Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά στο Athens Science Festival 2024

Ιστορίες Ανθρώπινης & Τεχνητής Νοημοσύνης

14-04-2024
Athena RC

Με συναρπαστικές Ιστορίες Επιστήμης & Τεχνολογίας θα συμμετέχει στο Athens Science Festival 2024 το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά για να μοιραστεί μέσω των ερευνητών και ερευνητριών του τα νέα επιτεύγματα που οδηγούν τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας. Μέσα από ομιλίες, εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους, και σύγχρονα διαδραστικά εκθέματα, τo Athens Science Festival γιορτάζει τα 10 χρόνια ζωής ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για το μέλλον στο χώρος της επικοινωνίας της επιστήμης. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από 16 έως 21 Απριλίου.
 

BRAINY TALES!

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Επίκεντρο

Με αιχμή την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Αθηνά διοργανώνει την ομιλία «AI: the next frontier» με τη συμμετοχή του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, Καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ και Επικεφαλής Ερευνητή στη Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του Αθηνά (Παρασκευή 19/4, 19:00 - 20:00),
 
Το Σάββατο 20/4 στις 18:00 η Μονάδα Αρχιμήδης οργανώνει την ανοιχτή συζήτηση «Τεχνητή Νοημοσύνη για ένα βιώσιμο μέλλον» για το ρόλο της ΤΝ σε ένα πιο «πράσινο» και ηθικά βιώσιμο αύριο με κορυφαίους συνομιλητές: Ευαγγελία Πιτουρά (καθ. Παν/μιο Ιωαννίνων & Αρχιμήδης/Αθηνά, Φοίβη Κουντούρη (καθ. ΟΠΑ, Επικεφαλής Μονάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης/Αθηνά), Εμμανουήλ Πυργιωτάκης: (Assistant Professor of Finance, University of Essex), Αντωνία Κορρέ (Data & AI Manager, Accenture). Συντονίζει: Βασιλική Φούντα, Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Μονάδα Αρχιμήδης/Αθηνά.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, μέσω του workshop «Κάνε τον βίο σου βιώσιμο!», το Αθηνά καλεί εφήβους και τις οικογένειές τους να σχεδιάσουν από κοινού την εφαρμογή PS-Lifestyle που θα υπολογίζει και θα εξισορροπεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους (Σάββατο 20/04, 15:00 - 15:45).
 
Με στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τα εργαλεία της ΤΝ για την υποστήριξη διδακτικών και μαθησιακών διαδικασιών, έχει σχεδιάσει το workshop με θέμα «Εκπαίδευση στην εποχή του ChatGPT» (Σάββατο 20/4, 19:30 - 20:50).
 
Το Αθηνά φέρνει στο ASF 2024 καινοτόμα εργαλεία και νέες προοπτικές, μέσα από δύο στοχευμένα εργαστήρια για μελλοντικούς επιχειρηματίες:
  • Το workshop «STARTAB. Γίνε τώρα επιχειρηματίας του αύριο» το οποίο πραγματοποιείται από τη Μονάδα Corallia του Αθηνά, με την υποστήριξη του Prince’s Trust International, στοχεύει να καθοδηγήσει βήμα-βήμα τους συμμετέχοντες, προκειμένου να αναπτύξουν μία επιχειρηματική ιδέα και να ξεκινήσουν ένα επαγγελματικό ταξίδι γεμάτο έμπνευση, καινοτομία, εκπαίδευση και καθοδήγηση. (Πέμπτη 18.4, 18:00 - 18:50)
  • Και πάλι από τη Μονάδα Corallia, το workshop «Ελλάδα, Διάστημα και Επιχειρηματικότητα» παρουσιάζει τις δυνατότητες που δημιουργεί το «επιχειρηματικό» πεδίο του διαστήματος και τις προοπτικές χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις της ESA BIC Greece, της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα. (Κυριακή 21.04, 18:00 - 18:50)
Το πολύπλευρο έργο του Αθηνά γύρω από την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων θα παρουσιαστεί με διαδραστικά εκθέματα και δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια του ASF.
  • Το «Meltemi», το πρώτο Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο για την Ελληνική γλώσσα θα βρίσκεται στη διαδραστική έκθεση του Athens Science Festival.
  • ΕΠΙSTEAΜΟΥΣΙΚΗ, μία διαδικτυακή πλατφόρμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου η μουσική συναντά την επιστήμη και την τεχνολογία, με αφετηρία το STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics).
  • Σύνολο διαδραστικών υποστηρικτικών τεχνολογιών AΠΤΟΣ, για την προσβασιμότητα ΑμεΑ με προβλήματα όρασης σε πολιτισμικά εκθέματα.
  • Πλατφόρμα VR/AR εμπειρίας myEleusis, για τη μύηση των επισκεπτών στη συναρπαστική ιστορία της αρχαίας Ελευσίνας και των Ελευσίνιων Μυστηρίων μέσα από διαδραστικές προσωποποιημένες εμπειρίες.
  • Η πλατφόρμα PREMIERE στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των τεχνών του θεάματος, με επίκεντρο τον χορό και το θέατρο:
    • Διεύρυνση της προσβασιμότητας σε κοινό που δεν μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανές παραστάσεις λόγω φυσικής απόστασης (κοινό σε απομακρυσμένες περιοχές όπως νησιά ή χωριά, διεθνές κοινό), λόγους υγείας (π.χ. γήρας, μειωμένη κινητικότητα) ή οικονομικούς λόγους.
    • Eνίσχυση της κατανόησης νέων και αρχειακών παραστάσεων από κοινό με διαφορετικό πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο.
    • Eμπλουτισμός της δημιουργικής διαδικασίας προσθέτοντας νέα στοιχεία, διαστάσεις και δυνατότητες, που προσφέρονται από προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, επιτρέποντας παράλληλα τη διεθνή (και επομένως διαπολιτισμική) συνεργασία.
    • Aύξηση της προβολής των παραστάσεων υποστηρίζοντας τόσο τους θεατές στην αναζήτηση σχετικού περιεχομένου όσο και τους παραγωγούς/επιμελητές στην επικοινωνία της δουλειάς τους σε πιο σχετικό κοινό
  • Πλατφορμα Ιατρικης Πληροφορικης (MIP) του Human Brain Project, για την κατανόηση των μηχανισμών των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Διαδραστικά παιχνίδια "πόσο κοστίζει το παιχνίδι μου;" και "Είμαι ο πλουσιότερος;", δείχνοντας απλές έννοιες μηχανικής μάθησης και διάτηρησης ιδιωτικότητας
Περισσότερες πληροφορίες για το Athens Science Festival μπορείτε να βρείτε στο www.athens-science-festival.gr.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30