Νέα έκδοση "DH goes viral" από το ΕΚ "Αθηνά" και την Υποδομή Απολλωνίς

Οι επιπτώσεις της COVID 19 στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ψηφιακή έρευνα

15-02-2022
ΙΠΣΥ

Η έκδοση "DH goes viral" που μόλις κυκλοφόρησε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) του ΕΚ "Αθηνά" και την Υποδομή Απολλωνίς, συγκεντρώνει τα αποτελέσματα του συνεδρίου στο Twitter "DH in the Time of Virus" που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2020 και του διαδικτυακού εργαστηρίου "DH goes viral" που ακολούθησε έναν χρόνο μετά.  

Τον Απρίλιο του 2020 το ΙΠΣΥ/ ΕΚ "Αθηνά" και η Υποδομή ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ διοργάνωσαν, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 που βρισκόταν ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, ένα συνέδριο στο Twitter με τίτλο “DH in the Time of Virus“. Η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο την άρση της απομόνωσης που επέβαλλε η πανδημία στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα των Digital Humanities (DH), την ενίσχυση του επιστημονικού διαλόγου σε καιρό κρίσης και την καταγραφή της πρώιμης ανταπόκρισης της κοινότητας στη νέα συνθήκη. Λόγω της ευαίσθητης χρονικής στιγμής, με την Ιταλία να περνάει κρίσιμες ώρες και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εισέρχονται σε καθεστώτα καραντίνας και εργασίας από το σπίτι, το συνέδριο στο Twitter παρείχε μια πλατφόρμα επικοινωνίας ερευνητικών αποτελεσμάτων στον χώρο των DH, καθώς και έκφρασης μιας πρωτόγνωρης ανθρώπινης εμπειρίας. Το εγχείρημα επαναλήφθηκε με τη μορφή του διαδικτυακού εργαστηρίου "DH goes Viral" που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε έναν χρόνο μετά, το 2021, με χρηματοδότηση και υποστήριξη από το DARIAH Theme 2020. Σε αυτό επανενώθηκαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο στο Twitter μαζί με άλλους ερευνητές των DH που επιλέχθηκαν μέσω μιας ανοιχτής πρόσκλησης, και επανεξέτασαν το αποτύπωμα της πανδημίας στην έρευνά τους.

Η έκδοση "DH goes viral" παρακολουθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την ψηφιακή έρευνα και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων, τις εξελίξεις που επιτάχυνε η πανδημία και τις καθυστερήσεις που τυχόν προκάλεσε στην έρευνα των DH, αλλά και την απόσταση που χρειάστηκε να καλύψουν και τους κόπους που κατέβαλαν οι ερευνητές και οι επαγγελματίες των DH προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο τους.

Για να κατεβάσετε την έκδοση, κάντε κλικ εδώ (ελεύθερη διάθεση με άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International - CC BY 4.0)

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30