Δικτύωση και νέες συνεργασίες για το ΕΚ "Αθηνά" στην 86η ΔΕΘ

28-09-2022
ΕΚ "Αθηνά"

Η δικτύωση, οι νέες στοχευμένες συνεργασίες και η εξωστρέφεια χαρακτήρισαν τη φετινή μας συμμετοχή στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε με περισσότερους από 210.000 επισκέπτες, 1500 εκθέτες, 19 διεθνείς και κρατικές συμμετοχές και 343 επιχειρήσεις.
 
Το stand του ΕΚ «Αθηνά» στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας αποτέλεσε πόλο έλξης για τους επισκέπτες της ΔΕΘ, αλλά και σημαντικούς θεσμικούς εκπροσώπους που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αντιπροσωπευτικά έργα και δράσεις που συμμετέχουμε και να δουν στην πράξη κάποιες από τις σχετικές εφαρμογές.
 
Φέτος, οι επισκέπτες στο περίπτερό μας, μέσω της εφαρμογής PSLifestyle μέτρησαν  το ατομικό τους αποτύπωμα άνθρακα, γνώρισαν το EIT Climate-KIC Hub Greece και επισκέφθηκαν την πλατφόρμα Climate Innovation Window (CIW) που αναπτύχθηκε από την πρωτοβουλία BRIGAID CONNECT. Είδαν επίσης πώς μπορεί να τους βοηθήσει  ο επιταχυντής έρευνας και καινοτομίας Maritime ClimAccelerator για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και γνώρισαν τις καινοτόμες υπηρεσίες του έργου NEANIAS που φιλοδοξούν να δώσουν απάντηση στις κυριότερες Ατμοσφαιρικές, Υποβρύχιες και Διαστημικές Προκλήσεις. Κατέβασαν την εφαρμογή Urbana στο κινητό τους τηλέφωνο για να βρουν οδηγίες πρακτικών αστικής γεωργίας και έμαθαν πόσο “FRESQO” είναι το ψάρι που τρώνε.

Γνώρισαν επίσης, το Amnesia, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα σχεδιασμένο για να πετύχει εγγυημένα μη αναστρέψιμη ανωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων, και είδαν τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το έργο MORE για την ανάλυση δεδομένων από ανεμογεννήτριες & φωτοβολταϊκά σε πραγματικό χρόνο. Ταξίδεψαν εικονικά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τη ΜΥΘΟΤΟΠΙΑ και μεταφέρθηκαν νοητά και στην Ελευσίνα, με συνοδοιπόρο την εφαρμογή myELeusis, ολοκληρώνοντας το ταξίδι τους στον χρόνο με το WARMEST, που καταγράφει φθορές σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Οδήγησαν τέλος ένα όχημα σε συνθήκες πόλης μέσα σε έναν εξομοιωτή με τη βοήθεια του λογισμικού CPSoSAware και είδαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία μας, μέσω του EASIER ενός πολυγλωσσικού συστήματος αυτόματης μετάφρασης για χρήστες διαφόρων νοηματικών γλωσσών.
 
Εκτός όμως από έργα και εφαρμογές, η συμμετοχή μας στη φετινή ΔΕΘ έδωσε την ευκαιρία για δικτύωση, ανακτώντας την προ πανδημίας δυναμική της. “Ένα σημαντικό στοιχείο και της φετινής παρουσίας μας στη ΔΕΘ είναι οι ευκαιρίες που προσέφερε για δικτύωση με ερευνητικά κέντρα, κυβερνητικούς φορείς, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη μεταφορά τεχνολογίας και ερευνητικών αποτελεσμάτων προς την κοινωνία. Η στελέχωση του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο ΑΘΗΝΑ και η ενεργή συμμετοχή μας στο δίκτυο Science Agora είναι ένα ακόμα παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση”, τόνισε αναφορικά με τη συμμετοχή μας ο Γιάννης Εμίρης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής ΕΚ «Αθηνά».   

Στο περίπτερό μας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και ο Μιχάλης. Δρίτσας, Διευθυντής Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να γνωρίσουν τις καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες μας, υπό την ξενάγηση του Γ. Εμίρη.   
 
Για τις δράσεις μας ενημερώθηκε από τις ερευνητικές ομάδες και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται όπως είναι λογικό στα έργα γεωργίας ακριβείας και αξιοποίησης Τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
 
Το περίπτερό μας επισκέφθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με οικοδεσπότη τον Βασίλη Κατσούρο, Αντιπρόεδρο του ΕΚ "Αθηνά" και Διευθυντή του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου

Παράλληλα με τις επισκέψεις στο περίπτερο, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τις ομάδες μας, καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν πιο αναλυτικά για σημαντικά έργα μας, ενώ η Μονάδα Ρομποτικής παρουσίασε τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά της και τα επόμενα βήματα, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού. 
 
Κατά τη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ, ανακοινώθηκαν επίσης και νέες συνεργασίες για τη νεοσύστατη Μονάδα Καινοτομίας για τις Γυναίκες του ΕΚ «Αθηνά». Με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα υλοποιηθεί η δράση «Η Υγεία έχει Φύλο: Ενίσχυση του Γραμματισμού της Υγείας στην Α’ & Β’ βάθμια Εκπαίδευση ως Εργαλείο προώθησης της Ισότητας», ενώ με τη συνεργασία της ΔΥΠΑ - Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα υλοποιηθεί το έργο «Ένταξη και Ενίσχυση της Απασχόλησης των Γυναικών σε Τομείς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
 
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στη συμμετοχή και τοποθέτηση του Γ. Εμίρη στη συζήτηση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την πρωτοβουλία Elevate Greece και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, σχετικά με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για μεταφορά τεχνολογίας. Ο Γ. Εμίρης εκπροσώπησε το δίκτυο Science Agora που συμμετέχει στη διαμόρφωση του πεδίου.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη ΔΕΘ με ακόμα πιο καινοτόμες ιδέες.
 
Δείτε εδώ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή μας. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30