από τους φορείς που απαρτίζουν το Science Agora και έχουν διαγράψει ήδη επιτυχημένη πορεία στην αγορά. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μοιράστηκαν την εμπειρία τους και αναφέρθηκαν στις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές της μετάβασης της έρευνας από το εργαστήριο στην αγορά.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομες εισηγήσεις καταξιωμένων στελεχών της αγοράς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προοπτικές της συνεργασίας του Κόμβου με τις επιχειρήσεις και πρότειναν συγκεκριμένες δράσεις που θα επιταχύνουν τη διασύνδεση των δύο.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30