Νέος Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ ο Καθηγ. Χρυσόστομος Στύλιος

10-11-2021
ΙΝΒΙΣ

Ο Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος είναι ο νέος Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του ΕΚ “Αθηνά". Είναι διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ και είναι καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του ίδιου Τμήματος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στη μοντελοποίηση συστημάτων και τα Ευφυή Συστήματα. Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και κεφάλαια βιβλίων, έχει λάβει περισσότερες από 3853 ετεροαναφορές, με h-index 31 (Scopus).
 
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή η εκλογή μου, μετά από αξιολογική κρίση από επιτροπή αποτελούμενη από ερευνητές και επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς. Πρόκειται για ένα εξελισσόμενο και δυναμικό Ινστιτούτο, με ιδιαίτερα σημαντική παρουσία στο οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είναι δέσμευσή μου, να επιταχύνω την ανοδική πορεία του ΙΝΒΙΣ και να το οδηγήσω ακόμα πιο ψηλά», δήλωσε σχετικά με την εκλογή του.
 
Ανάμεσα στους στόχους που έχει θέσει για το ΙΝΒΙΣ ο κ. Στύλιος ανέφερε την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του Ινστιτούτου με την απόκτηση νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων, προκειμένου οι ερευνητές του ΙΝΒΙΣ να διεξάγουν απρόσκοπτα την έρευνα τους, την αξιοποίηση των παραγόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων με την κατοχύρωσή τους σε πατέντες, αλλά και την προαγωγή δημιουργίας spin-off & spin-out εταιρειών, ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα να μετουσιωθούν σε καινοτόμα προϊόντα συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία. Ακόμη, δήλωσε ότι «σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η διασύνδεση και η συνεργασία του ΙΝΒΙΣ με το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής του δυτικού άξονα της χώρας, με μεσοπρόθεσμο στόχο την περαιτέρω διασύνδεση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθιστώντας το σημείο αναφοράς στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση».
 
Αναφορικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα επεσήμανε ότι «η παρούσα περίοδος είναι μια μεταβατική περίοδος, με πολλές δυσκολίες αλλά ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και προκλήσεις τόσο για το Ινστιτούτο, αλλά και όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Δυστυχώς, αμέσως μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα, είχαμε το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID 19. Τα ερευνητικά ιδρύματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση από εθνικά ή ευρωπαϊκά έργα. Μοναδική βιώσιμη λύση, για την οποία και θα εργασθώ, αποτελεί η διασύνδεση με την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία θα εξασφαλίσει μια συνεχή ροή χρηματοδότησης. Επιπρόσθετα, κάθε χρηματοδότηση του Ινστιτούτου πρέπει να επενδύεται και σε ανθρώπινο δυναμικό, που θα παράγει γνώση, η οποία θα διοχετευτεί στη βιομηχανία δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη και χτίζοντας ταυτόχρονα για το ΙΝΒΙΣ ένα brand name διεθνούς βεληνεκούς».
 
Τέλος, αναφερόμενος στους λόγους που ένας ερευνητής αξίζει να συνεχίσει την έρευνά του εντός Ελλάδας, ο κ. Στύλιος εστίασε στη δυναμική της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι «στο παγκοσμιοποιημενο σύγχρονο περιβάλλον, το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό συνεργάζεται ισότιμα με τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και διεθνώς, επομένως ο νέος ερευνητής μπορεί από την Πάτρα ή από οπουδήποτε αλλού να να συνεργαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενθαρρυντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας προσελκύει πολλές επιχειρήσεις, που δημιουργούν τα Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, ή επενδύουν σε start-ups».
 
Ο κ. Στύλιος έχει μεταξύ άλλων διατελέσει κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μέλος του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Έχει διατελέσει  επίσης, επιστημονικός Υπεύθυνος περισσότερων από 30 Ερευνητικών και Αναπτυξιακών έργων, χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς πόρους, σχεδόν 6 εκατ. ευρώ. Είναι ανώτερο μέλος της IEEE, μέλος των Τεχνικών Επιτροπών TC 8.2 και TC 5.4 της IFAC, και μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου «Πολιτικής Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης», του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30