Το 50th International Conference on Very Large Databases (VLDB 2024), που πραγματοποιήθηκε στη Γκουανγκζού της Κίνας από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου, αποτέλεσε μια σημαντική συνάντηση για την κοινότητα της διαχείρισης δεδομένων. Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση δεδομένων με ομιλίες, πάνελ, σεμινάρια και εργαστήρια.
Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά μέσω του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) έκανε σημαντικές συνεισφορές στο συνέδριο. Ανάμεσα στα επιτεύγματα ήταν η απονομή του Best Paper Award για το καινοτόμο έργο στην ανάλυση ροών υψηλής ταχύτητας. Η εργασία με τίτλο «OmniSketch: Efficient Multi-Dimensional High-Velocity Stream Analytics with Arbitrary Predicates», που συνυπογράφηκε από τους Μίνωα Γαροφαλάκη, Wieger R. Punter και Οδυσσέα Παπαπέτρου, αναγνωρίστηκε για τη σημαντική της επίδραση στον τομέα.
Εκτός από αυτό το βραβείο, το ΙΠΣΥ/Αθηνά παρουσίασε στο VLDB 2024 τρία κύρια papers που αφορούσαν διάφορες πτυχές της διαχείρισης δεδομένων. Αυτά περιλάμβαναν εξελίξεις στη διαχείριση σειρών χρόνου, αξιολογήσεις για συστήματα φυσικής γλώσσας προς SQL και τεχνικές ευαισθησίας στην οπτικοποίηση. Αυτές οι συνεισφορές έγιναν ευρέως αποδεκτές και τόνισαν τη συνεχή δέσμευση για την πρόοδο στις τεχνολογίες επιστήμης δεδομένων.
Το συνέδριο περιλάμβανε, επίσης, ένα σεμινάριο από το Αθηνά για τη βελτιστοποίηση της τοποθέτησης φόρτου εργασίας σε ετερογενή συστήματα CPU-GPU. Επιπλέον, η συμμετοχή του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά επεκτάθηκε στην οργάνωση του 7ου International Workshop on Big Data Visual Exploration and Analytics (BigVis 2024) και στην παρουσίαση εργαστηρίων για προσαρμοστική ευρετηρίαση και αυτοματοποιημένη ανάλυση πίνακα δεδομένων.
Η παρουσία της Γεωργίας Κούτρικα στο Διοικητικό Συμβούλιο του VLDB Endowment και η συμμετοχή του Μανώλη Τερροβίτη στην Επιτροπή Αξιολόγησης του VLDB24 τόνισαν την ευρύτερη επιρροή του Αθηνά και του ΙΠΣΥ στην κοινότητα της διαχείρισης δεδομένων.
Η συνολική συμμετοχή περιλάμβανε:
Η συμμετοχή του ΙΠΣΥ/Αθηνά στο VLDB 2024 υπογράμμισε την πρωτοπορία και τις καινοτόμες συνεισφορές τους στην εξελισσόμενη τοπιογραφία της διαχείρισης δεδομένων και των συστημάτων βάσεων δεδομένων.