Η μαγεία της επιστήμης της πληροφορικής και το ΕΚ ‘Αθηνά’ στη σφαίρα του Athens Science Festival 2018

19-04-2018
ΕΚ "Αθηνά"

Με όχημα την μαγεία της ψηφιακής επιστήμης οργανώνει φέτος το Ερευνητικό Κέντρο ‘Αθηνά’ τη συμμετοχή του στο Athens Science Festival 2018 (25-29 Απριλίου) και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να φορέσουν για λίγο τα ψηλά τους καπέλα για μια πτήση στα μυστηριώδη μονοπάτια της πληροφορικής. 
 
Πόσο μοιάζει ο κόσμος της ψηφιακής τεχνολογίας με τον κόσμο της μαγείας; 
Στη διαδραστική έκθεση του ASF2018 (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-19:00) θα ανοίξουμε τις πύλες της Επιστήμης της Πληροφορίας και των Υπολογιστών και θα εξερευνήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν τα δεδομένα, ειδικά όταν είναι ‘ανοικτά’ – προσβάσιμα από όλους. Τι βλέπουν οι «μάγοι» μέσα από την κρυστάλλινη σφαίρα με τα ψηφιακά δεδομένα; Πώς αυτά μπορούν να κάνουν τα ταξίδια μας πιο ενδιαφέροντα, να προβλέψουν την εγκληματικότητα, να μας μεταφέρουν σε κόσμους του παρελθόντος, να αναδείξουν την αίγλη ιστορικών μνημείων, να βοηθήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων και στην προστασία του περιβάλλοντος;
 
Οι ερευνητές του «Αθηνά» θα γίνουν για λίγο οι Μάγοι του Διαδικτύου και θα μας δείξουν μέσα από το κινητικό παιχνίδι τα μονοπάτια που χαράσσουν οι αλγόριθμοι πριν καθορίσουν ποια πληροφορία θα φτάσει στα μάτια μας. 
Μπορούμε να φτιάξουμε μουσική με τις κινήσεις του σώματος και του προσώπου μας; Οι επισκέπτες της διαδραστικής έκθεσης θα πειραματιστούν παίζοντας ένα εικονικό έγχορδο μουσικό όργανο κάνοντας χειρονομίες με τα δάκτυλά τους και το σώμα τους.
 
Οι λάτρεις των εκπαιδευτικών παιχνιδιών θα προσπαθήσουν να ανοίξουν τη σκέψη τους στο μέλλον και να ελευθερώσουν την πριγκίπισσα γνώση από τα δεσμά της, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τη δύναμη των ανοικτών δεδομένων στην επιστημονική διαδικασία. Πέρα από την οθόνη και μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γεμάτο αγωνία θα κυνηγήσουμε το avatar που δραπέτευσε για να δοκιμάσει τις γνώσεις μας για τον ψηφιακό κόσμο.
 
Με τη βοήθεια μιας κρυστάλλινης σφαίρας θα συναντήσουμε στους ψαράδες του μέλλοντος και θα γνωρίσουμε τα ψηφιακά εργαλεία που τους επιτρέπουν να «πιάνουν» κλιματικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στα δίχτυα τους πριν πετύχουν μια καλή ψαριά! 
 
‘Πώς δουλεύει ο κόσμος γύρω μας; Η αλγοριθμική σκέψη στην καθημερινότητα μας’
Η συνεργασία του ΕΚ «Αθηνά» με το CityLab θα εισάγει τους επισκέπτες μας στις βασικές αρχές της αλγοριθμικής σκέψης που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε εκφάνσεις της καθημερινότητα μας. Πώς "σκέφτονται" τα ρομπότ; Τι είναι και τι δεν είναι "τεχνητή νοημοσύνη"; Τα ρομπότ "δουλεύουν" με τεχνητή νοημοσύνη; Αν ναι, πώς γίνεται αυτό; Αν όχι, πώς "σκέφτονται";  Θα τα δούμε όλα μαζί, θα κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της ρομποτικής και θα δούμε βιωματικά πώς συνδυάζονται και ποιες επιστήμες για να φτιαχτεί ένα ρομπότ. 
 
Τα μαγικά φίλτρα των μηχανών αναζήτησης
Υπάρχουν αόρατοι “χρήστες” στον κόσμο των μηχανών και του Διαδικτύου; Googlecadabra! Τι κοινό έχουν μια μηχανή αναζήτησης και ένας μάγος; Ποιες είναι οι συνταγές των μαγικών φίλτρων των αλγορίθμων αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό; Πώς φτιάχνουμε κόκκινη τεχνολογία, πράσινη δημοκρατία ή μπλε μαγεία; Σε συνεργασία με τον Νίκο Βογιατζή (Σχεδιαστής των Μέσων, Εικαστικός). 
 
 
Εργαστήριο ‘Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο’ 
Όσοι έχουν αδυναμία στα ρομπότ, θα έχουν και την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εργαστήριο ‘Παίζοντας με τον ρομποτικό μου φίλο’ (Παρασκευή, 27/04/2018, Σάββατο, 28/04/2018) και να ξεκινήσουν μια εξερεύνηση στον κόσμο της επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής χρησιμοποιώντας τις κινήσεις τους, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου τους.  
 
Ομιλία/Πάνελ: ‘Ψηφιακοί κρίκοι στη διατροφική αλυσίδα’
Την Παρασκευή, 27/04/2018, η συζήτηση θα εμπλέξει κυρίως τις κοινότητες που ασχολούνται με τη γεωργία, την εναλλακτική παραγωγή και τη διατροφικής αλυσίδα. Στο πάνελ θα συμμετέχουν εξέχοντες ομιλητές από τους παραπάνω κλάδους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και εργαλεία βασισμένα σε ανάγκες και αιτήματα, όπως αυτά έχουν εκφραστεί από τις κοινότητες χρηστών και καινοτόμες επιχειρήσεις, και αποσκοπούν στο να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή και βιοποικιλότητα. 
 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30